想砌部新機~~Budget 15000$到

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

想砌部新機~~Budget 15000$到

文章ymangk » 5日 1月 2007年, 23:16

Um..
我想砌部機, 但系又唔想買廠機.
想各位幫我手諗諗...THX^^~
Budget abt..$15000~

用好多種software, 因為我系學生....
不過多用maya, 3dsmax...um~

仲有想知, 買唔買 16:9 既mon 好??
定系普通 19吋都夠?....
咩牌子好??

你地盡比意見丫, 我會綜合哂你地寶貴既意見.
唔該哂大家! :D
ymangk
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章paus » 6日 1月 2007年, 18:16

Intel E6600 ~$2400
Asus P965 Chipset motherboard ~$1000
DDR2-1066 2X1G ~$2800
Geforce 8800GTS ~$3500
Segate 400G HD ~$740
Samsung 16:10 LCD ~$2000-4000

=~$13000
paus
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章ymangk » 6日 1月 2007年, 21:28

咁其實 我有冇必要砌咁貴??
定系可以再平d 都得?
因為我真系對 Hardware 一d認識都冇.

如果我跟你個suggestion 去買?
仲有冇必要添置d 乜?

Thanks. :wink:
ymangk
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 1月 2007年, 22:19

你 suggest d ram & display card 都幾拿命 wow

ram 行 800 MHz 都夠啦, 2G 最多都系 $2,200

display card 冇必要買最新個只卦..... 新 card 落地貴到飛起, 半年後見番個價一定喊到阿媽都唔認得

如果你要打機 7900 GT $2000 算啦

如果真系做 3d only, 睇你 budget 喇
quadro fx 540 - $1,400 (有 hdtv output, 唔要好似平d, 你問問啦)
quadro fx 1300 - $2,900
quadro fx 1400 - $3,400

400GB HDD 一定過千, $740 應該系 320GB seagate, WD 都得

samsung mon d 色准唔准架? 我用緊 eizo 就冇問題, 不過貴d lor
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章ymangk » 6日 1月 2007年, 23:21

咁如果eizo 既Mon.
我應該買邊種.
我見佢有個 for graphic>??

買幾吋呀...大約幾錢???ga...

:-? 睇黎我都要 upgrade 下自己電腦知識= =...
唔該哂水哥 gei suggestion^^~
ymangk
討論區新秀
討論區新秀

文章paus » 7日 1月 2007年, 00:29

Ram對運算速度影響好大架喎, 尤其rendering. 不過大部份ddr2-800都行到1066既.

GF8800 support Vista既DirectX10, play HD h.264 Blu-ray 夠順.但我諗cg初哥都系買返7600都夠喇.

講色eizo最靚,也最貴. 佢同其它mon唔同既系佢用10-bit. Samsung可以話排第二(8-bit).

Segate HD 有五年保養. :wink:
paus
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 8日 1月 2007年, 18:50

我最近都砌咗部, 你可以參考嚇

原本想轉bus時先賣,不過趕住用, 焗住要買.

cpu e6600

ram 就1gb x 2, kingston 667, 因為samsung冇貨, kingston又貴d. 而家用落都系叫順, comp野時都成日唔夠ram.如果打算會用vista, 2 gb就真系唔算多.
我唔o.c (超頻),所以夾667已經夠曬皮, 價錢又差好遠. 詳情可以去各大hardware問夾邊只啱. 如果用6300又唔oc, 533都已經夠.

至於chipset同motherboard原本想用p965, 一來performace唔錯, 如果你要oc都有幾好表現,不過我買時又系冇貨, asus又冇c2 stepping, 記住要c2 既stepping呀. 最後唯有用g965, 當有後備dsiplay都唔錯 .... :( 要oc就唔好買g965啦. 其實asus都有c2 stepping既p965,不過代理古古惑惑, 問佢系唔系c2 stepping, 佢話新舊兩樣都有, 即系要你買咗返去開機先知. gigabyte既就唔洗, 盒同版都有寫 rev 2.0.

display就買咗 leadtek winfast 7900gs,其實都好夠用, 今年又會出pci express 2, 所以夠用就算, 亦系大多newgroup forum推介, 價錢performace都不錯. 呢排用after effect多, 成日有display 唔夠ram, 早之賣多少少. 如果你系做嚇功課,就未必有需要啦. geforce 8系仲未系時候買,又唔多choice.而家用幾千蚊買geforce, 不如買住千幾蚊既7系 , 等第時多d 要用directx 10 or 你覺得真系唔夠用時, 再買中等價位8系都未遲.

harddisk 就seagte 320gb. 之前都有一只, performance唔錯, 不過系熱d, warrant有5年, 感覺xander代理好d, seagate仲有其他代理架.

dvd-writer 而家真系好抵, 2-3xx就有, 有盒貴d, 冇盒平d. pioneer一直都不錯.

mon就都系用eizo, 兩年幾錢買,19", o個時要7k左右, 比我而家要買我就會買24", widescreen, 但都要睇你有冇需要咁大.我就想有多d panel.

