第三屆香港流動影片節入圍作品2010

Film / Commercial / TV / Animate / Game Trailer / Short
不論新、舊、傳統 或 CG 電影/ 電視 / 廣告 / 短片,只要你有興趣,,這裡也讓你發表個人意見 !

第三屆香港流動影片節入圍作品2010

文章pinkladyman » 27日 2月 2010年, 19:06

幾日前收到條LINK系第三屆香港流動影片節既投票連結.

個人感覺今年整體素質好似比上年上升了,技術提升了,少了些大學生的"功課"作品.
無疑,有些短片的技術十分好,但說故事的技巧未能太掌握得到.

以下個人覺得比較好既短片:

外星人鄧肯
http://www.mobilefilm.hk/2009/chi/voting02.php?fid=4
人物設計幾得意

千守
http://www.mobilefilm.hk/2009/chi/voting02.php?fid=13

Faces
http://www.mobilefilm.hk/2009/chi/voting02.php?fid=13
以上兩套動畫都系有分入圍今年IFVA動畫組

但較印象深刻系以下呢條片,竟然系一間小學制作的,我系投俾呢間小學,我認
悲情以外
http://www.mobilefilm.hk/2009/chi/voting02.php?fid=17
一段發生系好多香港家庭的故事,睇完好有共嗚.
我系唔明點解一間小學拍既短片竟然可以好過d大學生作品.

以上個人意見,不喜勿插.

大家不如都講下對今年作品的感受.
pinkladyman
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 28日 2月 2010年, 03:39

"聖家"度故仔果位老師, 我冇記錯的話, 系玩開 drama, 好似系 演藝學院出身 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章pinkladyman » 28日 2月 2010年, 12:29

h2o 寫:"聖家"度故仔果位老師, 我冇記錯的話, 系玩開 drama, 好似系 演藝學院出身 :wink:

H20兄,你識聖家度故仔果位老師??
pinkladyman
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 3月 2010年, 02:32

pinkladyman 寫:
h2o 寫:"聖家"度故仔果位老師, 我冇記錯的話, 系玩開 drama, 好似系 演藝學院出身 :wink:

H20兄,你識聖家度故仔果位老師??

早一兩年睇過d 訪問, 袁見明老師麻, 唔知今年仲系咪佢帶 :D
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章pinkladyman » 1日 3月 2010年, 08:34

d訪問系邊到睇到架,我冇咩留意啊~~
佢讀演藝???
點解你俾我感覺好似個個人你都識咁~~haha~~~
pinkladyman
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 3月 2010年, 10:40

我有玩開 drama, 對有關既人想了解多d, 自然就會留意到 :mrgreen:

至於系唔系讀演藝就唔 sure, 依家好多學校都有攪呢d.... drama 教學, 教學生演出舞台劇又有, 仲有呢類短片比賽
好多都系演藝出身, 有d 就全職入學校做, 有d 就好似當興趣班咁請番去 :wink:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章pinkladyman » 1日 3月 2010年, 13:35

咁你覺得佢地今次拍成點啊?

讀完演藝入學校全職可以做咩位啊?
pinkladyman
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 1日 3月 2010年, 13:54

其實唔系讀完演藝可以即刻教書, 要去 教院讀番1年.

至於教咩科.... 對小學黎講, 除左中英文系嚴格D 之外, 其他科咩都得啦 :)
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章justanimator » 1日 3月 2010年, 16:48

我個人有小小覺得有些故事dd悶, 如果真系只for流動裝置和睇流動裝置的環境因素可能有d片未系太fit,

當然其實每一條片都系有心有水准作品, 同埋流動裝置screen愈來愈大 ,用 Iphone 睇戲也大有人在

以上不是批評, 只是個別用家意見
頭像
justanimator
討論區新秀
討論區新秀

外號: ljstuff

文章h2o » 1日 3月 2010年, 17:08

我都覺得"流動影片"既意義已經唔系咁大, 依家變左小型 IFVA

仲未睇哂D 片, 遲D先俾到 comment :oops:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 31日 3月 2010年, 14:11

上星期舉行左頒獎典禮, 依家 website 都有喇 :P

http://www.mobilefilm.hk/2009/chi/final.html
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

回到 影 片 討 論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客