新人報到

General Topic
討論一般的題目 // 如屬於其他版面的題目請勿在此版發表 !!

新人報到

文章mmmansing » 30日 10月 2011年, 23:13

前輩/大家好,

註冊完就第一時間黎報到, 同大家打聲招呼.

先黎問3個問題:

1. 最近主攻Matchmover/ Tracker. 想請問有無高手指教/ 交流一下 (暫時只會Matchmover).

2. Roto/ Matchmover 係香港算係一份工?
by h2o
好少可不停都有 jobs 關於 roto or camera matching, 而且以經驗黎講, 大部份人只做 roto or track cam 工作, 一定好快覺得悶, 走人唔做

所以 roto 係 comp team 其中一個工作; 而 track cam 就比較百撘, 不過通常都係叫 model team 既人學多, 唔想佢地將來難搵野做

3. 對於後期製作來說(當然包括compositing, rig removal等), 新人“有料”同“無咁有料” 人工方面有好大分別(大概咩價位到)?

4. 後期製作 vs matte painting 邊樣比較好揾? (個人來說兩樣都想做)

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
追加:
已經year3 了, 希望在畢業前可以有D 好作品.
前輩們有無咩公司好介紹? 等我可以準備下. (在價錢合理的大前題下, 並唔介意到海外/內地工作)

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
資料: 3ds max (我知vfx的話 maya係最好. 但已經上左賊船, 學左兩年了. 今年先換tutor 係用maya. 只好日後有機會先再學), nuke (識少少eyeon fusion), matchmover

Thank You

(之前發錯區了, 不好意思"")
最後由 mmmansing 於 1日 4月 2012年, 01:05 編輯,總共編輯了 5 次。
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

外號: 學生

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 親人報到

文章mmmansing » 30日 10月 2011年, 23:30

引文:

一腳踢.... 如果由 modeling 至 output 得一人做, 質素要求唔會太高. 通常是電視台 flying logo, 片頭之類
香港小型 studio 起碼都有兩三人做一個 project, 如果只懂一個專業是比較輸蝕. 其實除了 modeling, 還可以加上 UV mapping & texture; rigging 有些公司也用得著..... 又或者最後幫手 compositing 方面.
公司請你與否, 都要看運氣.... 看你的專業跟本身員工可否互相補助

by h2o
from Re: 各位CG從業員,想問關於工作流程的問題

同意, 就個人而來說,
自己做render為先,
之後都要做理special effect, compositing, masking, camera track,
同理少少model, 少少texture, 少少rigging, 少少motion,
同埋少少裝3dsmax plugin + set render farm既知識

除非天生係CG巨樑, 好難樣樣專

by sobig
from Re: 各位CG從業員,想問關於工作流程的問題

--------------

回問題2: 看來在香港, Roto/ Matchmover 不太算係一份工..."
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

文章mUser » 1日 11月 2011年, 01:06

讀左3年 , 臨畢業前先上來問前程 ? ?

我反而有興趣知,你老師有無講清楚你知呢行既詳情 ?

而家只要你肯學肯崖通頂 , 最緊要唔怕人工低就實有機會入行, 問題係你可以崖幾耐...
mUser
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mack0817 » 1日 11月 2011年, 01:27

有興趣想知道您個課程係?好似教得好專門後製技術咕!
mack0817
討論區新秀
討論區新秀

外號: Mack_Chan

文章h2o » 1日 11月 2011年, 06:30

好少可不停都有 jobs 關於 roto or camera matching, 而且以經驗黎講, 大部份人只做 roto or track cam 工作, 一定好快覺得悶, 走人唔做

所以 roto 係 comp team 其中一個工作; 而 track cam 就比較百撘, 不過通常都係叫 model team 既人學多, 唔想佢地將來難搵野做 :)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章mmmansing » 1日 11月 2011年, 08:11

RE: mUser
我要求唔高, 合理就得. 如果我無能力, 又交唔到貨. 咁要扣人工都無計. :)

RE: mack0817
"Animation- VFX" 咩都要識, 由modeling 到 compositing, 甚至拍片. 咩都識少少. 但專門的話, 都係個句:"睇個人'. 而我就對 Matte-painting, compositing 等比較有興趣. 想一步一步打好基礎先又match-moving 入手先.

RE: h2o
Thank you. 對於roto/ match-moving 都係好奇問問. 因為 3D roto 同 match- moving 都算係專業吧?! 又經常會用到. 就想問下/指教下, 打好個底先.

-----

我打算交個camera tracking showreel 做功課. 但 MatchMover 真係有D難舞. 成日都差一點點, 又唔點改好佢. 我老師就叫我試下其他software ie: PF track. 我會, 但我還是想把MatchMover 完全學識先, 去學其他軟件. (個人係有D固執)
或者如果有前輩可以同我講:"細路, MatchMover 就係有D Footage 做唔到. 去試下其他啦." 咁我都會試下:D (我tutor 沒有好肯定咁比到答案) 其實我覺得MatchMover 好強, 應該仲係因為我未完全用哂佢D野先會咁.
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 1日 11月 2011年, 11:47

講o野方式用詞有少少以前S'tephen o既感覺~~~那些年....

