[救命呀~~]部機幾個星期都format 唔到...

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

[救命呀~~]部機幾個星期都format 唔到...

文章kinlapl » 20日 2月 2005年, 18:47

救命呀~~
各位大大救下我啦 m(_ _)m
我部機中o左毒, 但系,
我試o左幾個星期都format 唔到呀...

我有以下的配件:
win xp 光碟
win 98 光碟
win 95 光碟
win xp 光碟 boot disk
win 95 光碟 boot disk
有win 98 的6Gb HDD 一個

我想format一個fdisk o左(舊)o既80 Gb HDD呀
但系...

>>>win xp 光碟
系windows裝, 佢話我(sp2)新過只碟, 裝唔到...= =|||
用光碟boot 機, 佢話搵唔到我個HDD...(但系我繼續入到windows...= =||| )

>>>win xp 光碟 boot disk
打format c: 佢話唔可以系DOS度run...
打c:winxp\\setup 佢話bad command or file name...

>>>win 95 光碟 boot disk
打format c: 佢話唔可以format network HDD...
打c:winxp\\setup 唔記得o左出咩, 但系都系裝唔到...

>>>有win 98 的6Gb HDD 一個
用呢個黎裝xp ,都系搵唔到HDD...
boot disk o既情況一樣...

我有好多o野等住部機做呀 T﹏T
請各位幫下小弟啦 m(_ _)m Thanks
kinlapl
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章CraZ3D » 20日 2月 2005年, 19:54

你有無系bios set cd-rom 做 1st boot 先
win xp (installer) 只碟 放入去 CD rom

restart ...

跟住就到藍畫面 ... step by step 就得 ....
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章kinlapl » 20日 2月 2005年, 20:15

跟住就到藍畫面...<---跟住就話搵唔到我個HDD啦 T﹏T

話我可能未接上電源喎...問題就系...之後再BOOT...我入到WINDOWS...= =|||
kinlapl
討論區新秀
討論區新秀

文章kinlapl » 27日 2月 2005年, 21:22

已經證實o左系唔關只xp 同個HDD事...
(我試o左四只xp同兩個HDD, 一個IDE一個SATA...)
我將d DVD-ROM, HDD, RAM...換落第二塊主板上面...即刻format到...= =|||
已經送o左塊主板入廠...
kinlapl
討論區新秀
討論區新秀

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客