新手想入行應該點?

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

新手想入行應該點?

文章zeri » 22日 9月 2011年, 11:24

曾從事平面設計、插圖、展覽會用的banner印刷、雜誌排版、玩具包裝、設計圖樣、及玩具的樣版效果圖等工作。

現正尋有動畫設計及遊戲美術的相關工作中。
3D是在工聯會學回來的,
在今年年頭在IVDC讀完動畫助理的課程,
即使要由Trainee做起都沒有所謂。

以下是我平時的一些練習:
http://blog.yam.com/magnumhouse
http://nekoyatuneta.deviantart.com/

如真的想入行應該要注意些什麼?
作品集方面應該怎樣編排?
求職的時候又應注意些什麼?

希望各路高手能多多指教。
zeri
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 新手想入行應該點?

文章LoGao » 22日 9月 2011年, 16:03

viewforum.php?f=11

↑唔少公司都o係哩度出招聘,可以多多留意.

想入行應該research 一下哩一行有o的咩工作範圍,實際工序有o的咩綱位.
從而搵出最適合你能力,甚至你理想o既職位.
例如你話想搵動畫設計及遊戲美術的相關工作,個範圍相當大...
單單動畫設計,有motion graphic,3D animation,CG effect....等等不能盡錄....
遊戲美術又有2D concept art,3D animation,programming....等等不能盡錄....
每一個party做o既o野可以極大分別,所以請你收細o的個範圍.

作品集方面,可以針對你目標公司或者目標職位去設計.
令人地相信你有能力做好哩份工.
另外,哩一行唔多唔少都需要art scene,可以額外放一o的你o既素描,繪畫或者相片去表現你o既art scene.
而作品質素方面貴精不貴多,
好多人會將自己學過邊科,做過乜功課都放晒落作品集裡面,
但係o個o的梗梗叫做完成o左,唔想話係自己作品o既功課就唔好拎出o黎.
因為人地唔識你,唔知你經歷過乜o野,學過乜o野,作品集就代表o左你俾人o既第一印象.
作品集應該隱惡揚善.
當然...揀之餘,又唔好數量少到十秒內睇得晒...

求職時要注意...唔知你意思係咪去面試o個陣.
面試時穿著整齊乾淨唔駛多講.
未必要著到好formal,smart casual 都OK.
要比約定時間早少少到.到步前搵鏡照o下,執執自己.
同人見面要積極同人溝通,望人雙眼唔好垂低頭,打招呼要清楚,握手要用力.
要記得人地公司o既情報,要記熟自己所有資料同埋作品.
回應人地講o野時候要清楚流暢,唔好 er.... 或者 吾.... 咁諗太耐.
咁樣會顯出你o既積極,友善同埋自信.
唔好話自己諗住入o黎公司學o野,唔好諗住自己係求人地俾份工你.
應該要自信自己勝任哩一份工,相信自己加入哩間公司係會幫到哩間公司.
......等等不能盡錄

好支力,講住咁多先...
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章zeri » 24日 9月 2011年, 17:05

按照要投考的公司的風格來做,
這麼說我反而有點疑惑了‧‧‧‧
事實上以上的問題問十個人也有可能十個人都會這麼答,
即使在書本教人怎樣去投考職位也會是這樣去教,
如說這一種思想是一種「宗教」的話應該沒有什麼差錯,
事實上我也曾是這一種「宗教」的信者,
但問題在實際情況下,又不是這麼簡單的一回事,甚至可能是另一回事。

如火狗工房走的日系(萌系)歐陸風;
大至上在女神餐館至緋雪千夜那段時期還可以這麼比較明確地說。
問題是,火狗工房在這數年間也走過不同的風格。
如胎死腹中(?)的雙翼愛神走的便是日系(萌系)中國風,
在他們的漫畫雜誌SpeedUP裡又有一堆不同的風格,
再來的就現在正在進行的線上遊戲Tiara Concerto便是混入了RPG風,
更莫說即使是同是走日系(萌系)風經過這麼久都已經有很明顯的分別、
即使Tiara Concerto在企劃階段跟在動漫節出試玩的時候在風格上都有很明顯的分別,
而事實上在火狗工房的招募網頁也說明寄去的作品題材不限,
那麼什麼才為之火狗工房的風格呢?
他們又有什麼準則來衡量應徵者的風格適不適合?

