通宵人士小心 半夜接觸人造光線增患癌風險

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

通宵人士小心 半夜接觸人造光線增患癌風險

文章h2o » 13日 4月 2010年, 11:14

半夜如廁開燈增患癌風險

半夜上廁所,即使睡眼惺忪,很多人都會開燈,但科學家說千萬不要開,因為突如其來的人造光線,會破壞細胞分裂,可能增加患癌的風險。

科學家之前已指出,通宵工作的人士,日夜持續接觸光線,會增加患乳癌或前列腺癌的風險。這次英國和以色列的科學家進一步發現,即使在夜間短時間接觸光線,也不健康。

研究員讓兩批實驗鼠有 12小時接觸光線, 12小時在黑暗中生活,但其中一批老鼠在夜間,有一小時接觸人造光線。結果顯示半夜照燈的老鼠,腦部控制生理時鍾的基因出現變化,細胞分裂的狀態受損,多種基因受影響,包括涉及癌病形成的基因,和協助抑制癌症的基因。以色列海法大學研究員賓─施洛莫指出,半夜開一開燈,身體系統難以招架。但人們不用摸黑小便,她建議在洗手間安裝夜用低光小燈即可。
英國《每日郵報》

http://hk.apple.nextmedia.com/template/ ... d=13922629
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 13日 4月 2010年, 21:10

我又想借題發揮, 講下做野時既環境.....

好多人做 lighting 時, 會整暗間房既光, 甚至全黑咁濟. 其實長時間對住 high contrast 既工作環境系好傷眼, 對眼一直對住發光既 mon, 同好黑既房, 會不停調較虹膜 & 瞳孔, 咁樣會令對眼好累.

另一個影響系由暗既環境望番去個 mon 時, 瞳孔收唔切, 可以導致太多強光入視網膜, 而長時間傷左都唔知.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 14日 4月 2010年, 00:01

h2o 寫:我又想借題發揮, 講下做野時既環境.....

好多人做 lighting 時, 會整暗間房既光, 甚至全黑咁濟. 其實長時間對住 high contrast 既工作環境系好傷眼, 對眼一直對住發光既 mon, 同好黑既房, 會不停調較虹膜 & 瞳孔, 咁樣會令對眼好累.

另一個影響系由暗既環境望番去個 mon 時, 瞳孔收唔切, 可以導致太多強光入視網膜, 而長時間傷左都唔知.

之前睇過醫生, 醫生話長時間黑暗中工作, 好容易會引起視網膜腿化...即系對眼已經用到60歲, 但個人只得廿幾歲, 病征有...睇野有輕微雪花, 眼蒙, 眼痛等等. :oops:
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 14日 4月 2010年, 00:32

你公司環境唔系好黑嗜.....

學 lighting 第一課就系講眼點樣接收光, 而且 lighter 靠對眼搵食, 唔好好保養真系可以 40歲退休.... 系對眼癈左冇得撈!
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章ed209 » 14日 4月 2010年, 01:04

我就點都唔會較暗d燈,咩緊要都唔夠自己對眼緊要. 可能系我對呢行唔夠熱誠, 未可以全身奉獻. :lol:
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 14日 4月 2010年, 10:56

h2o 寫:你公司環境唔系好黑嗜.....

學 lighting 第一課就系講眼點樣接收光, 而且 lighter 靠對眼搵食, 唔好好保養真系可以 40歲退休.... 系對眼癈左冇得撈!

in fact, 咩原理令全黑環境對打燈有利....

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 14日 4月 2010年, 11:02

ed209 寫:我就點都唔會較暗d燈,咩緊要都唔夠自己對眼緊要. 可能系我對呢行唔夠熱誠, 未可以全身奉獻. :lol:

在家中, 永遠開哂燈

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 14日 4月 2010年, 12:29

sobig 寫:

可能覺得型卦! :lol:

有人系諗住要跟足戲院既環境做 lighting, 顏色會准D, 不過呢D 野留番俾最後 tune 色果位啦, 而且 projector 射上銀幕既光度同 monitor 有差別.

我都試過黑哂咁睇 mon & 著燈咁睇, 發覺分別唔大, 最緊要唔好有直射光影響個 mon.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章johngalliano » 14日 4月 2010年, 22:30

色准鬼准馬, 單系兩個mon tune咗都系難一樣啦, 仲話電影院, 仲要咁多間電影院...系on9老板想省電費之ma!
johngalliano
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章luxoJr » 14日 4月 2010年, 22:35

成日通宵本身已經系增加患癌風險, 同開唔開燈無咩關系0者
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 14日 4月 2010年, 23:39

俾佢咁講一講, 我真系打算換哂可以較光暗既掣架 :P
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 14日 4月 2010年, 23:52

h2o 寫:
sobig 寫:

可能覺得型卦! :lol:

有人系諗住要跟足戲院既環境做 lighting, 顏色會准D, 不過呢D 野留番俾最後 tune 色果位啦, 而且 projector 射上銀幕既光度同 monitor 有差別.

我都試過黑哂咁睇 mon & 著燈咁睇, 發覺分別唔大, 最緊要唔好有直射光影響個 mon.

原來冇真正理論去prove全黑環境tune色系准d....
仲以為全黑環境tune色系pro既行為,

yes...16bit色, cheap mon都tune唔到, 留返俾最後tune色果位,
同埋依家d lcd mon都唔會返光, 唔洗熄燈

頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 15日 4月 2010年, 00:21

我睇影音書d專家講, 用 projector 全黑既房睇就最好, tv 就唔好全黑, 道理都一樣.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章philipcheng » 15日 4月 2010年, 01:55

我寫code咁多,成日要睇d 咁鬼多的programming,會不會好快老花=[

我都張d code font-size set 到成18px
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 15日 4月 2010年, 02:04

白底黑字 contrast 太大, 長時間對住都唔系咁好, 最好改做淺灰色底.
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客