風雲II 特技

Film / Commercial / TV / Animate / Game Trailer / Short
不論新、舊、傳統 或 CG 電影/ 電視 / 廣告 / 短片,只要你有興趣,,這裡也讓你發表個人意見 !

風雲II 特技

文章cori226 » 14日 12月 2009年, 17:21

風雲II上畫半星期, 依度有無人睇左丫?
出面D forums 大多數都系咁踩個故事,
不如系度討論下D CG丫?
cori226
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: 風雲II 特技

文章siufei » 14日 12月 2009年, 18:13

cori226 寫:風雲II上畫半星期, 依度有無人睇左丫?

鬼域
待業中
siufei
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sohigh » 15日 12月 2009年, 00:00

http://ent.people.com.cn/GB/10569867.html

對於接下來的《風雲3》,彭氏兄弟表示,會對劇本做適當的補充,“可能很少人知道,《2012》的特效其實是由一支身在廣東東莞的技術團隊完成的,所以我們不要妄自菲薄。但有了技術,還必須有民族的文化創意,有自己的內涵。”
:o :o :o

HUH?大陸都做到2012?咁香港人做既《風雲2》咪....有點兒差...
sohigh
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 15日 12月 2009年, 00:14

系呢間.....
http://www.pixomondo.com

不過我見 2012 個 credit list, Pixomondo 全部都系外國人既名 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Marco » 15日 12月 2009年, 10:58

出面D forums 大多數都系咁踩個故事

我唔講 CG... 電影o黎講佢都算系慘不忍睹, 我真系一出戲院門口就 @#^&@%*

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

唔止劇本拿命, 演技都拿命...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 風雲II 特技

文章contaxnikon » 15日 12月 2009年, 14:08

cori226 寫:風雲II上畫半星期, 依度有無人睇左丫?

particle 好有層次亦入,

背景唔可以話好差,可以話系track 實左既3d bg,bg 本身欠缺細微既motion...

鏡頭不俗但過份濫用慢鏡頭,看了一半有感這套戲拍的shot 不夠,要拖時間,正常一套戲可能千多個鏡頭,這套戲就算是要用看愛情片的節奏來看動作片。

劇本差劣不在話下,我質疑這套戲,需要劇本嗎?

整套片試圖建立某種視覺style,某幾場我覺得算系成功,可惜配套不足,主題不明確,感情線薄弱,不倫不類,選角差劣,演技不足,對白差亦令整套電影質素下降。

只論cg,我覺得可算是出色
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章zodiac » 15日 12月 2009年, 21:47

有齊至作狀既殺人城同檸檬, 點會有演技可言
zodiac
討論區新秀
討論區新秀

文章Ray Leung » 15日 12月 2009年, 22:06

本身一向都系風雲嘅漫畫迷,今日一早就買定飛,諗住放工去睇。

點知..........唉,套戲系點就唔使多講啦,去Yahoo影評睇過就知。

我只可以講,買左張飛黎支持本地既vfx制作,就系咁多.............
Ray Leung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 16日 12月 2009年, 04:30

我都睇左~~其實都唔系咁差姐....
系無咩故事性~~但系我覺得畫面上~都ok鴉
至少我唔覺悶
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Marco » 16日 12月 2009年, 11:02

系無咩故事性

唔止無咩故事性, 我覺得套戲可以用"化學"o黎形容... 講到好似乜武林浩劫咁, 點知又無喱頭三日搞掂o左, 乜o野事都好似只系用字眼"交代"o左就算... 之後 d 劇情仲可以用膚淺o黎形容... 個結局仲 End 得非常冇 Feel 加核凸 !!! d 男女關系膚淺得只系掛o系口邊, 但又搞到好似乜要生要死咁... 妖...

成套戲都冇乜精密鋪排同結構, 劇情松散又手法低劣, 角色人物刻畫又唔"立體", 場景空間又過份"焗促", 連一個宏大 d o既世界觀都冇, 我仲似為武林人士只會o系山洞出沒... 分分鍾拿本中學中史書睇都仲精彩過佢...

如果唔系俾面 d CG, 我真系唔想講風雲II... 以後港產片唔夠外國撼都唔好賴科技同錢唔夠, 如果連電影都唔似電影o既, 不如睇漫畫打機好過... 睇乜鬼戲...
頭像
Marco
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章newcg » 16日 12月 2009年, 12:55

我覺得從cg角度F記以做出很好的作品已經很有水准,
但故事就不知所雲 :evil: :evil: !!!!!!!!!
newcg
newcg
討論區新秀
討論區新秀

回到 影 片 討 論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客