有關砌機的問題想各位大哥可以比下意見小弟!!

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

有關砌機的問題想各位大哥可以比下意見小弟!!

文章Gattack » 26日 5月 2008年, 00:27

希望各位能夠比下意見小弟,最近想砌部機,主要用尼3D-Rendering(3ds max),同埋用Photoshop、AI、Cad.
我已經搵鋪頭報左價!如下:

-Core 2 Quad Q6600
-Asus P5K-SE Motherboard
-A-DATA DDR-2 800Mhz 1GB x 3
-Seagate 320GB Hard Disk
-XFX 8800GT Display Card

連埋其他配件,總數$5800

我想問下是否已經足夠?定或可以好D?或牌子可以有更好選擇?
我希望部機可以強D!可以比我畫CG、3D......可以同時開兩個Software都唔會慢!
我budget大約$7k-8k,請各位能夠比下意見小弟!!
最後想問下搵人砌機有咩地方要注意?
感激!感激!
Gattack
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 26日 5月 2008年, 05:58

cpu 改用 Q9300 就 +$500, Q9450 + $1000, 個人見意用 Q9450

3 條1GB ram 咪行唔到 dual channel? 俾多少少行 4GB 啦, 雖然行 32bit windows 系用唔盡 4GB.....

display card 行 8800.... 價錢同 quadro fx570 差不多, 你唔打機, 而且用 CAD, quadro 點都好過 geforce
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Gattack » 26日 5月 2008年, 12:44

h2o 寫:cpu 改用 Q9300 就 +$500, Q9450 + $1000, 個人見意用 Q9450

3 條1GB ram 咪行唔到 dual channel? 俾多少少行 4GB 啦, 雖然行 32bit windows 系用唔盡 4GB.....

display card 行 8800.... 價錢同 quadro fx570 差不多, 你唔打機, 而且用 CAD, quadro 點都好過 geforce

非常感激您的寶貴意見, 唯獨是想問一問display card果方面,我希望搵一張表現好D既display card!! 
但系好似唔同display card有唔同既強項??淨系做 3d only或打機既都有唔同既選擇!咁如果我
主要系拿尼做 3d only,畫圖,但又想打下機!咁有無一D兩者都表現好既display card可意建議下小弟!
唔該!唔該!
Gattack
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 26日 5月 2008年, 13:23

之前太眼訓.... 打錯字, 應該系 "建議"

8800 玩 3d 都冇咩大問題, 而且 3d max 主要 support directx, 用 quadro 效果唔顯著

你用 CAD 唔系起成座大廈的話, 8800 都頂得住既
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章風之谷 » 26日 5月 2008年, 17:55

h2o 寫:之前太眼訓.... 打錯字, 應該系 "建議"

8800 玩 3d 都冇咩大問題, 而且 3d max 主要 support directx, 用 quadro 效果唔顯著

你用 CAD 唔系起成座大廈的話, 8800 都頂得住既

咁如果要起成座大廈,又或者玩3d 玩大d的sence ,

系唔系要d 貴的display card 呢?

但其實for 打機好用的,系唔系玩3d 又未必一定support 得好的呢??
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章h2o » 26日 5月 2008年, 19:49

display card 系 for 你 build model, 郁個 cam 可以順d.

用冇咁勁既 display card 做野, 就可能要局部 hide 左 d model lor. 我見人地 arch 公司起樓既 wireframe 系密到睇唔到..... 佢地用既 display card 會系 quadro fx 3700 以上.... 非一般人所能負擔
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章moc » 26日 5月 2008年, 20:03

最理想....要又平又靚...又打機又繪3D....
買gf咭..再找找soft quadro hack咗個驅動....變咗個半quadro咭使著先咯.....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客