買機幾問.....

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

買機幾問.....

文章kedgeree » 27日 9月 2005年, 11:09

小弟本身用緊部p3 1.5, 512mb ram既機run 3ds max7
之前畫野都ok, 因為成張圖唔太多野..
而家成個單位畫曬落一個圖度...唔多掂...慢到死

想裝套pc...

cpu都打算系一粒p4既, 而display有咩好建議? 我而家如果唔用wireframe, d圖一擔擔咁呀d色..次次都要render張細圖出黎睇..好煩..

有咩卡o巖我? 需唔需要用到貴卡?

thanks
kedgeree
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章supercat7xx » 27日 9月 2005年, 22:51

如你經濟可以 , 不如用AMD 64bit 雙核心或 FX 57.
DISPLAY不知你現用那類, 不過最好 WF FX1300 因為那些轉 for 繪圖及動畫而造的. 效能極強.什至你可使用有SLI的主機板, 用兩張 CARD對上去用.

硬碟也要改改, 用SCSI, 或是RAID . 因為些類系統的轉輸率很高,而且硬碟機通常過萬轉.

RAM 最好1G~2GDDR 可以的常試用 Dual channel.

當然,這些價錢非常昂貴,所以你最好有足夠火力而行!!不過從你的文章中看出你對電腦動畫有所心得, 因些如你真的想玩下去, 這些設備你要想想啊!

當然還有其他建意.如這些不能請你再POST 多一回吧!!
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kedgeree » 28日 9月 2005年, 10:31

其實我不是做動畫的...只是render 一張張既相出黎...
因為做室內設計.....

所以...你講戈d..好似...比需要既config強左好多咁..
我大約預budget 6k 左右........

最重要系解決現有問題...
而家唔行wireframe 就好慢, move個object都"疾下疾下", 而d object既surface 仲一擔擔添d色...

所以想換機囉...

有冇好建議添呀??? 我唔需要動畫..只系一張一張圖, 唔同角度咁render就ok....

thanks
kedgeree
討論區新秀
討論區新秀

文章supercat7xx » 28日 9月 2005年, 13:32

你是做平面圖,則視圖切面圖的嗎? 那就簡單得多, AMD 64 bit 3000+ ,or p4 531 (可以的就用AMD因無禁熱).

DISPLAY 用一些千多元的游戲卡就可以如果用那些主要用作Open GL卡就真的很貴,因為RENDER主要是CPU.

RAM 就要視乎你果張圖要做幾大, 越大就要越多RAM, 不過我相信1G你都夠用.

HD 真的轉用RAID! 因為現在都很普片價錢又平過SCSI很多用兩部80G HD行RAID 1都不錯.只要主機板有這工能就不用買多張卡.
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ChildPark » 28日 9月 2005年, 18:12

請問你用3dMax,其實它也是一個動畫軟件,rendering的時候是需要CPU作動力的,如果用雙cpu當然會快D啦,至於顯示的問題可購買一些AGP x8的displaycard作解決,如果想經濟的可選擇2手的workstation機種,以我為例,我用Dual Xeon1.7,512RAM,WideCat 5110作日常工作,都很暢順,我嘗試超過十萬的幾何體便有少許窒,當然最強的DispalyCard都有極限,在於RAM。
圖形線框的轉動,是需要浮點運算強的顯示咭,這點需注意,選擇時便可考慮咭與咭的浮點運算能力的比較!其實只要注意機器本身的溫度,一些2手機都能用很久,定時開機除塵,注意機器內的溫度,這2點是我常做的,我這部機都用了4年了!
我都有一部Dual P3 450作為server用,DisplayCard VX1,是學習3D時買的,現時都很正常,老人機不會放太多工作給它做,但你可用它來render,也可做些網路上的工作!但要用穩定的OS,例如Linux!
ChildPark
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 28日 9月 2005年, 21:53

MAX 7 可用在Linux系統上的嗎?? 還有其他可用在此系統上嗎?
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 29日 9月 2005年, 06:14

3dMax其實它不是一個2d軟件,rendering的時候是需要CPU, 而唔系rendering的時候都是需要CPU, 而cpu是需要電力的,如果用單cpu當然實系會慢D,可以既話install 部冷氣機系後面, 顯示card的問題就一定唔好買2x解決, 3d是需要浮點運算, 應該買唔到只系support整數(integer)而冇浮點運算(floating point)既card. 如果有埋linked list,stack, queue, pointer,callback, for , while loop同repeat咁就更好, 因為都系同3d 無關, 系搵唔到既. 另外再install埋吸塵機. 而吸塵機系要用電, 當你開住佢系要用電既. 如果要慳電, 試嚇自己發電, 例如一邊render or起model, 一邊踩單車發電. 不過小心如果要去toilet, 可能會冇電,這點需注意.這1點是我常做的,我沒有去toilet都已經有4年.

