工作經驗主要重"質"定系"量"呢?!

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

工作經驗主要重"質"定系"量"呢?!

文章Ray Leung » 28日 6月 2009年, 15:55

想知o系HK搵工,D公司睇你既經驗多數系睇邊一樣? For example: 你有兩三年經驗,但系都系D low profile既project;定系你得一年左右經驗,但系就系D high budget既production?

邊樣著數D?麻煩大家同業前輩俾下意見~
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章animatevincent » 29日 6月 2009年, 14:30

offtopic
其實個job既budget同最後出黎既質素系無必然關系
有時小制作都可以做得好好既...
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 29日 6月 2009年, 15:31

我諗佢既意思可能系 平價 TVC or TV series effects 同 比較高 budget 既電影比 :roll:

ray 講既兩種人都有, 因為呢行有識 CG 同 唔識 CG 既人話事. 唔識 CG 個D 人可能會高薪請個 10年經驗, 但原來系做左 10年 VCD animation 既人返黎做 high quality TVC :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Ray Leung » 29日 6月 2009年, 17:35

h2o 寫:我諗佢既意思可能系 平價 TVC or TV series effects 同 比較高 budget 既電影比 :roll:

ray 講既兩種人都有, 因為呢行有識 CG 同 唔識 CG 既人話事. 唔識 CG 個D 人可能會高薪請個 10年經驗, 但原來系做左 10年 VCD animation 既人返黎做 high quality TVC :lol:

For example: 幾年TVC經驗 or 1年Blockbuster經驗........邊樣會吃香D呢?!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 29日 6月 2009年, 21:04

不如諗下自己想點睇自己
好過諗人地點睇你
因為根本沒有一個標准答案
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章WL » 2日 7月 2009年, 03:07

做 high budget production 也有可能只是負責很簡單的工作。請人要看很多方面的。。。
WL
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 2日 7月 2009年, 14:00

縱有千裡馬, 還需伯樂賞識
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Ray Leung » 3日 7月 2009年, 01:10

h2o 寫:縱有千裡馬, 還需伯樂賞識

呢句野好中point,俾你叻到識飛都好,如果冇機會發揮都系冇用~!!!

諗番呢幾個星期既遭遇真系同你呢句野好match...........唉~
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Ray Leung » 3日 7月 2009年, 01:17

WL 寫:做 high budget production 也有可能只是負責很簡單的工作。請人要看很多方面的。。。

你講得都啱既.......

我成日有誤解以為份resume有一兩個big title會好D,但系到頭來都系要睇你做既系咩position同埋資歷深唔深........
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 3日 7月 2009年, 01:30

一個人既仕途好難講, 唔同人有唔同既遭遇

點為之有潛質? 有d 人做幾個月就上手, 有d 人做成年先開竅, 世事難了. 今日既新手有可能系將來既高手; 今日既高手, 都有殞落之時..... 總之天時, 地利許可下, 鍾意做就專心做.... 人和系 bonus, 真系睇彩數 :wink:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Ray Leung » 3日 7月 2009年, 01:59

h2o 寫:一個人既仕途好難講, 唔同人有唔同既遭遇

點為之有潛質? 有d 人做幾個月就上手, 有d 人做成年先開竅, 世事難了. 今日既新手有可能系將來既高手; 今日既高手, 都有殞落之時..... 總之天時, 地利許可下, 鍾意做就專心做.... 人和系 bonus, 真系睇彩數 :wink:

彩數呢樣野真系好緊要...........我都已經黑左成年,以為呢兩個月轉運啦,點知原來系個天認為我未衰夠,仲要加多一腳~!!!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 工作經驗主要重"質"定系"量"呢?!

文章ykcaj » 4日 7月 2009年, 00:03

Ray Leung 寫:想知o系HK搵工,D公司睇你既經驗多數系睇邊一樣? For example: 你有兩三年經驗,但系都系D low profile既project;定系你得一年左右經驗,但系就系D high budget既production?

邊樣著數D?麻煩大家同業前輩俾下意見~

梁家輝拿完影帝之後果年要做小販先搵到食, 李力持拍過咁多大片票房總計都幾億, 但家陣都冇戲開...

計我話... 隨遇而安啦
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章luxoJr » 4日 7月 2009年, 02:14

最緊要有得做就盡力做好佢啦
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 討論版

誰在線上