中國的人的抄襲文化

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

文章Dxxk Mx » 9日 5月 2008年, 12:33

應該將題目改為 火星人......

多啦A夢都抄, 仲大肆宣傳
http://www.marsera.com/feature/37mayadh ... /index.htm

最新仲有 變形金剛 中國版

MAX course 用咗好多國外 artist 既作品, 其他 course 都有
http://www.marsera.com/html/kechengshez ... 6/450.html
頭像
Dxxk Mx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 中國的人的抄襲文化

文章h2o » 9日 5月 2008年, 12:40

contaxnikon 寫:但題目系"中國人的抄襲文化".............

如果系要將"中國人抄左人地d 野黎賺錢" 列入為中國既文化之一,系切合主題可以繼續討論~~~

例如呢期好出名既hi phone

好, 明白 :wink:

我去火星 forum 留言提下佢地, 今日發覺已經 delete 左我個 post......
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: 中國的人的抄襲文化

文章soSmall » 9日 5月 2008年, 14:05

大家都做過學生,大家都抄過人野。?

Wei Wei,
我就系剛剛畢業無幾耐既大學生、
而我從來都吾會咁抄人野。
頂多系參考人地D style再 create something else。
因抄足人地D野對我來講毫無意思。

正所為<面系人地"脾"、假既系自己......hm..... "笑"?!

拒地應該自我反醒嚇、
吾delete 左人地個 post、
讓D正能量擴散嚇咁。
頭像
soSmall
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章milkboy » 9日 5月 2008年, 15:17

中國的傳統文化系好野嚟,中文字形最為復雜,寫意的書畫,臨摹也不可能一樣。對印章篆刻特別講究,可見有強烈的作者意識。

中國人不尊重版權是集中近代產生的,主要是受列強壓迫太甚,反過來去嚴重參考別人的自卑情結。加上意識形態的選擇錯誤,錯過了現代化的機會,所以落後了。流行的觀念,捷足先登,所以說創新是因難。

其實這個日本人也一樣抄,但他們抄得早,他們的現代化過程早,並且成功,又融入了自己的文化中,形成特色,所以是幸運的。
milkboy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 9日 5月 2008年, 15:57

在文明進程既角度睇,抄人家野都無可厚非,就如日本於戰後都勁抄美國,但抄抄下就變左人地抄返佢.

問題系所謂抄系張人家d好的精的有創意的加落自己d野度,做得高明的可能比原創果個更出色,

但今次所講的個案以經唔系抄,而系Copy,100%Copy,連一d執執改改都唔做,難道國內d動畫學校只強調已經有很好的技術,歡迎全世界來料加工!我覺得這點才可悲!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bbkill » 9日 5月 2008年, 23:18

實在系諗唔到點樣鬧...睇完之後真系有o的谷住谷住...哈
因為呢種抄法真系好終極.....

只可以話整呢條片o既人都系唔用腦.....唉.....有用少少腦o既都會搵o的野去改下變下掛......

整條咁o既片想點o者......好想知道呢班"動畫人"諗緊乜。

用返韓國仔抄FFIIVo既案例,原作者絕對可以告呢班人。
頭像
bbkill
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 9日 5月 2008年, 23:35

bbkill 寫:實在系諗唔到點樣鬧...睇完之後真系有o的谷住谷住...哈
因為呢種抄法真系好終極.....

I feel exactly the same... it happened so many times already, don't know whether I should angry about or feel sorry for them... :-?
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章LoGao » 10日 5月 2008年, 00:00

佢片尾都有講臨摹o既...版權o個度系個英文名,唔知系邊個呢,睇唔清楚.

我覺得個問題系用個臨摹練習o黎發表同埋用o黎賣廣告.
呃o的唔知頭唔知路o既外行人.

中國, 共產o丫嘛...好難要佢地明白"別人的東西不應據為己有". :roll:
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 10日 5月 2008年, 00:22

:lol:
有人話, 呢 d 叫做向前人致敬! 唔系抄 :lol: :lol: :lol:

鋼之練金術師話, 要先了解物質構成o既原理, 然後將佢分解, 再重新合成另一種物質。 :lol: :lol: :lol:
最後由 Marco 於 10日 5月 2008年, 00:34 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 10日 5月 2008年, 00:32

我驚佢地走火入魔, 會玩人體練成, 賢者之石..... :lol: :lol: :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Marco » 10日 5月 2008年, 00:38

可能佢地已經抄到唔駛畫練成陣都變到o野出o黎 :lol: :lol: :lol:
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Calvinprince » 10日 5月 2008年, 01:19

我仲以為他們比了錢同日本,外國公司一起開COURSE TIM......

”抄”是手作,技工,而參考再做出來就要思考...

我都唔知培養了一班不懂思考出來的人做什麼...就好像...讀英文..他們看到的WORD只是英文字的組合..而不明白過意思...CUP 是表示CUP三個字而不是茶杯...你抄100次可以寫字好好...但唔可以話懂英文...AH.....
Calvinprince
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章philipcheng » 10日 5月 2008年, 10:08

wkin99 寫:在文明進程既角度睇,抄人家野都無可厚非,就如日本於戰後都勁抄美國,但抄抄下就變左人地抄返佢.

問題系所謂抄系張人家d好的精的有創意的加落自己d野度,做得高明的可能比原創果個更出色,

但今次所講的個案以經唔系抄,而系Copy,100%Copy,連一d執執改改都唔做,難道國內d動畫學校只強調已經有很好的技術,歡迎全世界來料加工!我覺得這點才可悲!

呢個好同意,我見到都嚇呆了 :o
他們連一些改動都沒有。雖然現在中國是一個生產最勁國家,但不想連cg 呢行都是做生產強國 :cry:
那之前中國政府的投資,只是一個生產的投資?因為之前聽老師話中國政府投資了20億在動漫市場
我仲想畢業後,在中國市場中發展
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章maya4.0 » 11日 5月 2008年, 13:30

見到咁多回應,真好,其實佢地點會聽我講delete 個adv 咁順利,
佢原本都耍我,又話負責人唔系到,我話奧運你知宜家copyright 捉得幾嚴gar la?佢即時驚,雖然奧運之後可能又放番,不過都冇辦法,佢話佢地有寫臨摹,我話你細細只字,廣告個到講到系自己做,aleast 講明出處la...

同埋我覺得佢地好蠢,抄到一樣咁叻,其實改少少都唔系好難jei,,,,
用咁多時間.............
maya4.0
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 11日 5月 2008年, 16:07

這次的例子希望只是極端案例吧 :cry:

身為中國人都唔想自己國家D野系咁!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客