問一下進入天比高做見習動畫師的事

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章風之谷 » 25日 9月 2008年, 12:01

Vantage 寫:
milkboy 寫:小弟都計劃退休啦,駛鬼爭咩~天水圍究竟喺邊?

依家講緊呢間野,不平則鳴,唔關其他公司事既~

其實亦根本唔關我事,網絡留言系冇錢收,教精人又冇著數,

有經驗既一早潛曬水,上曬岸,全世界都系咁,嗚呼哀哉到極,客觀現象也~

(完)

講句公道話,無論佢0系天水圍起既動機系咩,有心人想做既自然會去. 小弟以前住0系元朗,咪一樣去i記返工, 唔通會鬧佢個office開到柴灣咁遠0系特登比港島東人士咩

教唔教精系唔到你去做既,以閣下之見,連天水圍0系邊都未知就退休的話,我諗閣下眼光之寬廣,目光之遠大, 即不言而喻了

(完)

i 記有校巴,好多人都轉車搭校巴。
好坦白講,住元朗覺得出港島遠...咁呢一行的工好多都唔駛搵...
公司一大,呢D小小福利一定(會)要有,唔系好難留人。
不過唔知天比高計劃又系點呢...
好奇想知O者。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Vantage » 25日 9月 2008年, 13:19

風之谷 寫:

西鐵去天水圍都可以轉車搭輕鐵,仲有轉乘優惠 (我唔系好明你想講咩)

風之谷 寫:
好坦白講,住元朗覺得出港島遠...咁呢一行的工好多都唔駛搵...

系人地話覺得天水圍遠, 所以我先話我試過0系元朗出到去柴灣,講白d即系話有心想做既人自然會去,上面有位大大都話c記夠0系cyberport啦,又唔見0個位就退休既人兄講下
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章twentydayten » 25日 9月 2008年, 20:49

我覺得milkboy所言也不是冇道理的 (語氣可能重左D)
anyway 多間天比高多個機會都好過冇
twentydayten
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 26日 9月 2008年, 01:28

可能佢就系見間間 production 都喺香港開, 所以去下新界區發展, 搵食姐 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章風之谷 » 26日 9月 2008年, 11:10

Vantage 寫:
風之谷 寫:

西鐵去天水圍都可以轉車搭輕鐵,仲有轉乘優惠 (我唔系好明你想講咩)

風之谷 寫:

系人地話覺得天水圍遠, 所以我先話我試過0系元朗出到去柴灣,講白d即系話有心想做既人自然會去,上面有位大大都話c記夠0系cyberport啦,又唔見0個位就退休既人兄講下

我系想講....i 記返工住得遠相比其他公司都唔會太辛苦....因為起碼都有校巴送下。所以用 i 記去比喻住得遠都肯去番工系唔太通。

嗯,住邊同系邊返系沒關系,有心便可以,這個同意。

話又說回來,設在天水圍,
反而會應影大部分有心人,
如果佢原意系幫助區內人,才設那裡。
難道又說得通?

不如佢開多架校巴接送天水圍人+ 車資好過。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 26日 9月 2008年, 12:40

Isn't 天比高(imagination) just like a branch office of i記 in 天水圍? :roll:
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章CraZ3D » 26日 9月 2008年, 14:42

http://imagination.blog.my903.com/index.php

點都好 , 反正佢地都要請人 , 教班細路都好正面 . 好過班細路系天水圍high天..

...圖中所見..d女女唔錯喎 ... 得閒行過去睇下先...

我都系住天水圍架 !! :mrgreen: ((hehe 呢度都有唔少人住天水圍..))
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章web_sdas » 26日 9月 2008年, 15:40

我諗好像是一間訓練和發掘新人的分公司吧
尃為協助天水圍的年青人尋找出路而設, 所以會址設於天水圍.

