繪圖板

Computer Technology + Hardware Talk
各位可在此處交流及討論有關電腦硬件、系統及技術上的問題

版主: Cyber Oxygen

繪圖板

文章Madlens » 7日 7月 2008年, 21:32

請問可唔可以介紹一d繪圖板比小弟? :wink:
$唔系問題,最緊要好,top quality and function
off topic一問: 我想買本cg教學既書,各位有冇咩好介紹呀???
thanks !!! :lol:
Madlens
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 8日 7月 2008年, 17:08

Intuos 3
http://wacom.com.hk/product_sort.php?productkindid=15

用 4:3 定 16:9 就睇你用咩 mon, 就番個比例.

另外... cg 你指 2d 個種? 用 photoshop 定 painter 呢?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 8日 7月 2008年, 23:13

$唔系問題,最緊要好<<<<<e兩句真系超正,一個字,豪! 8)

CG的書市面上真系太太太多,也不知你想往那方面發展,你都系親自揀好.
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章風之谷 » 9日 7月 2008年, 13:48

我想問下:

因為唔知系唔系心理作用,買o左塊版之後,
,畫上去的時候好似唔夠smooth,手感上明顯有分別。

唔通版都系用耐先會愈畫愈順?? :roll:
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章moc » 9日 7月 2008年, 17:27

唔系架.....
順的話...一開始就很順....
你看看有無正確安裝驅動程式吧....
而且在wacom下載的軟驅最新版也不是一定就是最好....我就試過最新版反而有問題..

另外我發現...graphite板....即系幾百蚊那幾款....佢地似乎較容易受干擾.....
我發現佢地插系普通台式電腦系不太順..而且會有小小抖動....
但如果插在notebook一類上用則十分順暢....也不會抖動....未知是否跟台式機火牛呀產生的靜電還是什麼.....

intous則似乎抗干擾能力較高.......完全不會有任何抖動...或不順暢.....但價錢就較貴咯.....

另外想提提...國內好似有wacom"貴凡"板的6X8復刻版本出售....好似只限國內有....簡簡單單...幾百蚊.....又幾大塊.....好過那個什麼bamboo多多聲....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 繪圖板

文章twentydayten » 9日 7月 2008年, 20:06

>>$唔系問題,最緊要好,top quality and function
CintiQ21UX
http://wacom.com.hk/product_sort.php?productkindid=3
twentydayten
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 10日 7月 2008年, 10:36

噢,我所指的唔順,只系指塊版好似唔夠滑,就好似將紙唔夠靚咁。 :oops:
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

回到 電腦科技及硬件討論

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客