勁黑仔...有冇人可以幫幫手. 1. 讀唔到Hard disk

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

勁黑仔...有冇人可以幫幫手. 1. 讀唔到Hard disk

文章sheep630 » 24日 3月 2007年, 20:40

:cry: 今年年頭就系咁比部腦纏住... 阻住曬工作進度... 以下系我部腦既問題. 希望各位幫幫手.

1. 讀唔到Hard disk
200GB 3.5" Seagate HDD 上年系Jumbo 買的, 平時用USB case 駁住, 用來做backup. 但系無lala讀唔到到. 我插返去Mainboard, 個windows 都系認唔到, 仲Load 左好耐先入到windows tim.
我試過用HDD regenerator, 但系一到27MB 就停左, load 左24hr 都系同一個畫面. 其他data recovery software 好似Ghost, TrueImage等等...我都用過. 有的睇到個HDD, 但系一load 又系停左唔郁. 裡面仲有一半DATA 我未有Backup le.
有冇人可以比的意見我, 可以點做呢?最重要拿得返的Data.
p.s. 近日睇到一只叫 My file recovery 既software, 話format 左HDD都可以recover 返的DATA 系米咁神奇呢, 有冇人用過?
sheep630
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 25日 3月 2007年, 05:48

兄弟...首先請你要有心理准備......

我大半年前遇到過你類似的情況........
也是Seagate 200GB.....但我不是在Jumbo買...我好似系旺電三樓買.....
又系讀極都讀唔到...........最初小部份時間讀到.......等多一陣......完全認唔到.....
我在早段成功連接到時....經己抄咗幾GB data入去.......
無論系用板上的IDE或外接的第三方IDE controler......外接型USB case...都唔成功........
...........我最初以為因為我當時部腦太舊.......支援唔好大容量碟........
隔多一星期後........我砌部新機.............所有全部新野........居然同樣情況.......
在Bios內都測不到該硬碟存在............
我才懷疑起個硬碟有事.......
拎咗去代理.......才發現系硬碟上的小塊線路板出事了.........
因為只買咗一星期........又線路板壞並不是使用所引發問題....
故代理容許我一換一..........
當然.......我直接加錢(有優惠)換咗另一個牌子容量更大的SATA碟....
但就損失咗幾GB backup data.......
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章paus » 26日 3月 2007年, 00:22

如果系SATA hd, 應該會應到.
但EIDE的話, 將個jumper set to CS, 再插落底板試下.
paus
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 26日 3月 2007年, 01:30

去"珍寶坊"買野要小心d, 呢間野成日將行貨水貨一齊賣, 買時要問清楚系邊間代理, 如果佢話有事你拎番黎, 咁可以慳番. 佢醒既系唔系單一賣水貨, 冇錯佢地既價錢成日比人平d, 可能系咁成日都堆滿好多人, 唔熟既見到會以為呢間系好好service. 上高登既報價web, 佢地系差唔多咩都有得賣, 但你去到買, 系可以咩都冇.

市面上有幾間做harddisk既代理, 我會suggest買建x, xxxdar 佢售後服務比較好, 有事時唔會麻麻煩煩又炸型, 又唔會叫你自己要出郵費之類既野寄番廠整. 所以佢d hardisk 比bulk 裝, 其他如v仔同另一間大代理既貴dd , 不過系值既. 另外佢代理既大多數既保養期都長d, 未必話長好多 , at least 唔會少過其他代理, 最好買之前上去佢個web check 一check.

至於recoverdata, software既方法真系好有限, 如果最後都唔得, 就要搵做recover既公司攪, 至於值唔值就要睇你系咩data喇.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章kuykuy » 26日 3月 2007年, 09:20

見到你咁樣都覺得好慘, 但都建議大家唔好長用usb長插harddisk, 因為聽好多人講, 佢地個harddisk都系成日死

usb外置case駁harddisk有咩問題? 想清楚都可能估到

電源不穩, 用usb供電足不足夠? 如另外用火牛供電又穩不穩定呢?
usb傳輸速度不及直接駁底版, 長期用不正常速度去讀寫harddisk, 會否影響其壽命呢?
放置harddisk的位置是否安全? 硬碟非常膽少, 少少震蕩也會嚇壞, 放在桌上, 你會否拍打到桌子?

總之用usb插harddisk, 為的是方便硬碟要周圍去的人, 如果要長用harddisk來backup東西, 始終放回機箱內感覺比較安全
kuykuy
討論區新秀
討論區新秀

文章sheep630 » 26日 3月 2007年, 17:57

我買左成年... 系米可以打去Seagate 問下呢?
真系冇辦法...?
sheep630
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 26日 3月 2007年, 20:06

成年都應該重有保養期.....
打去代理技術部間約個時間吧.......
其實個電路壞.....系只要換咗塊電路板就得.....只系過程要好高技術.......我也只是在工具書內睇過而己......呢個在國內較普及....可能國內技術高手多....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cottonsan072 » 27日 3月 2007年, 10:17

[quote="kuykuy"]見到你咁樣都覺得好慘, 但都建議大家唔好長用usb長插harddisk, 因為聽好多人講, 佢地個harddisk都系成日死

usb外置case駁harddisk有咩問題? 想清楚都可能估到

電源不穩, 用usb供電足不足夠? 如另外用火牛供電又穩不穩定呢?
usb傳輸速度不及直接駁底版, 長期用不正常速度去讀寫harddisk, 會否影響其壽命呢?
放置harddisk的位置是否安全? 硬碟非常膽少, 少少震蕩也會嚇壞, 放在桌上, 你會否拍打到桌子?

總之用usb插harddisk, 為的是方便硬碟要周圍去的人, 如果要長用harddisk來backup東西, 始終放回機箱內感覺比較安全[/quote]

No wonder. I bought 3 external drive last year and 2 of the died
cottonsan072
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cottonsan072 » 27日 3月 2007年, 10:19

Re" 見到你咁樣都覺得好慘, 但都建議大家唔好長用usb長插harddisk, 因為聽好多人講, 佢地個harddisk都系成日死

總之用usb插harddisk, 為的是方便硬碟要周圍去的人, 如果要長用harddisk來backup東西, 始終放回機箱內感覺比較安全"

That's why! I bought 3 external drives last year and 2 of them dropped dead.
cottonsan072
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章moc » 27日 3月 2007年, 14:20

cottonsan072 寫:Re"

That's why! I bought 3 external drives last year and 2 of them dropped dead.

長期插住用...當然唔好....估到估到.....
不過如果只系backup.....即系偶然...一段時間.......插住...操作嚇....
咁樣問題又如何......?
我公司有幾個咁樣作用的HD.....都經己操作了幾個年頭.....

另外你所講的壞死.....情況似乎要睇埋實際使用環境及操作手法....
一般外置盒都無Fan.....卻是密封........雖說盒料系鋁....
散熱始終有問題......要注意嚇....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章sheep630 » 29日 3月 2007年, 13:55

我有另一個case 有風扇的
但系嘈到阿媽都唔認得
sheep630
討論區新秀
討論區新秀

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客