有關premiere

有關 合成 後期處理 及剪接 的技術/心得交流

有關premiere

文章leelingzone » 3日 5月 2003年, 16:11

我用佢黎做title(如red,blue)做背景,render時變黑色,但用黑色做背景就ok,點解咁呢?點先可以用番其他色呢?
leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章HapZungLam » 5日 5月 2003年, 13:53

i don't understand your question. What do you mean by background?
頭像
HapZungLam
討論區主持
討論區主持

premiere

文章leelingzone » 7日 5月 2003年, 11:55

我意思是我做title時我用red,blue做背景,一render時的字變黑色,但我用黑色做背景時,的字(白色)就沒有因為render而變了樣,這是什麼原因呢?
leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 7日 5月 2003年, 12:14

我唔系好明你所謂用紅藍背境o既原因,請問你用咩黎做key o既呢 ?
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

我用 red blue的原因

文章leelingzone » 9日 5月 2003年, 11:12

即我想整靚個tiltle,好似出面的教學書咁,本來我想將的畫面或者某一個片段變做tiltle的背景,但我唔識,所以諗住淨系用的red or blue黎整背景,點知我render個陣,的顏色變成黑色,我都唔知點解,我想問試用版系咪就系咁?
leelingzone
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Coke » 9日 5月 2003年, 13:45

乜都唔使整架!
Premiere Title 系會自動退地,唔使 key 架!
背景要顏色?俾個 Solid 佢,要乜顏色都得啦!
Coke
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 9日 5月 2003年, 14:03

如果用番premiere 打字呢,就唔洗落紅或者藍底都可以去左背境,key 倒字,方法系響timeline 個title clip 度right click ,揀transpancy 再揀白底key 就得架啦

如果系用 photoshop 或者其他graphics software 做o既bitmp (唔一定系.bmp) ,基本上可以用alpha channel 或者用另一張白底黑字 (黑底白字都得,因為你響揀transpancy o既時候可以invest個mask),同樣用right click 響條clip 度,揀transpancy ,搵番相對應o既matte 就得架啦
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

回到 ■ Compositing & Editing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客