天比高創作伙伴(Skyhigh Creative Partners,中文簡稱:天比高)是一個由香港商業電台及聖雅各福群會所成立的多元創作社會企業。會址設於天水圍天恆村停車場5B,於2008年2月1日正式運作.
-------------------------------------------------------------------------------------

成立:

“天比高”名稱來自商業電台舉辦的活動“人人天天 天比高”,喻意夢想比天高、天天向上。商台副主席俞琤稱天比高創作伙伴由她花上超過一年時間計劃,最終在2008年1月1日舉行的叱吒樂壇流行榜頒獎禮中宣布正式成立,並指天比高是一個涵蓋不同平台的社會企業。

天比高大部分經費來自贊助商,當中最大的贊助商為賽馬會和李澤楷旗下的電訊盈科。除此之外,俞琤也表示,英皇娛樂的楊受成、金牌娛樂的黃柏高、東亞娛樂的林建岳也對計劃作出不少資助。

位於天水圍的會址於2008年2月1日正式開放,俞琤表示是受到社會工作者邵家臻影響而選址天水圍,並希望協助天水圍的年青人尋找出路。

“天比高”成立後的宣傳口號是:“天比高唔系一間公司,不過有糧出;天比高無阿Sir同Miss,但系有野學”(意譯:天比高不是一間公司,但會發薪;天比高沒有老師,但有知識學)。
------------------------------------------------------------------------------------

目的:

企業主要對象為年輕人,希望能透過讓年輕人參加不同類型的活動及課程,並讓他們參與如電台、劇場、電影及動畫等創作,培訓出具創意的年輕創作人。
------------------------------------------------------------------------------------

活動或課程:

天比高將工作人員稱作“伙伴”,又將參與活動或課程的人稱作“見習生”,“見習生”登記後可自由選擇參與活動,預計每年招收百多名學員,學員會被獲發津貼(薪金),津貼會隨著晉升而增加。表現出色的見習生可晉升成為“入圍創作人”並汲取足夠經驗後,會獲推薦至各大與創作有關的媒體公司、團體等擔任全職創作人。已進行/正在舉辦

-- abcDJ
-- 不眠顯靈
-- 最後今天
-- IMAGINATION 好動之夏:給予喜歡“畫公仔”(繪畫)的人成為見習動畫師的機會,可以跟隨專業動畫師試畫動畫,表現出色可獲推薦到動畫公司參與國際動畫制作。
-- 拉闊圍音樂
-- 歌仔?大樹
-- 陳奕迅.斐劇場
-- 成為見習創作人
-- 第一天比高

其實 "天比高(imagination)" 只是 "天比高創作伙伴"(Skyhigh Creative Partners,中文簡稱:天比高)的其中一部.
當中還抱括其他如電台、劇場、電影的部份.(會址也是設於天水圍)
我唔系好明既然你要鬧, 點解只鬧負責動畫的i記?
其實你是在不滿成個天比高吧.(若根據你的論據)

不過, 若你覺得會址設於天水圍對港島、九龍及其他較遠地區的有志之士不公平的話.
我只能說你並不了解天水圍居民的苦況.
建議可以看看"天水圍十二師奶"這本書, 去體會下“車錢貴,一家人一年不會出市區一次”的苦況.
市區人不去天水圍可以有很多較近的選擇, 但天水圍居民除區內工作便只有車費貴的一個選擇.
正如有位朋友之前說, 覺得天水圍遠咪可以去柴灣又或者其他公司.
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 27日 9月 2008年, 09:57

原來如此。
........有機會 會看看這本書。

那天水圍是一個社會問題,

搞不搞什麼動畫都不是重點啦。

不過,總覺得動畫是給他們一條黑路。 (驚-_-"")

好有過沒吧~!
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章gameant » 28日 9月 2008年, 17:54

=0=""
睇睇下大家都講到唔知去左邊了...
我上過天比高個upload圖的地方
佢有個描述的地方
其實要回寫呢
gameant
討論區新秀
討論區新秀

文章sobig » 28日 9月 2008年, 19:13

CraZ3D 寫:http://imagination.blog.my903.com/index.php

點都好 , 反正佢地都要請人 , 教班細路都好正面 . 好過班細路系天水圍high天..

...圖中所見..d女女唔錯喎 ... 得閒行過去睇下先...

我都系住天水圍架 !! :mrgreen: ((hehe 呢度都有唔少人住天水圍..))

好羨慕佢地有24吋mons用....
trainee既人好多元化,
相片中有中學生, 上班一族, 都系好事來,
多d人接觸CG, 點都好過冇注意
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

上一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客