請問$20000內元可以買到什麼好電腦?

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

文章exercise » 31日 10月 2006年, 21:45

leslie
exercise
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章CraZ3D » 1日 11月 2006年, 11:44

什麼是"好"電腦 ??
系一條好"感性"又"理性"既問題

可你試下具體d講下 你想砌部機玩乜 ...
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

Re: 請問$20000內元可以買到什麼好電腦?

文章wkin99 » 1日 11月 2006年, 12:49

exercise 寫:請問$20000內元可以買到什麼好電腦?

$20000是那國貨幣?如是港幣就超靚都買到啦。
:arrow: MacPro 兩皮有找 :mrgreen:
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章exercise » 1日 11月 2006年, 16:35

系港幣呢架,不過唔未咁想mac,因為用開pc.但如果mac有咩好過pc,我都想聽下同參考下.我想部機render得快,做animate快.做effect快,唔會覺得做野慢.有咩好介紹,同參考/網頁.幫幫手,唔該大家幫忙.(我用maya,aftereffect....{[有d興趣想玩captureHD(JVC_GR-HD1)]唔重要如果capture card 貴唔要都無所謂-最重要做3D快})
leslie
exercise
討論區新秀
討論區新秀

文章pazu » 1日 11月 2006年, 18:41

兩皮野可以砌兩部, 又可以有兩部render,又可以一部做野一部render, 唔洗一render就咩都做唔到 好過用兩皮野買一部機. 不過唔洗兩部都出同一個config, 因為另一部render, display 雞d再唔系用onboard既都ok, 睇你要唔要用hardware rendering.

尤其系3d(好多on居鬼佬成日系3d既forum日嘈夜嘈, 話人地出d developer 出mac version慢, 一系直情唔出, 明知有咁既情形都仲要買mac, 完全系抵佢地死阻住自己做野) 既, 唔洗諗mac, 買pc啦, mac既software同hardware 冇咩野特別有著數過pc(遲d official support windows就唔知). 除非你系周刊d成日寫錯字既潮人要好有品味又要buy個款另計.

cpu at least dual core, 或者年尾 quad , 不過粒cpu好熱(即系好似之前可以用黎做heater既pentium d咁, 唔系真系2個core, 只不過用兩粒合埋一粒), 亦勁貴, 所以都系dual好d, dual 就用intel core 2 duo, 你個budget多, 可以用6600 , L2 cache大d.

要隱定又唔介意貴, 可以用workstation版, 可以貴普通版成倍. chipset 就 Intel 965 or 975 , 975既貴d.

graphic card就geforce 已經夠, 加上呢排問樓上既朋友, 都系suggest geforce. geforce 月中有新chips, 不過個場幾時有就唔知, 急既可以用7900gs or 7900gt.

hard disk 就買320gb, 而家都系用perpendicular storage technology, 亦即所謂垂直紀錄, 快d同可以容量大d, 最好留意有幾年保養. 至於咩牌子, 用咗咁多年, 都系撞手神.

RAM 就ddr2 800, 2Gb啦,即系 1Gb x 2 先可以行dual channel, 牌子就kingston or samsung, samsung 就要買microworks代理.

至於玩dv, capture card我唔熟, 冇意見,無謂老點你
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 1日 11月 2006年, 21:02

pazu 寫:兩皮野可以砌兩部, 又可以有兩部render,又可以一部做野一部render, 唔洗一render就咩都做唔到 好過用兩皮野買一部機. 不過唔洗兩部都出同一個config, 因為另一部render, display 雞d再唔系用onboard既都ok, 睇你要唔要用hardware rendering.

尤其系3d(好多on居鬼佬成日系3d既forum日嘈夜嘈, 話人地出d developer 出mac version慢, 一系直情唔出, 明知有咁既情形都仲要買mac, 完全系抵佢地死阻住自己做野) 既, 唔洗諗mac, 買pc啦, mac既software同hardware 冇咩野特別有著數過pc(遲d official support windows就唔知). 除非你系周刊d成日寫錯字既潮人要好有品味又要buy個款另計.

cpu at least dual core, 或者年尾 quad , 不過粒cpu好熱(即系好似之前可以用黎做heater既pentium d咁, 唔系真系2個core, 只不過用兩粒合埋一粒), 亦勁貴, 所以都系dual好d, dual 就用intel core 2 duo, 你個budget多, 可以用6600 , L2 cache大d.

