嘗試!!

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

嘗試!!

文章choppy » 17日 3月 2003年, 10:53

假如給大家$50000港幣用作砌機!!大家怎樣用盡o的錢齊認為理想既workststion???
ps:根據現在市場價格.
永遠的巨石3D動畫制作團隊
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章choppy » 17日 3月 2003年, 10:54

忘了說.......不包括monitor.$50000砌主機!!
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 17日 3月 2003年, 22:36

Mainbroad : supermicro SUPER X5DA8 Dual Xeon $8750
CPU: Xeon 2.8Ghz x 2 $7000
RAM: ECC 512 MB RAM x 10 $ 10200
HDD: Ultra 320 SCSI 146MB x 2 $13200
Display Card : 3dlabs wildcat VP990 pro with 512MB $8500

Total $47650
其余買case 或者其他野.......

50000真系太難題.......

8)
頭像
Cyber Oxygen
討論區主持
討論區主持

文章choppy » 17日 3月 2003年, 23:48

你系用ddr定rd ram呢???5gb ram???

哈哈~~~如果我既話,
xeon 2.0 x2
2 gb ram
display用wildcat 4系列
其他依舊

因為我覺得display重要o的!!咁樣應該夠5萬喇!
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 17日 3月 2003年, 23:55

你其實用來做乜的?
renderer?定系點呢?
頭像
討論區主持
討論區主持

文章Cyber Oxygen » 17日 3月 2003年, 23:57

呢塊行DDR....
最多支援12GRam
3 萬幾完買張display.....我覺得唔花費
一系你買d好大Monitor..
頭像
討論區主持
討論區主持

文章BMBM » 18日 3月 2003年, 07:49

我會用兩萬砌兩部機,一部做野一部render,其他用作買部二手車追女仔。 :lol:
頭像
BMBM
討論區新秀
討論區新秀

文章choppy » 18日 3月 2003年, 10:37

我主要用尼modeling同animation,所以rendering可以足夠應付就可以了,另外因為如果真系要render動畫,我會用network,所以會著重display方面,可以整更大既場景.

我自己用緊21吋,所以想要張好o的既卡!!!!!或者可能追求問題啦.....想擁有最好的!!

回bmbm:
有車很容易呀!!!養車難呀~~~~有錢想點追都得呀!! :D
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Maya初仔 » 18日 3月 2003年, 11:14

choppy 寫:如果真系要render動畫,我會用network

其實我到現在都唔系好明network rendering.......之前都問過....是否一定要兩部機link up佢??但睇到choppy兄說又好像不用兩部機......不知Cyber Oxygen兄可否指點一嚇小弟..... :oops:
頭像
Maya初仔
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 18日 3月 2003年, 11:33

choppy 寫:我主要用尼modeling同animation,所以rendering可以足夠應付就可以了,另外因為如果真系要render動畫,我會用network,所以會著重display方面,可以整更大既場景.

我自己用緊21吋,所以想要張好o的既卡!!!!!或者可能追求問題啦.....想擁有最好的!!

回bmbm:
有車很容易呀!!!養車難呀~~~~有錢想點追都得呀!! :D

甘樣呢......
Display Card 用 Wildcat 4 7210 $39000
都無什麼錢買Xeon...

還是買廠機la
最後由 Cyber Oxygen 於 18日 3月 2003年, 11:46 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
討論區主持
討論區主持

文章Cyber Oxygen » 18日 3月 2003年, 11:44

Maya初仔 寫:其實我到現在都唔系好明network rendering.......之前都問過....是否一定要兩部機link up佢??但睇到choppy兄說又好像不用兩部機......不知Cyber Oxygen兄可否指點一小弟..... :oops:

其實用Hub/Switch 將二/幾部機連起來,可以亙相sharing Files,而networking rendering 會將甘多部機CPU/RAM 都會用到,如果你有二部機,每部機一粒CPU,甘成個network咪有二粒CPU,就可以分擔rendering 工作.
如果你用Maya 的話,介紹你用這個軟件,---===< Maya Net Render >===--- v5.2,只要在一部機開了server ,其余的是client ,甘就可以用哂所有CPU render一個scene 喇,都幾好用,雖然間中有d bug ,但系freeware來,唔錯的..

http://www.highend3d.com/maya/tools/?section=NT#2023

8)
頭像
討論區主持
討論區主持

文章Maya初仔 » 18日 3月 2003年, 11:55

:P Many tks!! :P
頭像
Maya初仔
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章choppy » 18日 3月 2003年, 13:20

甘樣呢......
Display Card 用 Wildcat 4 7210 $39000
都無什麼錢買Xeon...

還是買廠機la[/quote]

$39000一張卡其實好誇張!! :o
我喱o的都唔系咁專業咖喇,用vp990算啦....又可以用尼打下機!!將來搵到錢先有機會買咁high既野!!

廠機平好多????
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 18日 3月 2003年, 16:02

廠機平好多????

差唔多
同埋有得講價..
有保養..

8)
頭像
討論區主持
討論區主持

文章choppy » 18日 3月 2003年, 19:24

哈~~~~咩廠機反而有價講呀!!喱個真系唔知~~~
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客