另外都唔好忽略買只好d既火牛, 呢個唔慳得. 唔好買gtx, 牛魔x之類, enermax 同delta都幾好. enermax有得較風速, 熄機後風扇都仲會keep轉一陣抽風, 買時最好問一問邊只有d咩function.

加埋垃垃雜雜, 用咗8-9xxx.

如果唔系齋上網打字, 換機既速度都比較快. 我就唔suggest買d貴多好多錢但系perfomrace多少少既hardware. 有d人一味系要買貴野又要最新, 當然富貴既系冇問題, 不過好似我呢d窮人, 就要睇住黎買喇. :wink:
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章TAT12 » 8日 1月 2007年, 19:24

我自己覺得HDD有幾多年保養都冇所謂
壞左換個新既俾你
裡面重要既野都系冇曬
所以最好都系買D穩定既HDD
同埋要定期backup

“死雞“同“西部數碼“都系唔錯既選擇

多D ram, 買個好D既牛, 靚D既MON啦

ram用CorXair, 牛用delXa, mon用eiXo
冇錢用食個蘋果都唔錯
TAT12
討論區新秀
討論區新秀

文章ymangk » 8日 1月 2007年, 20:12

THX u all :-? :P

我諗 19" LCD wide 已經夠了,
不過 買咩型號 & cost how much?
ymangk
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 8日 1月 2007年, 22:17

EIZO mon 我用緊 s1910, 一年前買.... around $4200, 依家 $3xxx 而且系 update 少少既 model, 你上 eizo 個 site 睇睇啦

如果你去腦場搵 eizo mon..... 我相信 10間都有1間有 eizo 賣, 旺電, 同298 一定有
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章paus » 8日 1月 2007年, 22:59

講開又講, 尋日先砌左部新機, 因為用左4-5年既舊機壞左呀.

E6600, 2x1G ddr-800, gf8800 gts, 20X dvd-writer, asus p965 motherboard, segate hd. $12000

其實我都唔想買8800, 不過為左睇高清打機DX10冇計, 又冇再低偕d既型號. $3500呀, 仲貴過粒U成千銀.

不過都好, 經過一日既不斷嘗試, 我粒6600總算..... :wink:
附加檔案
paus
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 9日 1月 2007年, 19:18

ymangk 寫:THX u all :-? :P

我諗 19" LCD wide 已經夠了,
不過 買咩型號 & cost how much?

19" wide screen, 如果你經常要開4個viewport, 都唔系幾夠位
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 9日 1月 2007年, 19:31

買harddisk真系好講運最難攪, 5,6年前個個講ibm勁易死, 好多唔過一年就瓜, 我又好彩, 買過4,5只都3,年以上, 有d仲捱倒4,5年以上. 之後見人講maxtor好, 點知唔夠一年就死, 再過一排又多人講western digital, 買過兩三只, 死過一只, 好彩仲backup到data又有3年保, 不過換咗埋代理, 都換番只maxtor到已家. 另一只wd 幫個friend買又系好快瓜.
已家就試埋seagate, 以前有d人講唔好所以冇試, 不過佢一出perpendicular recording好似好吸引, 暫時用落都唔錯.

cosair 又系古古怪怪, 好多人推介, 但系同時newsgroup又有好多人死ram同唔夾版 , 聽講系同某d chips有關.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章paus » 10日 1月 2007年, 13:05

perpendicular recording好似話慢d
paus
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 11日 1月 2007年, 12:40

TAT12 寫:我自己覺得HDD有幾多年保養都冇所謂
壞左換個新既俾你
裡面重要既野都系冇曬
所以最好都系買D穩定既HDD
同埋要定期backup

“死雞“同“西部數碼“都系唔錯既選擇

多D ram, 買個好D既牛, 靚D既MON啦

ram用CorXair, 牛用delXa, mon用eiXo
冇錢用食個蘋果都唔錯

請問你只火牛用幾多火數?
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客