新手一問

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

新手一問

文章wwhrex » 8日 9月 2004年, 23:19

我用P4P800底板,
一條DDR400既512MB
用CPU用2.8E的(當然是2.8GB啦~~)
應該用什麼DISPLAY好??
還有,
邊只CRT MON好用??
(小弟學緊MAYA,
諗住做呢行野的~~)
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章shady_lady » 8日 9月 2004年, 23:40

而家仲有同道中人諗住用CRT MON,認真抵錫,唔系講笑,對住十幾粒鍾,玩CG一定配靚CRT,發色靚LCD 9倍,要買日貨,憤青都咁話,仍然是死架仔堅持優良傳統發揚光大,eizo ,sony ,mitsubishi最high-class果只依次簡....

display card唔識問第二個啦。
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wwhrex » 8日 9月 2004年, 23:59

shady_lady 寫:而家仲有同道中人諗住用CRT MON,認真抵錫,唔系講笑,對住十幾粒鍾,玩CG一定配靚CRT,發色靚LCD 9倍,要買日貨,憤青都咁話,仍然是死架仔堅持優良傳統發揚光大,eizo ,sony ,mitsubishi最high-class果只依次簡....

display card唔識問第二個啦。

我貪佢可以支援到1600:1200方便整野先用炸...
(希望無傷害你個心啦~~)
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

文章chatho » 9日 9月 2004年, 01:35

mon:EIZO!
sony唔出CRT了,想要都無。
三菱唔系好得,不過都好過o的咩comemon個堆ge...同埋平,可以dual mon lor
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wwhrex » 9日 9月 2004年, 13:30

chatho 寫:mon:EIZO!
sony唔出CRT了,想要都無。
三菱唔系好得,不過都好過o的咩comemon個堆ge...同埋平,可以dual mon lor

咁用咩display card??
(要用到大部份maya功能的~~
 例如:cut face果d)
dual<-咩黎嫁??
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

文章choppy » 9日 9月 2004年, 14:55

lcd始終比crt既色弱,而且lcd價錢貴咁多!!

用專業卡實冇死!!quadro或3dlabs或fireGL
永遠的巨石3D動畫制作團隊
http://www.longlastingrock.com/phpbb/index.php
頭像
choppy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 9日 9月 2004年, 15:05

用 nividia 算啦...... 起碼 support maya 既 features 多d

最近出o個幾張 quadro4 cards 都唔錯
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wwhrex » 9日 9月 2004年, 18:01

choppy 寫:lcd始終比crt既色弱,而且lcd價錢貴咁多!!

用專業卡實冇死!!quadro或3dlabs或fireGL

專業卡??
皮幾野果D??
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

文章wwhrex » 9日 9月 2004年, 18:02

h2o 寫:用 nividia 算啦...... 起碼 support maya 既 features 多d

最近出o個幾張 quadro4 cards 都唔錯

姐系邊張???
我只系有$4000...
(最多只可以用到$4500
 仲要連埋買CRT~)
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 9日 9月 2004年, 18:21

cut face o個o的唔關display card 事...
dual mon 即系同時用到兩個mon.

專業卡都有入門o既,
Nvidia Quadro4 900 XGL 評價唔錯,
價錢系 $2200 (由趕住出機o既lalung提供)
再入門o的 Nvidia QuadroFX 500,
價錢系 $1750 (由用緊o既liuaddie提供)
(詳見 http://www.cgvs.com/forum/viewtopic.php ... ght=#21991 )

人地講到 quadro4 都唔去search o下,淨系問姐系邊張......

ps. 勸你加埋ram, 512 mb 唔多夠.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wwhrex » 9日 9月 2004年, 18:30

LoGao 寫:cut face o個o的唔關display card 事...
dual mon 即系同時用到兩個mon.

專業卡都有入門o既,
Nvidia Quadro4 900 XGL 評價唔錯,
價錢系 $2200 (由趕住出機o既lalung提供)
再入門o的 Nvidia QuadroFX 500,
價錢系 $1750 (由用緊o既liuaddie提供)
(詳見 http://www.cgvs.com/forum/viewtopic.php ... ght=#21991 )

人地講到 quadro4 都唔去search o下,淨系問姐系邊張......

ps. 勸你加埋ram, 512 mb 唔多夠.

咁Nvidia Quadro4 900 XGL 定Nvidia QuadroFX 500好用?
(我張5200用唔到CUT FACE,仲以為系CARD問題
 咁CUT FACE用唔到關咩事?)
wwhrex
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 9日 9月 2004年, 18:35

咁Nvidia Quadro4 900 XGL 定Nvidia QuadroFX 500好用?
(我張5200用唔到CUT FACE,仲以為系CARD問題)

http://www.cgvs.com/forum/viewtopic.php ... ght=#22102
哩個問題,lalung 已經問過八千幾次喇,八千幾次喇.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LoGao » 9日 9月 2004年, 18:43

wwhrex 寫:(我張5200用唔到CUT FACE,仲以為系CARD問題
 咁CUT FACE用唔到關咩事?)

或者咁講,系你部電腦用maya 出事,而唔系關 cut face 事.
我唔知你部機個構造,唔知系咩問題,
我估到o既可能性有幾個,

1. 你個maya crack 得差.
(如果你系用正版o既話......多多得罪)

2. 你張geForceFX 5200 support 得唔好.
(ps. 唔系張張fx 5200 都會咁)
唔知你有冇用softquadro,張geforce當quadro 咁用.
softquadro o既o野,自己去search.

3. 唔夠ram,又一次過cut 數千數萬個face.

4. 諗唔到,一系天玩你,一系樣o既問題.
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 9日 9月 2004年, 22:02

由於你經濟所限, 我見意你用QuadroFX 500, 然後加ram ,up to 1G ram
EIZO 是不錯的選擇,不過太貴, 用 飛利浦 mon吧
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客