角色動畫大師班

有關 合成 後期處理 及剪接 的技術/心得交流

角色動畫大師班

文章yee » 13日 11月 2004年, 15:39

yee
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章yee » 13日 11月 2004年, 15:44

test
yee
討論區新秀
討論區新秀

文章stevie » 7日 1月 2005年, 16:38

系呢,有冇人讀過?我都想知...
頭像
stevie
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 8日 1月 2005年, 00:43

對有意報課程....
我有點意見一直想講兩咀.......
首先
想做出來的作品....硬照好.....動畫好.....有番咁上嚇........
去到想到表達到.............又未至被人柴台.......
我一直認為跟做其他事無分別.....
重點是放心機,時間,精神.耐性......燃燒自己......
磨呀磨........國內同胞常常說的"十年磨一劍".....
第一次嘔血作品......未必馬上到頂.....甚至可能同自己心目中差好遠....
完全眼高手低......但記住要愛上"嘔血".......
繼續"嘔血"........
你放幾多時間心機落作品度......實反映到出來......
一日一日......一月一月..........一年一年.....
你會發覺如果你仲有嘔血的熱情作3D野.......
慢慢就可以運用自如........
喂!!
冚世界都知"從持續失敗中吸收回來的營養先最長久"
那D俾幾皮野去學什麼"大師""細師"課程的莘莘學子.....
無錯.........聽那刻.....好似心領神會.......
感覺到自己的功力好似同業界越來越近........
知道咗好鬼多秘技咁.........心情大好...
回家索性玩玩"天堂II"...升多兩個level.....橫豎有大師秘技旁身......

據好幾個過來人"學子"話.......課程完成後
幾個月無開個軟件.........一開唔知點落手..........意興闌珊的..打online算
又幾個月唔開........偶然開開.......發覺唔知開來做乜........
再幾個月唔開..............
課程完成後半年至九個月左右.......自己居然打回原形.........
老細叫整只豬仔錢箱都死狗咁.......
問題是這課程是幾皮野仲長達年半的.........................結果得個"吉"

注:個人對上文提及的各個名字....完全無牙齒印的..........
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章cheungcheung » 9日 1月 2005年, 00:54

如果moc 提及的"...這課程...", 是yee 問到的"大師班", 咁moc會否搞錯左呢?

因為呢個課程冇年半咁長,亦唔系幾皮野學費
頭像
cheungcheung
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章web_sdas » 23日 1月 2005年, 00:41

不說cheungcheung的矯正,
moc的話是金石良言啊
各位有心想入行做cg的人
一個課程給你的只是很少很少
最重要的是你的心態
真的用心去做, 下過苦功才是最重要
更何況我只是看見大師班幾個字
心裡已有點保留... :roll: :roll: :roll: :-?
web_sdas
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 ■ Compositing & Editing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客