或者火狗工房已經算是比較容易去理解,
因為不是所有公司都有開發自己的作品,而是代理其他公司的作品。
如gameone便是代理了勁舞團、SD高達等一大堆,
更莫說有好些公司即使有在開發自己的作品但卻不同作品就有不同的風格,
那些公司的風格有統一過嗎?
難道要一整間公司開發/代理過的不同作品的不同風格都要弄一次?

更莫說有好些有自己作品的公司三朝兩日就轉一次風格的,
如IMAGI由最初的時空冒險記(日系混些少美式)、挑戰者(美式寫實)、忍者神龜(80年代末美式)、阿童木(美式仿日式),
到了最近因宣布停拍而被龍之子在美國起訴的神勇飛鷹俠(從早期的美式寫實、原人物設計的天野喜孝風到近期那近似CARTOON NETWORK的BEN TEN的風格都有),
如真的很細心去細分的話分分鐘十隻手指也數不完‧‧‧‧
那麼何謂該公司的風格呢?還是只需要針對出現過的其中一種風格便可?(倒)

對一間公司來說一套作品的風格取向不是由上面的原畫/設計師負責維持嗎?
在下面的應該是按照能力方面來分工吧(如建模好的便負責建模、打光好的便負責打光,貼圖好的便負責貼圖),
工序就是照着由上面原畫/設計師繪畫出來的設計圖來製作需要的東西,
那麼個人的風格又跟作品的風格又有什麼關係?
在下面負責其他工作的最好不就沒有自己的風格嗎?

然而只是想找到一份Trainee工作的我又是否一樣要依照這一個虛無的標準來做作品集,
還是做出來的水準已經要跟投考動畫師的水準看齊、再由公司去決定職位?
如果我是想投考多間公司的話,是否每一間公司都要這樣作一次?

說到風格以外的我也想說一點兒的,因為也碰過一些奇怪的問題:
記得有一次去見一份遊戲設計的Trainee工作,
誰之要請的居然是不是負責遊戲設計的另一個部門的美術設計工作(既要負責包裝又要負責3D那些),
這一種情況由以前去見平面設計的工作時會問你懂不懂AutoCAD及3DsMAX到了現在,
碰到這種情況已經多到我完全不知所云,
更莫說有好些公司都不會明確地說明要請的是什麼工種就只會很虛無的說要請動畫師/美術員;
在應徵條件上就只會列出一堆如要熟悉什麼軟件、有多少年的相關經驗、要懂得建模、貼圖、effect;
但看完之後會是完全不知道請的究竟是負責建模、貼圖,還是別的,
而且越來越多香港的公司都是這樣子去寫應徵條件‧‧‧‧
面對這一些公司又要怎樣去編排作品集好了,
還是真的全部技巧都要具備了!?
最後由 zeri 於 24日 9月 2011年, 18:55 編輯,總共編輯了 1 次。
zeri
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 24日 9月 2011年, 18:53

其實我無提過風格問題...
原意其實係假設你去In concept designer 或者Art director 之類o既工種,
作品集就適宜側重Drawing, Painting, Graphic 之類,而印刷,出layout之類就可以慳番.
絕無要針對公司風格o既意思.

