切機問題

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

切機問題

文章supercat7xx » 25日 7月 2006年, 16:17

現時要切部做3D動畫電腦, 由其RENDER要快, 請問應選什麼CPU, 底板,RAM,DISPLAY CARD, HD? :)
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章CraZ3D » 26日 7月 2006年, 23:39

:arrow: budget 幾多架 ?
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章h2o » 27日 7月 2006年, 00:09

CPU 唔使諗, 一定系 core2duo...... 啱啱落場, 不過賣緊炒價, 等多半個至一個月先出機有冇問題? 就算唔買新 cpu, 舊 cpu 都會林價, 等下可以慳多幾百蚊 :mrgreen:

部機系 render only, 定系你會用黎做野? 用咩 software? 會唔會做 comp or editing?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章supercat7xx » 27日 7月 2006年, 12:07

H2O

我現時都等這粒CPU上市, 由於我用那些3D軟件比較冷門(BRYCE 5, POSER 5)而且本身RENDER速度並不快因為RENDER一顆樹都要等好耐,因此想用強一點的U試試會否快點!

但新板BRYCE 5.5 RENDER 速度快 30% 不知是否真?
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 27日 7月 2006年, 12:09

CraZ3D 寫::arrow: budget 幾多架 ?

還未定, 可能會好多$, 也可能睇送食飯! :lol:
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 29日 7月 2006年, 02:19

啊....
我都較早幾天砌了部機粗用....
我無等新U呀....不過其實都唔舊.......
3G到尾.......AMD的....AM2(蒹容打後所出的AMD新U單core雙core都得...暫知起碼可以食到現在最快的4800Dualcore).....
實在需要用......現在呢個砌法系......邊用邊等.......
等4G尾~5Gdual core U價回落....先買粒換落去......化算點....
現在粒3G尾的U九百蚊唔使.......

你用的軟件......未必從dual core中得到好處......你最好都系去該制造商網check嚇......
U越快....算圖越快系肯定呀........當然唔好忘記你個硬碟.......
我在用個WD250GSATA...16mb緩沖........
全部參考.....
現在硬件真系平到嘔!!!!....
幾千蚊貨仔.......質量經己好得很.....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 29日 7月 2006年, 10:24

CPU 用 AMD FX57得唔得呢? HD用 過萬轉數果D 好不好呢?
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客