返正題.
常見tracking software有幾隻,matchmover, 2d3, PF track...等等.
無一隻係包track到o既.
確實係有o的footage點都track唔到o既.(例:鬆郁濛)
哩個時候可能要人手track或者cam 駁cam或者乜乜或者物物.
所以如果你真係想入行成為一個專業tracker,你追求o既應該係解決問題o既方法而唔係完全學識一個software.
幾個tracking software,matchmover小弟未用過,2d3 最簡單易用,PF track 基本都易用亦算幾powerful.
不妨試o下其他software,搵多o的唔同o既footage去做tracking o黎累積經驗.
能夠成功track到shot o既新人先係公司需要o既,而唔係計"有料","冇咁有料","完全學識matchmover".

另一面講,如果你對matte painting有興趣,都應該好好學習哩一方面o既知識.相當實用.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mmmansing » 1日 11月 2011年, 20:23

RE:LoGao

Thank you, 真係. 今日我重新把footage track 一次. 已經好最近. 但放到3D內, 依然好抖 (位置岩的). 唔知邊到出問題.
我都係手track. 而且每次都80~120 個point. 真係track 到眼都突.
我想完全學識MatchMover , 係因為我想知道到底係我有d野未做? 定係MatchMover 本樣track 唔到? :)
例如: camera setting info, 我只係識入 focal length. 其他真係唔知點係咩黎. 拍片前, 我只係抄focal length. 但仲有其他要抄?

我都知tracker 只係分得同唔得, 但我track過10多過 footages 也沒有"完美"成功過 :oops: .

所以問題黎:
1. 一般track 最少起碼要有幾多個 tracker point? 係咪越多越好?
2.拍片前有咩要抄好同注意的地方?

(闗於matte painting, 現在唔係好急需知道. 因為學完track, 之後想學Nuke 的3d system先. 上年 year 2, matte painting 肥左佬. 完全唔知點入手, 失禮哂 :(
3.camera matte painting 要如何入手? 應該先有concept, 之後再到3D 就一頭霧水?

-----
資料: 3ds max (我知vfx的話 maya係最好. 但已經上左賊船, 學左兩年了. 今年先換tutor 係用maya. 只好日後有機會先再學), nuke (識少少eyeon fusion), matchmover
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 2日 11月 2011年, 02:26

哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈~~~~
宜家先見到哩個post原來係"親人報到"!
咁恐怖o既!!!

你想完全學識matchmover係你o既意向,我唔多講了.
至於你track o既scene問題o係邊,由於資料不足,我都唔知邊到出問題.

1. 未試過數有幾多個track point,通常都係mask out會郁動o既o野,然後autotrack一次,就會gen出無數track point,希望係越釘得實越好.
2. 拍片前要知道個cam會點樣郁,留意畫面裡面有冇清晰o既點可以用o黎做tracking,如果冇就要考慮黐tracker.
3. 咩叫camera matte painting?我都一頭霧水.

-----
初學者容易鑽o既牛角尖就係邊個software最好,邊個software最勁...等等.
請放棄哩種諗法.
每個software有佢自己o既特色及長處,所以係無話vfx最好用maya抑或tracking最勁係matchmover.
睇case,搵o岩工具,咁先係正確人生態度~
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mmmansing » 2日 11月 2011年, 02:57

RE: LoGao
係來報到隨便問問題:D
真係好易鑽牛角尖.
對於MatchMover 只好再試試.
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

文章CraZ3D » 2日 11月 2011年, 09:37

LoGao 寫:講o野方式用詞有少少以前S'tephen o既感覺~~~那些年....

那些年...Forum出現過的幾個神人..

這個討論都好"那些年"...

"那些年"我們都會爭論邊個software勁d.... :lol:

"人生本來就有很多事是徒勞無功的"... 當花了很多時間鑽研一個軟件後...轉個頭又有新既技術可以完全取代 .

很久沒有熱血新力軍到訪 , mmmansing 請多多上來 . :mrgreen:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章h2o » 2日 11月 2011年, 12:30

有個事實呢..... matchmover 呢幾年都冇乜改進過, 變左買 Maya 撘棵蔥比你 /_\
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章mmmansing » 2日 11月 2011年, 19:51

RE: CraZ3D

一定, 真係好難係網上揾到一個香港人CG 網.
如果日後有幾會, 希望可以拍條廣東話ge tutorial 同大家交流交流 :D

RE: h2o

事實上我tutor 都係叫我地用PF track. 而我係因為以前個tutor 教過MatchMover, 到現在一直用. 用MatchMover時, 感覺太多地方唔知點用, 又未用過.
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

文章Domingos » 3日 11月 2011年, 08:53

我之前都係用MM,但這兩年真係無UPDATE過,現在只會教書先用佢,因為買MAYA送MM,自己用都係PF或BOUJOU
Domingos
討論區新秀
討論區新秀

文章mmmansing » 3日 11月 2011年, 11:40

RE:Domingos

教書都應該叫老師吧 :D
請問拍片時除左Focal Length 要記外, 還有什麼要記?

同時Focal Length 對lnit: 50? 例如我 用24mm + canon 7D = 24 x 1.6 = 38.4, 所以係 Camera info: General: "Focal Length: F 38.4 lnit: 50", 這樣對?

而且什麼時候Range要用 constant initialized/ variable initialized/ Fixed?
camera parameter range configuration 又是什麼?

而下面的 Translation and Rotation 是Zoom 鏡時候用的嗎?

and

General and Advanced 分別是什麼? 什麼時候會用到Advanced?

-----------

終於成功track 到, 89% (-5%資料不足, -4%進步空間, -2%瑕疵)
還是等我的match-moving showreel 做完, 一次過放上黎比較好吧~
mmmansing
討論區新秀
討論區新秀

下一頁

回到 C G 討論版

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客