至於o個個職位o既工作範圍原來非你之前所想,或者非招聘廣告內容所寫...
如果搵唔到裡面o既職員打探消息,你可以試o下打去o個間公司直接問清楚.
而係咪合乎你理想,當然係無得保証.
多數情況都係我地去適應市場,幾乎無可能市場會去遷就我地.
就算見o左份工唔o岩你心,都唔會少o左忽肉o既.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 25日 9月 2011年, 09:25

公司係跟據你識d咩, 而再決定分配你入邊個崗位

你最拿手係咩就 show 出黎啦, 最重要唔好"唔識扮識" :wink:

咩都學哂, 但冇樣精, 反而係業界大忌. 你去d 不知名公司係"屈"你咩都要做姐, 做野趕頭趕命, 質素又唔好. 做成年之後轉工, 都幫唔到你儲 portfolio. 有時我見d 人做壞左手勢, 做野求求其其, interview 完可以同佢地講 88

p.s. 你讀 IVDC 冇人介紹過業界有咩公司? 入面點分工咩? :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章zeri » 27日 9月 2011年, 07:59

LoGao 寫:其實我無提過風格問題...
原意其實係假設你去In concept designer 或者Art director 之類o既工種,
作品集就適宜側重Drawing, Painting, Graphic 之類,而印刷,出layout之類就可以慳番.
絕無要針對公司風格o既意思.

至於o個個職位o既工作範圍原來非你之前所想,或者非招聘廣告內容所寫...
如果搵唔到裡面o既職員打探消息,你可以試o下打去o個間公司直接問清楚.
而係咪合乎你理想,當然係無得保証.
多數情況都係我地去適應市場,幾乎無可能市場會去遷就我地.
就算見o左份工唔o岩你心,都唔會少o左忽肉o既.

可能是我太神經質,Sorry。。。。
那看樣子真的只有小心一點吧。。。。
zeri
討論區新秀
討論區新秀

文章zeri » 27日 9月 2011年, 08:17

h2o 寫:公司係跟據你識d咩, 而再決定分配你入邊個崗位

你最拿手係咩就 show 出黎啦, 最重要唔好"唔識扮識" :wink:

咩都學哂, 但冇樣精, 反而係業界大忌. 你去d 不知名公司係"屈"你咩都要做姐, 做野趕頭趕命, 質素又唔好. 做成年之後轉工, 都幫唔到你儲 portfolio. 有時我見d 人做壞左手勢, 做野求求其其, interview 完可以同佢地講 88

p.s. 你讀 IVDC 冇人介紹過業界有咩公司? 入面點分工咩? :roll:

問題係當阿sir係教的時候是咩都教一點,
事實上我大部份學回來的東西都是先幾年在工聯會上堂和自己買書學回來的,
有一些是為興趣有一些是工作上需要。
結果學了一堆搞到連自己作品應該向哪一個方向篇排都很像不太了解似的‧‧‧‧
所以還是想多聽一下意見。

p.s. IVDC 的阿sir當然有介紹過業界係點分工,問題係佢都只係講咗分工分得最細果間公司係邊間之後就加多一句:其他公司唔會分工分到咁細,有一些仲要一個人做晒‧‧‧‧就這樣。
zeri
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 27日 9月 2011年, 13:25

你對某一方面有興趣, 自然就會放多D 時間, 整得靚D

至於 model, motion, lighting, texture, dynamic, comp.... 公司分工係咁細, 但員工好多時都係做兩三 parts, 有D 係連帶關係; 有D 係唔識多幾樣, outcome 係唔靚/ 唔實在

返轉頭都係個句, 做好一樣先, 之後再做第二瓣 ^^
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章zeri » 10日 10月 2011年, 15:10

如要說我自己的話根本就是一條「平均線」,
2D又懂一點3D又懂一點各方面的東西都懂一點但又說不出哪方面是特別好或特別衰。
只是如果論喜好的就是2D日系,
但水準嘛就只到了那個就是,
而且應該不及3D來得好‧‧‧‧
PS:聽說日系在香港混不到飯吃的,是否有這回事?
zeri
討論區新秀
討論區新秀

