我想問

有關 合成 後期處理 及剪接 的技術/心得交流

我想問

文章bwyh78 » 7日 7月 2005年, 15:40

呢樹有無人對傳統既模型特技有興趣ga?
一命二運三風水,四積陰德五讀書
bwyh78
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章HapZungLam » 8日 7月 2005年, 00:40

what is 傳統既模型特技
頭像
HapZungLam
討論區主持
討論區主持

文章bwyh78 » 8日 7月 2005年, 02:26

HapZungLam 寫:what is 傳統既模型特技

例如拍攝電影時既特技化妝或真系整一個模型而唔系用3D software build model個D
bwyh78
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 8日 7月 2005年, 03:02

prosthetic make-up??

sculpture... 油泥做那d??
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章bwyh78 » 8日 7月 2005年, 03:30

h2o 寫:prosthetic make-up??

其實特技化妝我系講好似Alien1,2 0個D,而模型特技就系以前舊Star War 0個D整模型+光學0個種.

sculpture:你系講stop motion?好似The nightmare before Christmas 0個D?呢種我都鍾意.

香港好似好少人搞呢D特技同動畫
bwyh78
討論區新秀
討論區新秀

文章pazu » 8日 7月 2005年, 03:47

bwyh78 寫:
h2o 寫:prosthetic make-up??

其實特技化妝我系講好似Alien1,2 0個D,而模型特技就系以前舊Star War 0個D整模型+光學0個種.

sculpture:你系講stop motion?好似The nightmare before Christmas 0個D?呢種我都鍾意.

香港好似好少人搞呢D特技同動畫

砌模型, 我所知系有, 不過唔多, 同埋大多數唔系香港人, 砌模型亦唔系佢地正職.
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章bwyh78 » 8日 7月 2005年, 12:32

砌模型, 我所知系有, 不過唔多, 同埋大多數唔系香港人, 砌模型亦唔系佢地正職.[/quote]

我以前聽演員連凱講過,佢話佢原本美國返來香港系想睇下有無特技化妝既job做,佢0系美國系做特技化妝既工作,點知0系香港比人搵左去做演員...其實我都有舊同事同friends做特技化妝既,系有埋機器0個只,不過而家多數系做beauty make up.反而整模型既我就唔識lu...我見而家holly wood唔系全部特技都用3D,都有用整模型同特技化妝,所以想睇下香港有無人對呢2種特技有興趣,可以group埋一齊交流下
bwyh78
討論區新秀
討論區新秀

回到 ■ Compositing & Editing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客