小弟有感

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

小弟有感

文章ihaveadream » 18日 2月 2011年, 02:09

當看到別人的作品.或者production house的showreel..次次睇完都好熱血沸騰...但另一方面又覺得好迷茫..好自悲 , 原因係因為我都想做到別人做到的...但卻又做不到...年紀不輕, 二十多了,,,但外國的,,,很多年輕的..功力已十分深厚....X__X

對於 CG , 我認識不多 ...但有濃厚濃厚濃厚興趣 ...我不是CG人 , 只是editor一名..工作上有些時候都會用上3 D , AE ..但十分片面...想找一些關於後期visual effect 的課程卻又留意不到...很難說出現在的心情..很想成為後期高手

很想找人聊聊...有沒有人呀.........
ihaveadream
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 小弟有感

文章Violet UK » 18日 2月 2011年, 03:04

Cheer UP.
頭像
Violet UK
討論區新秀
討論區新秀

文章kelvincai » 18日 2月 2011年, 05:42

get some gnomon workshop videos, if you have some basic skills. And, try to enter some online challenges, and get critiques from those masters.
kelvincai
討論區主持
討論區主持

文章A00017940 » 18日 2月 2011年, 10:12

totally understand how you feel. I was thinking the exact same thing as you before. Read more books, video tutorial, practice and practice.
A00017940
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 18日 2月 2011年, 17:58

後期 visual effect 課程.... 喺香港好難收生 (對學校黎講起碼要 20人), 但網上勁多 tutorials

你本身已經識 AE 的話, 呢度應該啱你 (有D 要用其他公司 plugins)
http://www.videocopilot.net

只玩 AE 都有排玩啦 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Ray Leung » 18日 2月 2011年, 22:16

喺外國做緊野,你已經比好多人行先咗好多步啦...
如果真係有決心想轉做CG,就要盡快轉!
一俾人定咗型,就好難重新開始...
唔通你做到Senior Editor仲會肯減人工去做個Junior CG Artist咩...

其實如果有份permanent而人工唔錯,就最好唔好轉啦~
CG呢行表面風光,其實好難撈...
大部份都係short-term contract,俾你捱到TD/Sup先至有長約...
搵份permanent好難,唔介意去細間既studio做TVC就機會大D...
不過我估你咁鍾意CG都係想做feature film,所以真係要諗清諗楚!

至於你話VFX既課程...
如果beginner level,Digital Tutor應該可以幫到你~
要難D,可以試下Gnomon Workshop!
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ihaveadream » 20日 2月 2011年, 00:17

Ray Leung 寫:喺外國做緊野,你已經比好多人行先咗好多步啦...
唔通你做到Senior Editor仲會肯減人工去做個Junior CG Artist咩...

大部份都係short-term contract,俾你捱到TD/Sup先至有長約...
搵份permanent好難,唔介意去細間既studio做TVC就機會大D...
不過我估你咁鍾意CG都係想做feature film,所以真係要諗清諗楚!

如果beginner level,Digital Tutor應該可以幫到你~

我諗你誤會左我意思 , 我是香港工作的

多謝大家O既建議
有人回覆 我好開心
ihaveadream
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 20日 2月 2011年, 00:40

ihaveadream 寫:
Ray Leung 寫:喺外國做緊野,你已經比好多人行先咗好多步啦...

我諗你誤會左我意思 , 我是香港工作的

多謝大家O既建議
有人回覆 我好開心

喺香港做CG真係要諗清楚...
我唔係喺HK做野,俾唔到D咩建議你...
但係聽得太多前輩講既辛酸史,所以如果有份長工做得好好地,就無謂轉啦~
對CG有興趣,可以自學玩下...
真係咁想入行,建議近近地去Singapore試下 :wink:
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Edward Leung » 20日 2月 2011年, 13:39

有興趣可以自已 or 找多幾個人做片,不論好壞也一定是心血結晶。
小弟認為思想上, 工作和興趣最好分開,因工作上有太多外來因素,你做出來的作品又未必是你滿意的作品.....
只要開始了第一步,加上有心學習。業餘也可以成為高手......只是通常高手也會覺得自已未到水平還有很多地方要改進。
Edward Leung
討論區新秀
討論區新秀

外號: 阿叔

文章h2o » 21日 2月 2011年, 12:51

我覺得你先由 AE 入手會易D, 慢慢當興趣玩埋 3D 都得. 過左一段時間, 你 AE & Editing 方面夠強, 識埋 3D 都方便做 job 時你同其他人夾架 ^^
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客