玩完廢話, 真既suggestions:

如果而家買機, dual cpu 系首選, 有好多人都講dual amd 比dual p4, 更快更抵用. 可以既話就等, dual amd個價再回落一點. 越黎越多人贊amd o系3d 既performance好, 所以都諗住轉用amd. p4 extreme 就有埋hyperthread, 不過個價唔值.
ram就會 suggest 1gb - 2gb, 如果你唔系玩玩嚇, 1gb系minimum, 2gb系recommended ,如果多用texture, 就直接用兩2gb, 如果之後先加ram, 當你第時想加ram, 如果同之前d ram唔夾(就算系牌子一樣), 唔系一定但有可能有d side effects. 我之前就試過, 好彩update咗個bios先攪得掂. 如果要comp, or, 用埋dual cpu, 同時render或做其他野, ram 多就一定好d.
display card就一定轉PCI-Express ,冇奶油要仲用agp. at least 256 mb ram. 俾得起就用quadro, 但都唔洗太貴. 有d價錢多幾倍可惜 performace 多好小, 又或者要d勁heavy先見到既分別, 唔系好值. budget唔多, 就geforce. 我就suggest 大約千零二千幾左右既card, 視乎gefroce or quadro. quadro就貴d. 不論咩card, 搵d support opengl 2.0 ,雖然暫時未必個個software都用得到. 不過冇奶油要1.5唔要2.0. 新既都應該support2.0. 有d雖然冇標明support 2.0, 但可以靠driver update. 穩陣起見就先check 一check, 最好系標明support 2.0.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kedgeree » 29日 9月 2005年, 09:21

多謝你地既回覆..

而家如果行兩粒amd, 用咩model好??
ram我都預左用兩gb架喇...
但系, display方面, 系咪用張千幾蚊, support多d floating point既calculationa既卡, 系做模既時候, 加曬texture之後, 我要move d object or 成個場景既object咁move, 都唔怕好似我而家咁, "疾"下"疾"下呀?

仲有想問下, 如果用而家amd 64bit既cpu, 對於而家仲系用32bit run既software會唔會有問題?? :roll:
kedgeree
討論區新秀
討論區新秀

文章supercat7xx » 29日 9月 2005年, 13:31

Athlon64 3800+ x2 $3000 是一顆 雙核心的, 不會用兩顆的, 我果部就是兩顆 AMP 2000+MP,運作很好, 可惜不是用SERVER RAM.

DISPLAY 你可常試用 ATI FireGL 最平的是V2200 $1550,最貴就是V7100 $8500 建意你用V3100 PCI-E $1950.

你要換底板啊!!
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 29日 9月 2005年, 15:38

kedgeree 寫:多謝你地既回覆..

而家如果行兩粒amd, 用咩model好??
ram我都預左用兩gb架喇...
但系, display方面, 系咪用張千幾蚊, support多d floating point既calculationa既卡, 系做模既時候, 加曬texture之後, 我要move d object or 成個場景既object咁move, 都唔怕好似我而家咁, "疾"下"疾"下呀?

仲有想問下, 如果用而家amd 64bit既cpu, 對於而家仲系用32bit run既software會唔會有問題?? :roll:

即使你用最貴既card, 亦好難講一定唔會"疾"下"疾"下. 好depends你個scene有幾多個polygon. 如果想唔"疾", 可以試嚇唔好開opengl 既texture, 應該有d幫助.
因為我唔系max友, 所知唔多,廢事亂up都點你.都系suggest請教嚇d max友.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 29日 9月 2005年, 21:16

kedgeree 寫到:
仲有想問下, 如果用而家amd 64bit既cpu, 對於而家仲系用32bit run既software會唔會有問題??

我答: 這個不是問題,因你的硬件己強過軟件, 而且現在己很多人轉了64 bit的 cpu 但是也有人還用win2000, 及32 bit 的winxp .

當然你可以用你的p3 行64bit 板的winxp :lol: !!

但是max 7不是支援 64bit的嗎? 我知到 lw 就出64bit板的軟件.
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 25 位訪客