大濟啦!!!!

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

大濟啦!!!!

文章choppy » 20日 3月 2003年, 10:39

唉........琴日晏就講過想要買新機,點知琴晚返到家,部機督壞左喇!!

狀況:
按power制後,hd燈閃過不停,mon冇反應,好快又發出2-3秒一下既嗚聲,我就即刻關電源!!

請問這聲音代表什麼硬件有問題嗎???
有朋友布經驗嗎??

糟糕~~~~冇錢買新機呀!!!!!!!
永遠的巨石3D動畫制作團隊
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章vectoreffect » 20日 3月 2003年, 11:02

可能系 Display Card 壞左或者系 Display Card 安裝得不好
頭像
vectoreffect
討論區主持
討論區主持

文章Siegfried » 20日 3月 2003年, 11:07

個mon?power LED 有冇'on'?
如果冇,個mon可能都.... :x
生死去來 樹頭傀儡
一線斷時 落落磊磊
頭像
Siegfried
討論區主持
討論區主持

文章choppy » 20日 3月 2003年, 11:20

vectoreffect 寫:可能系 Display Card 壞左或者系 Display Card 安裝得不好

我試過重新扒插過張卡~~~都唔得!!!
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章choppy » 20日 3月 2003年, 11:21

Siegfried 寫:個mon?power LED 有冇'on'?
如果冇,個mon可能都.... :x

個mon有on咖!!!
我只怕系燒左bios~~~
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Maya初仔 » 20日 3月 2003年, 11:48

choppy 寫:
vectoreffect 寫:可能系 Display Card 壞左或者系 Display Card 安裝得不好

我試過重新扒插過張卡~~~都唔得!!!

How about the RAM......試重新插過!
頭像
Maya初仔
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Siegfried » 20日 3月 2003年, 11:49

我有類似情況,試用抽濕機抽先啦.
生死去來 樹頭傀儡
一線斷時 落落磊磊
頭像
Siegfried
討論區主持
討論區主持

文章Cyber Oxygen » 20日 3月 2003年, 13:18

應該唔關事的,
你試下拿起一條RAM再BOOT機
清理下機內塵,清理下風扇,
唔會無端燒BIOS
你做過d乜來?
頭像
Cyber Oxygen
討論區主持
討論區主持

文章Cyber Oxygen » 20日 3月 2003年, 13:20

你部機系Intel定系AMD?
頭像
討論區主持
討論區主持

文章choppy » 20日 3月 2003年, 14:09

我用intel

咁我嘗試下全部再插一次先啦!!!

前晚我24hours開住部機download野,唔知會唔會???
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章workwire » 22日 3月 2003年, 01:25

oh!!! ship .........

I let my computer 24 hour ON LINE ... and downloading something!!
sometime renderings ...

is that a BIG PROBLEM >???! :o :roll:
workwire
討論區新秀
討論區新秀

文章choppy » 22日 3月 2003年, 02:08

唉.........等左兩日再開機......突然又冇事........但我關機再開過......就話primary harddisk fail.......嚇死我......咩都冇哂......fdisk都冇野....
點知幾個鍾頭後再開又冇事......但宜家重有危機,唔知會唔會突然真系壞左.....

宜家真系唔知系硬件問題,定系病毒問題.......我怕bios版病毒改左或加左o的垃圾.....
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Cyber Oxygen » 22日 3月 2003年, 09:53

workwire 寫:oh!!! ship .........

I let my computer 24 hour ON LINE ... and downloading something!!
sometime renderings ...

is that a BIG PROBLEM >???! :o :roll:

電腦呢樣野,成日又開又熄的話,壞的機會多過你成日開住......
頭像
討論區主持
討論區主持

文章Cyber Oxygen » 22日 3月 2003年, 09:54

choppy 寫:唉.........等左兩日再開機......突然又冇事........但我關機再開過......就話primary harddisk fail.......嚇死我......咩都冇哂......fdisk都冇野....
點知幾個鍾頭後再開又冇事......但宜家重有危機,唔知會唔會突然真系壞左.....

宜家真系唔知系硬件問題,定系病毒問題.......我怕bios版病毒改左或加左o的垃圾.....

如果你冇插HDD開唔開到機?
頭像
討論區主持
討論區主持

文章choppy » 22日 3月 2003年, 11:59

Cyber Oxygen 寫:
choppy 寫:唉.........等左兩日再開機......突然又冇事........但我關機再開過......就話primary harddisk fail.......嚇死我......咩都冇哂......fdisk都冇野....

如果你冇插HDD開唔開到機?

喱個未試過!!!有咩作用咖??
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客