文章mack0817 » 10日 10月 2011年, 23:04

政府扼X我地D學生,又話什麼六大支柱,我只係見過一個由政府
提供支助既畢業生就業計劃,入行準則仲海鮮過街市,只要發洩發洩 /_\
mack0817
討論區新秀
討論區新秀

外號: Mack_Chan

文章kingnt66 » 11日 10月 2011年, 02:33

睇過你啲作品,有潛質,但係未夠紮實, 而且內容抄襲成份太高, 若果抄得好都無所謂。 你話聽說日系在香港混不到飯吃的,是否有這回事?如果你畫到好似Final Fantasy嘅水準,你話你有冇飯開? 你畫藝超群嘅話你要畫印度風格都有人受。 總之唔好搵藉口,你要喺呢行搵食你就要用你行嘅professional標準去比較, 而晤係用學校嘅標準。 老實講, 你啲作品學生味重係比較重。 都係嗰句,重質不重量。 你試吓用畫五幅畫嘅時間嚟畫一幅,效果可能會好啲。
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章zeri » 11日 10月 2011年, 08:45

kingnt66 寫:睇過你啲作品,有潛質,但係未夠紮實, 而且內容抄襲成份太高, 若果抄得好都無所謂。 你話聽說日系在香港混不到飯吃的,是否有這回事?如果你畫到好似Final Fantasy嘅水準,你話你有冇飯開? 你畫藝超群嘅話你要畫印度風格都有人受。 總之唔好搵藉口,你要喺呢行搵食你就要用你行嘅professional標準去比較, 而晤係用學校嘅標準。 老實講, 你啲作品學生味重係比較重。 都係嗰句,重質不重量。 你試吓用畫五幅畫嘅時間嚟畫一幅,效果可能會好啲。

現在只是希望多聽一點意見的說,
因為新的作品還在準備中,
也不是在找藉口。
只是在聽到閣下的意見之後情況很像十分之嚴重‧‧‧‧
等等,「內容抄襲成份太高」是指哪方面?
是指2D還是3D?
如果是指2D的話因為之前有想過投稿去火狗所以在各方面都有調節過,
又拿過不同CG畫作來參考,
所以有出現這樣的問題一點也不出奇 :oops:
如果是指3D?
情況可能會糟一百倍‧‧‧‧
zeri
討論區新秀
討論區新秀

文章ayakiryu » 11日 10月 2011年, 09:23

I think kingnt66 means the character you made in your portfolio . Honestly i think it is not the major issue cause I do 'inspire' some other aritst work sometimese :D . Overall your 3d car is the strongest part in your work cause the shader and render looks real . Somehow your character doesn't serve a good pieces and she doesn't look quite like a female . For example her arms and legs are too thick and the porportion does not look quite right for her .

@ mack0817 : I understand that the Goverment never did a good job for us . But instead of shift your anger to others; think about why the company never pick you to be a part in the team .
ayakiryu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 11日 10月 2011年, 17:05

做 2D concept design 呢行, 比較忌只畫一種 style (初入行), 加上你只係得 character design (or 我睇漏?), 瓣數超窄

另外唔知你 interview 時有冇比埋 making of, research.... etc.
始終叫得做 "design", 係要有哂整個過程
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章kingnt66 » 12日 10月 2011年, 05:03

其實我嘅point唔喺話你抄襲,日式"萌"系來來去去都係咁上吓,就算真係抄又有乜所謂,個個大師成名之前都係抄吓呢個,抄吓嗰個。 我主要覺得你嘅畫功需要改良,因為睇得出有啲位明明可以擺多啲時間做得細緻啲,但係就懶左冇做到。 好似你嗰幅 Cat girl in Autumn, 見到你好擺心機晌眼,頭髮,衫摺痕...但一去到隻手同鞋就突然間粗晒趕收工咁。 試吓擺多啲心機去畫一幅超正嘅,好過你畫100幅一搬貨色。 我初初想去Dreamworks揾動畫工都係擺好多嘢落個demo到,許誠毅先生Ramen Hui 都係講番同一番說話。
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客