[問題]after effect 背景問題?

有關 合成 後期處理 及剪接 的技術/心得交流

[問題]after effect 背景問題?

文章mrha » 17日 10月 2005年, 01:19

我想系After effect render
一個純白既 背景
但可惜 render 完 一play 竟發現變成灰色
我已經試過 出一張白色既 pds 做背景
我也試過 系maya 出一張爆白光既背景
最後系 after effect 做個背景
三種方法都唔得

有冇前輩可以指點下
(明天要交功課 請幫幫手)
mrha
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 17日 10月 2005年, 03:04

你俾個 solid 白色墊底, check 下 color 系咪 R255 G255 B255 同埋 alpha 系咪都系白色.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

Re: [問題]after effect 背景問題?

文章pirotase » 18日 10月 2005年, 02:48

mrha 寫:我想系After effect render
一個純白既 背景
但可惜 render 完 一play 竟發現變成灰色
我已經試過 出一張白色既 pds 做背景
我也試過 系maya 出一張爆白光既背景
最後系 after effect 做個背景
三種方法都唔得

有冇前輩可以指點下
(明天要交功課 請幫幫手)

can try to
composition--> select background color --> set the color as white

This should slove your problem
pirotase
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章mrha » 28日 10月 2005年, 09:53

先謝謝各位回覆
問題可能系出於
display or 芒
因為同一條片系 幾部機睇都冇唔同效果
有d 系白
有 d 系灰
有 d一時白 一時灰
超奇怪 :-|