新裝一部能加快Rendering速度的電腦

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

文章idwilson » 26日 4月 2007年, 18:30

我是做3d效果圖的,主要系用3dsmax及V-Ray作Rendering,

宜家用緊既

CPU - PD830(3.00GHz),2GB RAM,NVIDIA quardro fx1400,WINDOWS XP 但想Rendering仍然覺得好慢

如果新裝一部能加快Rendering速度的電腦,應該用什麼的組合,E6600既cpu會唔會快好多(但GHz低過宜家用緊個粒U)

顯示卡方面對Rendering會唔會有好大影響一或完全無關系,而OS方面如轉用64bIT既VISTA速度上會唔會有明顯改善,請高人指教thank you
idwilson
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章Garnett » 26日 4月 2007年, 21:02

sorry~
我唔識wor~
不過我知道你一咁樣開post法好令人反感!
Learn = Try and error
頭像
Garnett
討論區新秀
討論區新秀

Re: 新裝一部能加快Rendering速度的電腦

文章supercat7xx » 26日 4月 2007年, 21:33

idwilson 寫:新裝一部能加快Rendering速度的電腦

我是做3d效果圖的,主要系用3dsmax及V-Ray作Rendering,

宜家用緊既

CPU - PD830(3.00GHz),2GB RAM,NVIDIA quardro fx1400,WINDOWS XP 但想Rendering仍然覺得好慢

如果新裝一部能加快Rendering速度的電腦,應該用什麼的組合,E6600既cpu會唔會快好多(但GHz低過宜家用緊個粒U)

顯示卡方面對Rendering會唔會有好大影響一或完全無關系,而OS方面如轉用64bIT既VISTA速度上會唔會有明顯改善,請高人指教thank you

用e6600 一定比你現時果粒快 ! 就算你唔用 c2d 用amd cpu , 一粒 4800+都可以快過 pd830 !
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 26日 4月 2007年, 22:00

我可以話你知, E6300 已經快過 PD 930 成倍, 因為 3d rendering 好依靠浮點運算, 而 core 2 duo 優化左浮點運算方面, 所以單憑睇 GHz 系冇用 (當然仲有好多原因.....).

我手頭上有唔同年代既 intel cpu 做 render machines, 冇點你既 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章pazu » 27日 4月 2007年, 00:14

而家唔可以單靠clock speed(時脈) 即幾多ghz去衡量cpu既快慢. 如果唔系豈不是而家好多cpu即系1.x ghz, 2.x ghz 仲慢過以前既cpu? 點會有人賣..
我而家就用緊6600(2.4ghz) , 講render, 快過之前系 p4 2.x ghz 最少5倍以上.

至於display card,我認為唔洗換住
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章idwilson » 27日 4月 2007年, 01:10

h2o 寫:我可以話你知, E6300 已經快過 PD 930 成倍, 因為 3d rendering 好依靠浮點運算, 而 core 2 duo 優化左浮點運算方面, 所以單憑睇 GHz 系冇用 (當然仲有好多原因.....).

我手頭上有唔同年代既 intel cpu 做 render machines, 冇點你既 :wink:
Thx咁q6600系咪仲利害…幾錢…會唔會減價THX
idwilson
討論區新秀
討論區新秀

文章idwilson » 27日 4月 2007年, 01:11

Garnett 寫:sorry~
我唔識wor~
不過我知道你一咁樣開post法好令人反感!

成版得你一個反感,你系咪有問題呀? :lol:
idwilson
討論區新秀
討論區新秀

文章idwilson » 27日 4月 2007年, 01:12

pazu 寫:而家唔可以單靠clock speed(時脈) 即幾多ghz去衡量cpu既快慢. 如果唔系豈不是而家好多cpu即系1.x ghz, 2.x ghz 仲慢過以前既cpu? 點會有人賣..
我而家就用緊6600(2.4ghz) , 講render, 快過之前系 p4 2.x ghz 最少5倍以上.

ok,thx
idwilson
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 27日 4月 2007年, 02:03

internet 初發展時, crosspost, 洗版, reply 唔 delete 舊文 系不禮貌行為.... 我地舊一代仲記得 33.6k 時代既慘況 :cry:

你重復 post 既, 我地都會 delete 佢, keep 番呢個 only. 啱 topic 的話, 一個就夠 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章idwilson » 27日 4月 2007年, 03:14

h2o 寫:internet 初發展時, crosspost, 洗版, reply 唔 delete 舊文 系不禮貌行為.... 我地舊一代仲記得 33.6k 時代既慘況 :cry:

你重復 post 既, 我地都會 delete 佢, keep 番呢個 only. 啱 topic 的話, 一個就夠 :wink:

哦,明白,原來系咁,唔好意思 :mrgreen:
idwilson
討論區新秀
討論區新秀

文章supercat7xx » 27日 4月 2007年, 11:16

pazu 寫:而家唔可以單靠clock speed(時脈) 即幾多ghz去衡量cpu既快慢. 如果唔系豈不是而家好多cpu即系1.x ghz, 2.x ghz 仲慢過以前既cpu? 點會有人賣..

我同意你的發表, 但現時還在玩超頻的人又會不會太傻呢?
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章supercat7xx » 27日 4月 2007年, 11:17

h2o 寫:internet 初發展時, crosspost, 洗版, reply 唔 delete 舊文 系不禮貌行為.... 我地舊一代仲記得 33.6k 時代既慘況 :cry:

唔系好明, 不過算吧 !
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客