要隱定又唔介意貴, 可以用workstation版, 可以貴普通版成倍. chipset 就 Intel 965 or 975 , 975既貴d.

graphic card就geforce 已經夠, 加上呢排問樓上既朋友, 都系suggest geforce. geforce 月中有新chips, 不過個場幾時有就唔知, 急既可以用7900gs or 7900gt.

hard disk 就買320gb, 而家都系用perpendicular storage technology, 亦即所謂垂直紀錄, 快d同可以容量大d, 最好留意有幾年保養. 至於咩牌子, 用咗咁多年, 都系撞手神.

RAM 就ddr2 800, 2Gb啦,即系 1Gb x 2 先可以行dual channel, 牌子就kingston or samsung, samsung 就要買microworks代理.

至於玩dv, capture card我唔熟, 冇意見,無謂老點你

有野請教, 點解唔用專業繪圖卡 ? 佢錢多啊! 佢又要好就比 Q FX3400.
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 1日 11月 2006年, 21:43

又唔系貴就好, 要睇埋performance/ price, 就好似有o的cpu貴低一級既成倍,不過performace又只系多少少, 咁不如用d錢去其他hardware. 最緊要系自己用唔用得盡, 如果有張display card話要幾勁幾勁, 不過成皮野, 但系個user都系頂多幾廿萬幾百萬polygon, 咁就真系冇必要.同埋有時都要識tricky野, 唔洗嚇嚇黎真
至於錢多既問題, 嗯, 識既人當中, 都有人用呢個budget買機,所以都唔系好奇. 再多既都有聽聞過.
唔好講請教, 大家討論嚇. 我既suggestion 未必個個都覺好.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章exercise » 1日 11月 2006年, 23:24

唔該先,你比我的意見我會好好參考下.
leslie
exercise
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 2日 11月 2006年, 03:02

比d 參考你, 因為啱啱幫 fd 砌左一部

core 2 duo 6600 ~$2500-$2600 不過黎緊會升價

底版我用左 asus 965G ~$1400-$1500....
因為975太新, driver 又唔知得唔得, 依家d 版要等出左兩三個月先知情況

harddisk ~$750 seagate or WD
一定要系 320gb (2 disc 160gb), 300gb系舊貸 (3 disc 100gb)

display card.... quadro fx540 ~$1300-1400
上一級唔記得型號, 不過要 ~$4000

7900gs ~$1500-$1600.....如果真系 3d only, 用 quadro 好過

ram 1條 1gb 800 要~$1200 不過系 CL5, CL4 快d....不過要 !$1400-$1500
黎緊會跌價
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章paus » 2日 11月 2006年, 07:04

h2o 寫:底版我用左 asus 965G ~$1400-$1500....
因為975太新, driver 又唔知得唔得, 依家d 版要等出左兩三個月先知情況

harddisk ~$750 seagate or WD
一定要系 320gb (2 disc 160gb), 300gb系舊貸 (3 disc 100gb)

display card.... quadro fx540 ~$1300-1400
上一級唔記得型號, 不過要 ~$4000

7900gs ~$1500-$1600.....如果真系 3d only, 用 quadro 好過

ram 1條 1gb 800 要~$1200 不過系 CL5, CL4 快d....不過要 !$1400-$1500
黎緊會跌價

嘩, h2o, 965 系新過975喎. 975 系用舊南橋.
用quadro配965G?
用一條ram?
paus
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CraZ3D » 2日 11月 2006年, 12:03

:o $$750
320Gb.....

真系咩野世界
頭像
CraZ3D
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 富X代

文章h2o » 2日 11月 2006年, 13:00

965 之前只板唔系 945 咩?? 好亂添....... :roll:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章supercat7xx » 2日 11月 2006年, 13:25

?? 物975唔系最新的嗎? 為何變了965? :!:
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 2日 11月 2006年, 14:14

G965既 display driver 仍然唔系太理想, 如果唔一定要on board display, p965都已經ok, motherboard 仲有多d選擇.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 2日 11月 2006年, 14:16

CraZ3D 寫::o $$750
320Gb.....

真系咩野世界

我都買咗成兩個幾月 :lol: 8) 仲有5年保
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