向中央獻媚的動畫<高鐵俠> = <電光快車俠>

Film / Commercial / TV / Animate / Game Trailer / Short
不論新、舊、傳統 或 CG 電影/ 電視 / 廣告 / 短片,只要你有興趣,,這裡也讓你發表個人意見 !

Re: 向中央獻媚的動畫<高鐵俠> = <電光快車俠>

文章h2o » 19日 7月 2011年, 21:02

無論係有錢人 定係 官員... 中國動畫對佢地黎講係 "過河濕腳" & "討好中央高層" 既工具. 創作係冇用, 佢地唔係要觀眾既掌聲, 係要打入更高層既圈子裡面, 中國動畫既本質同其他國家係完全唔同....
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章spitfire » 19日 7月 2011年, 23:17

大家有無搞錯事件背後真相呢?

重點係強腳正苦會為呢D公司既作品產量提供資助
故產量越高﹐得到資金緩助越高
如果無需特請“高薪專業人士”
能單單靠"低薪技術人員"生產(夠竟低成點請擱下自行查核)
其資助之利潤可高出幾倍可想而知
故非凡呢間公司只靠其資助資金揾食(夠竟有幾高亦都請擱下自行查核)
莽顧聲譽(何況強腳向來都唔會點理呢樣野)
諗住快速揾舊大$係咁先
到時你告我又好
我執粒又好
我都己經日後無憂
spitfire
討論區新秀
討論區新秀

外號: 無牌打手

文章h2o » 19日 7月 2011年, 23:42

spitfire 寫:大家有無搞錯事件背後真相呢?

重點係強腳正苦會為呢D公司既作品產量提供資助
故產量越高﹐得到資金緩助越高
如果無需特請“高薪專業人士”
能單單靠"低薪技術人員"生產(夠竟低成點請擱下自行查核)
其資助之利潤可高出幾倍可想而知
故非凡呢間公司只靠其資助資金揾食(夠竟有幾高亦都請擱下自行查核)
莽顧聲譽(何況強腳向來都唔會點理呢樣野)
諗住快速揾舊大$係咁先
到時你告我又好
我執粒又好
我都己經日後無憂

呢d 只要有留意國情既人都知, 中央支援邊個行業, 就邊度就有油水可撈.... 大陸好多政策批左之後就變哂"大煉鋼" :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章CraZ3D » 20日 7月 2011年, 03:44

唔關事喇 , 文化問題... 由街邊食市抄人地老麥 KFC , 手機到法拉利 , 醫院都偷用AV女poster作招來 , 到大如世博首歌都係抄....

還有什麼可說? ... 有乜重點可比 ? :wink:
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章h2o » 10日 8月 2011年, 12:03

FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章CecilCarrie » 23日 11月 2021年, 17:27

難分真與假。 :roll:

——————————————————————————————————————
Swarovski Purple Necklace
CecilCarrie
討論區新秀
討論區新秀

文章tonychan01202022 » 20日 1月 2022年, 01:54

笑死,高鐵俠

富途牛牛 微牛 華盛 盈立

買股票用邊間好,想知道更多,入黎睇睇CouponHK的網頁?小斯優惠,里先生優惠,而富途開戶與股票行不一樣,另外也有
微牛開戶。知道更多其他買股票知識:
長橋開戶
usmart開戶
華盛開戶
moneyhero開戶

tonychan01202022
討論區新秀
討論區新秀

上一頁

回到 影 片 討 論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 6 位訪客