13.3" laptop

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

13.3" laptop

文章alanfish » 19日 12月 2008年, 17:31

如果想平平地買部 13.3" 既 laptop,我見市面都有d 行 geforce 9300M CS
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/hk/zh/ho ... 24504.html

這些laptop graphic card....用maya 會唔會好唔掂呀??
alanfish
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 19日 12月 2008年, 18:34

我剛剛望過你所講的機種...

先不講價錢...

粒U在此水位可以買到勁一點的...
呢張內置顯示晶片...確系幾快..因為我早半年前所買的NB都系呢只...
佢一般應用十分十分暢快....甚至快過部份兩三年的台式機...
不過我發現...鑒於NB目前的架構......運行3D軟件類....指的是...openGL preview時...都會出現....短暫性的..."滯一滯".....影響不明顯....不過唔好預期佢可以搞到好大鑊的場景.......
呢張咭應付AE類也可以....唯一就系佢視頻預覽(buffer)來來回回...有點浪費時間....

另外值得一提是....13.3"芒會不會太細呀?我14"..都覺得細喎....
仲有就系....如果希望算圖快些...就唔好搵NB算圖....
因為即使佢粒U唔錯....兼又靜又唔熱...但系佢個硬碟轉速太慢......隨時慢過同速的台式機1/3~1/2時間.
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章alanfish » 19日 12月 2008年, 23:49

hi, moc,

謝謝你的回覆!!

我主要都系想有部portable 既機可以拎出拎入,開會駁projector。
工干時,可以頂到下,臨時改野 或 做d test 見客。如果要堅做job時,會用番公司workstation。
不過我都明,這個要求好空范,做test好難話實系做d乜,樣樣都有機會..哈哈。

剛出腦場,眼都花,實在太多機款了。cpu 編號多到都唔識分邊粒勁d。如果13"/14" 機,display card 來來去去好似最top都系得 9300m cs。若要去到9600m gt 就一定要上到15.4"。

另外睇到e 部 sony,仲更加portable。價錢比hp要付出多五千,resolution比hp更好,mon spec 寫到好似靚d,唔知系唔系真啦!?

http://www.sonystyle.com.hk/ss/product/ ... 26gn_b.jsp

若有類似級數,如果有心水,歡迎提供給小弟參考
alanfish
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 20日 12月 2008年, 00:50

兄弟呀..
我唔記得講呢一樣很重要的事情.....

就系操作系統呀...
現在所有機種搭賣的都系Vista...
..但系...軟件插件很多都還是在XP上最穩當.....也少很多莫名煩惱...

於是相連的問題是....該部NB是否能夠提供到...XP系統的驅動程式(因為NB幾乎都系整合型..)....底板chipset...linkcard...soundcard....Wifi...bluetooth...官方有無可以下降回XP的驅動提供.......

我半年入手前事先在網上搜了...確定了有官方的相關downgrade驅動..才去馬的...
Sony...當時就因為官方沒有提供..所以我否決了...

你自己睇著辦吧...
記著啱Vista用的....唔一定兼用XP的...別要給Sales誤導...
尤其如果你都系...裝很多老筧軟件...咁就更需要XP....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 20日 12月 2008年, 01:09

睇睇 dell 既 notebook 啱唔啱.....
http://www1.ap.dell.com/content/product ... l=zh&s=bsd
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Vantage » 20日 12月 2008年, 01:39

h2o 寫:睇睇 dell 既 notebook 啱唔啱.....
http://www1.ap.dell.com/content/product ... l=zh&s=bsd

Dell Precision M6400 .........4皮幾既laptop!! :o :o
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章alanfish » 20日 12月 2008年, 02:02

系喎...無考慮到添,只系一味諗硬件,小弟確系需要用xp pro,甚至最好系64bit 版添...

唉,越睇越多野要考慮..好煩添..hehe....

dell 我都有睇過,Dell Precision M2400 當然系不錯之選啦,有專用graphic card,但重量就有埋咁上下。
alanfish
討論區新秀
討論區新秀

文章kingnt66 » 20日 12月 2008年, 02:13

How about Mac Book Pro?? Hehe... :mrgreen:
頭像
kingnt66
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章alanfish » 20日 12月 2008年, 02:19

mbp 約 2.5 kg ,價錢亦唔少野。

主要是要較輕便為主,期望做到基本 maya 各 part function就好夠,唔駛用來handle 大scene。

如果去到moblie 工作站,相對會較重 和 貴。
alanfish
討論區新秀
討論區新秀

文章alanfish » 20日 12月 2008年, 02:33

E....
我check 到 雖然 sony vaio vgn-z26 是預裝了 Windows Vista® Business
但佢竟然有跟埋一只 Windows®XP Professional Install Disc

這個ok 喎!!!
雖然貴d,但超輕便
alanfish
討論區新秀
討論區新秀

文章macrossmo » 20日 12月 2008年, 19:59

alanfish 寫:E....
我check 到 雖然 sony vaio vgn-z26 是預裝了 Windows Vista® Business
但佢竟然有跟埋一只 Windows®XP Professional Install Disc

這個ok 喎!!!
雖然貴d,但超輕便

跟多只xp 咁正?! :o

咁買得過喎.....佢又輕...粒cp用黎render都ok,又有display卡....
最緊要系佢夠輕, 同埋電都算夠用
頭像
macrossmo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 無陳

文章h2o » 20日 12月 2008年, 22:14

但 sony notebook 出名唔襟用..... 個個 fd 既 sony notebook 用左一兩年就壞呢樣個樣.... :-|
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章alanfish » 21日 12月 2008年, 03:50

我現役15.4" sony 都不過不失,用左三四年了,一直都算幾聽話。
雖然都幾重,都有拎出拎入架。
最近keyboard 終於突然接近十只 key 無曬反應...>_<
所以先動左買新機既念頭。
alanfish
討論區新秀
討論區新秀

文章Cyber Oxygen » 24日 12月 2008年, 11:02

買部 Macbook Air 裝 Vista or XP
我自己覺得 Mac的 notebook 行 Vista 好過 PC notebook, 雖然你可以話有 OSX 點解唔用, 但系 XP/Vista 始終有佢的好處.

Sony d 新機通常有只 Xp recovery disc 俾你, 但留意佢會話俾你聽有d notebook function用唔到.

dell 機外型比較普通, 但可以話就自己配置硬件, 連 quadro 都可以配置

hp 機我就覺得佢個果 Ultra Bright LCD monitor 反光到暈,佢既config 都ok
頭像
Cyber Oxygen
討論區主持
討論區主持

文章禾夫 » 24日 12月 2008年, 11:49

OSX 都幾好用呀
禾夫
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上