maxtor onetouch 4 mini 故障 , 有無辦法解救 ....

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

maxtor onetouch 4 mini 故障 , 有無辦法解救 ....

文章leeho » 12日 2月 2009年, 23:27

:( maxtor onetouch 4 mini 故障 , 有無辦法解救 ....

1 ) 當插上時 . 電腦可以認到 , 但老是打不開 ,

2 ) 電腦運作變得很慢 ... 要把onetouch 4 資料線扯掉 , 才正常.

3 ) onetouch 4 指示燈不斷閃爍 , (正常情況下是亮著不閃 , 只有讀資料才閃 )

4 )自己可以用程式救onetouch 4內資料 , 但是太費時 ,

:cry: 請問 : 有無什麼程式可以強行開啟 onetouch 4內資料呢 ?

:cry: 是否電腦病毒 ?

:( 有無專家可以指教一二呢 ?

謝謝 !
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 12日 2月 2009年, 23:35

兄弟..你這個情況不太理想耶...
我早幾年都曾經買過一個硬碟系咁樣...雖然唔系你呢個咁"外置".
但"short"的情況很相似.....
我試曬任何可以做的軟件測試.....補救.....搞咗個幾月都系唔得...
結果拎返去代理維修...才知道系硬碟底的電子板有問題.....代理只能替換一個俾我,但我就無咗幾十GB的資料咯....

我早前聽到一個熟手電子維修的朋友仔話....硬碟上電路近碟旁的那塊"集成電路"(黑色四方好多腳仔)..系好易受碟熱影響...時間一長就易爆裂........

你睇睇情況咯...
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 13日 2月 2009年, 00:02

但系電路板同入面 store data 既磁片應該分開, 壞左既話換塊板咪得 lor.... 磁片有事先真正冇得救....卦 :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章moc » 13日 2月 2009年, 00:44

磁碟有事其實都可以救...不過要在無塵研究室內打開替換...
電子板可以換(未必...除去送回制作的原廠..因為制作工場不同...PCB版本也不盡相同...)..
我剛剛提過的那個爆集成電路....我個朋友仔就系示范我點樣自己去訂貨來換...

其實你目前的情況或許有轉機...
因為你呢個硬碟的中轉還包括一組插頭各樣...可能系呢組野壞掛...
咁就平都嘔啦.....拆個硬碟出來....先當內置插入...試下行唔行到.....可以工作的話就另買個盒咯......反正我有幾個盒都壞咗咯....我現在都唔信盒咯...
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 13日 2月 2009年, 09:44

:mrgreen: moc 兄 ! 謝謝 您 !

我的外置硬盤極有可能如您所說一樣 , 那只好用FinalData程式把碟內資料抽

出 , 而後拿去維修商更換一只,

:mrgreen: 謝謝 !
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 13日 2月 2009年, 12:07

嘩,咪嚇我喎。我台面有兩只OneTouch 500 GB 響度,裝住成TB data ,咁易死 ? 唔系卦... :o
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章ed209 » 13日 2月 2009年, 14:49

4 )自己可以用程式救onetouch 4內資料 , 但是太費時

有得救都仲唔救? 只hd分分鍾除時死到時你想救都冇得救

btw, 你句slogan 系唔系想講笛卡兒, "苗"卡兒
頭像
ed209
討論區主持
討論區主持

文章leeho » 14日 2月 2009年, 13:23

ed209 寫:4 )自己可以用程式救onetouch 4內資料 , 但是太費時

有得救都仲唔救? 只hd分分鍾除時死到時你想救都冇得救

btw, 你句slogan 系唔系想講笛卡兒, "苗"卡兒

:oops: 到現在才知道 , 自己手快快打錯字. :oops:

要不是ed209提醒 , 如果唔系到死個日;都未知 , thx :mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 14日 2月 2009年, 13:34

陳根 寫:嘩,咪嚇我喎。我台面有兩只OneTouch 500 GB 響度,裝住成TB data ,咁易死 ? 唔系卦... :o

:wink: 我都以為那只外置硬盤可靠 , 誰不知話死便死 , 我問過代理他們不會維修,

只有換只新 , 資料亦不會救 , 現在用FinalData程式把碟內資料抽 出 , 可能要用一

至兩天時間 , 把100G 資料攪出 . :roll:

您只成500G 一個星期應該沒問題 , 快慢好睇部機性能 , 強D快D , 我現在CPU四核 ..
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 15日 2月 2009年, 09:57

:( 16小時找到100G資料 全部散件顯示 , 再花 8小時搬 45G資料走 .......

有很多 MAYA檔 開唔番 , :(

其後把 onetouch 4 格式化 , 又可以用到 , 照本人來看外置硬盤是感染病毒原故, 才不能打開 , :-?

:-? 提議 : 切勿把外置硬盤亂插其他電腦使用 .......
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客