有冇人兄的render box用水冷

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

文章supercat7xx » 4日 4月 2003年, 12:50

用水冷不是不好, 不過會很危險, 做得不好全張底板打柴, 其實最好還是把散熱器葉片加大,但要見乎各下的機相及底板設計如何, 機相有空間讓空氣流通, 風扇裝得多會很嘈的, 除了cpu風扇外, 只裝多一兩把扇就可以, 當然可以就開冷氣把, 不過就不是個個家庭做到.

我都是用雙cpu的 ,但溫度經常只在45~50度之內. 機相除了火牛 cpu 顯視卡 風扇外,我只另加兩把小型風扇就可.當然,我用軟件的是候不會開多三個視窗同時運作的, 不過我現在都想減少風扇數量, 因為幾嘈o下!我用的還是磁浮扇.
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章rryria » 4日 4月 2003年, 13:33

hi supercat,

其實我都好怕noisy, 因我晚晚勁夜, 嘈住我屋企人訓覺

不過, 點解我被水冷吸引, 因為我見d外國人玩得好好
當然價錢同料都好高班
之前已經衰o左起條ram度...
今次, 我都唔敢亂來
因香港唔同外國...
玩dual無保障, 玩配套風險大
頭像
rryria
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 4日 4月 2003年, 15:55

你可常試用油冷果D散熱器囉, 不個唔知裝不裝到, 因為好大個,就算裝到,那塊主機板要放平放不可打直放,因為幾重o下!

油冷好處是風氣不雖用很強勁, 3000rpm可以了,所以會靜D, 但cpu溫度會不會除之下降就要試過至之!
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

上一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客