3d設計的電腦硬件一問

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

3d設計的電腦硬件一問

文章greenhead » 31日 12月 2007年, 07:49

現在我的電腦是
AMD Athlon(tm) 64 Processor 3500+
4GB RAM
NVIDIA Gefore 7600 GS

在3dsMax中render一段十多秒的動畫要一個小時,實在很難接受...
打算換一部電腦for玩3dsMax,請問配什麼的硬件好呢?
greenhead
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 31日 12月 2007年, 15:02

我當你 16秒, total 有 400 frames, 平均即系 9秒 render 1格, 已經算快 lor :lol:

你預 budget 幾多呢? 玩 3d 我 prefer 用 quad-cores, AMD Phenom or Intel core2 quad (intel 既新 cpu 就到, 可能價錢仲有d 變動)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章greenhead » 31日 12月 2007年, 16:55

h2o 寫:我當你 16秒, total 有 400 frames, 平均即系 9秒 render 1格, 已經算快 lor :lol:

你預 budget 幾多呢? 玩 3d 我 prefer 用 quad-cores, AMD Phenom or Intel core2 quad (intel 既新 cpu 就到, 可能價錢仲有d 變動)

多謝h2o回覆,
我現在render十多秒要一小時的動畫有五百多frames及當中有四個人的動作。
用五千蚊換cpu、display card及底板三樣野ok嗎?render的時間可以快一倍嗎?
greenhead
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 31日 12月 2007年, 17:16

我覺得你砌多部機幫手 render 化算d, 舊機用黎繼續上網都得姐 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章supercat7xx » 31日 12月 2007年, 22:09

greenhead 寫:
h2o 寫:我當你 16秒, total 有 400 frames, 平均即系 9秒 render 1格, 已經算快 lor :lol:

多謝h2o回覆,
我現在render十多秒要一小時的動畫有五百多frames及當中有四個人的動作。
用五千蚊換cpu、display card及底板三樣野ok嗎?render的時間可以快一倍嗎?

快多一倍~!!? 唔得! 你用兩至三部你現時果部機, 用內聯網一起做同一樣野啦~!
supercat7xx
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章貓丁 » 1日 1月 2008年, 01:03

用多幾部機network rendering...
加加減減都可以快一倍
貓丁
討論區新秀
討論區新秀

文章pazu » 1日 1月 2008年, 04:19

1 月intel有新既45nm quad core(雖然都唔系"真" quad, 其實都仲系2粒dual 加埋), 如果唔趕可以等等.
要render sequence, 好難單靠一部機, render緊又唔做得其他野, 可以砌多一部平平地既做render,而家ram又平,用onbaord display 都冇問題. 識oc就超少少. oc太多有d software好易唔穩定. (不過有onboard display 既chipset通常冇咁超得)

至於"render的時間可以快一倍嗎", 我知其他software 用Q6600 Quad Core都可以快過Athlon X2 3800+ 200%以上接近300%(e.g. 43秒 vs 2.42), 何況你粒只不過系單core, 所以快一部絕對冇問題. 就算系core 2 duo 都應該唔止快一倍
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客