LCD的問題.....

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

LCD的問題.....

文章Calvinprince » 16日 9月 2004年, 16:47

其實用LCD MON 做 DESIGN 或 3D ..是不是沒有用傳統的MONITOR 那麼好呢? :roll:
THANKS.. :D
Calvinprince
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章chatho » 17日 9月 2004年, 00:07

正常o黎講…系。
因為視角的不同,所看出來的色彩也會不同
不過依家apple都轉哂lcd...
本人亦都昅過23"cinima display同20"imac G5
發現依家呢個問題都唔算嚴重...
可見只要配合適當的colour setting同使用專業的牌子,都應該無咩問題ge...
p.s:最好就可以有eizo的colour edge系列啦...
Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章HONG KONGer » 17日 9月 2004年, 18:55

I think LCD is OK for self/home use.
HONG KONGer
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 17日 9月 2004年, 22:09

lcd 微粒粗d ,
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 18日 9月 2004年, 15:57

而家大眾用戶落電腦場都系買lcd架勒,靚lcd技術已經改善好多,當然唔系二千幾蚊貨色果種,“顆粒”唔夠光導致顏色失真(好似手機熒幕靠背燈果只)反應差d其實都系命中注定無謂強求也。
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章shady_lady » 18日 9月 2004年, 15:57

又發多野,生意難做.....
shady_lady
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: LCD的問題.....

文章S'tephen » 18日 9月 2004年, 23:50

Calvinprince 寫:其實用LCD MON 做 DESIGN 或 3D ..是不是沒有用傳統的MONITOR 那麼好呢? :roll:
THANKS.. :D

傳統的MONITOR 同LCD MON 做 DESIGN, 最重要是打稿上注意明亮度
在印刷品來衡量明暗的差別, LCD 比較光, 而CRT 比較暗

個人經驗: 之前的一些作品, 我是用LCD做的, 用偏暗少少的手法
用LCD看還可以的。 但一用CRT, 看起來會暗得制

所以做作品時, 明亮度只要中性少少, 唔太光唔太暗
只要理解這點對你所提出的疑問有得大的幫助。
熒幕是要花功夫做色彩管理的
最後由 S'tephen 於 20日 9月 2004年, 18:42 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章badBoy » 19日 9月 2004年, 00:19

其實用得黎做print out野,肯定所有野最後都系跟打稿...如果你部mon冇cal過,自己不嬲又唔理出黎d色系點,lcd同唔lcd都冇咩分別.
不過通常我自己做野都會睇下打稿出黎系點,之後再同自己個mon比較下,咁下次系mon度做其他稿時,出黎o既效果要加減自己都心中有數.
不過講真,最後printer個便印出黎同你張打稿咪一樣可能有出入........ :mrgreen:
badBoy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leelingzone » 19日 9月 2004年, 09:02

請問如果買lcd的話應該買邊只呢?
leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leelingzone » 19日 9月 2004年, 09:03

leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leelingzone » 19日 9月 2004年, 09:04

leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 19日 9月 2004年, 18:37

badBoy 寫:其實用得黎做print out野,肯定所有野最後都系跟打稿...如果你部mon冇cal過,自己不嬲又唔理出黎d色系點,lcd同唔lcd都冇咩分別.
不過通常我自己做野都會睇下打稿出黎系點,之後再同自己個mon比較下,咁下次系mon度做其他稿時,出黎o既效果要加減自己都心中有數.
不過講真,最後printer個便印出黎同你張打稿咪一樣可能有出入........ :mrgreen:

螢光色點對色 ?~~~~~~~
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章badBoy » 19日 9月 2004年, 20:54

睇Pantone,再靠自己估出黎效果系點,要憑經驗.因為你唔打稿根本就唔會睇到.
其實都唔難估,如果冇網又唔系玩multi channel的話
badBoy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 19日 9月 2004年, 22:34

badBoy 寫:

睇Pantone,再靠自己估出黎效果系點,要憑經驗.因為你唔打稿根本就唔會睇到.
其實都唔難估,如果冇網又唔系玩multi channel的話

:wink: 謝謝!
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 20日 9月 2004年, 01:58

leelingzone 寫:請問如果買lcd的話應該買邊只呢?

Philips 170B5 - Best Buy :P
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 33 位訪客