有無邊位師兄可以解答到我呢個問題??吾該!

有關 合成 後期處理 及剪接 的技術/心得交流

有無邊位師兄可以解答到我呢個問題??吾該!

文章Braineater » 20日 12月 2006年, 16:22

http://www.youtube.com/watch?v=tGmrWeklsNg&NR

正在與一個朋友辨論片中炮彈是實拍定3dcg,他咬定是3dcg合成出來,因為他不信鏡頭可track得到及對到焦,而我則認為似實拍,因我記得在discovery channel或national geographic睇過關於weapon的節目,有類似炮彈飛出炮管的鏡頭,各位師兄認為實拍可行嗎?或者知否有無介紹這類track高速物體的website?
Braineater
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章wkin99 » 20日 12月 2006年, 17:14

我都覺得系CG,畫面實在太清色,之前電視台播過發射子彈片段,只得熗咀,都拍吾出咁清色畫質。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 20日 12月 2006年, 19:34

:wink: cg , 一定系cg......
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 20日 12月 2006年, 20:04

我覺得似實物, 不過好難決定, 最後個幾秒個鏡頭上下微震, 個彈頭都跟唔會話直線走(希望你知我講mud), 所以感覺唔似cg.
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 21日 12月 2006年, 00:41

Vantage 寫:我覺得似實物, 不過好難決定, 最後個幾秒個鏡頭上下微震, 個彈頭都跟唔會話直線走(希望你知我講mud), 所以感覺唔似cg.

就系最後果幾秒個鏡頭太造作,懶系手動追拍咁,個炮管打支飛彈出黎,咁高速還可以定住系鏡頭中間 :o 個攝影師真系神乎其技!
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章yo~ » 21日 12月 2006年, 01:27

我也覺得是實物.用機器計曬數d野set定曬,應該可以追到.
yo~
討論區新秀
討論區新秀

文章Braineater » 21日 12月 2006年, 01:50

yo~ 寫:我也覺得是實物.用機器計曬數d野set定曬,應該可以追到.

其實以我所知,這種炮彈速度不高,比槍械子彈慢很多倍,我猜要追也非全無辦法吧?不過可能要拍攝很多次,再選出最好一段來播放........
Braineater
討論區新秀
討論區新秀

文章ykcaj » 21日 12月 2006年, 05:38

炮彈個 frame rate 同 camera pan 的 frame rate 唔一致
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章contaxnikon » 10日 5月 2007年, 11:40

ykcaj 寫:炮彈個 frame rate 同 camera pan 的 frame rate 唔一致

你講咩................乜一條片入面可以有兩個frame rate 架咩?

可能你意思系炮彈render 用既frame rate 同footage 既frame rate 系唔同,但咁只會做到好似track 甩左既效果..................完全唔關樓主既問題事
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

Re: 有無邊位師兄可以解答到我呢個問題??吾該!

文章contaxnikon » 10日 5月 2007年, 11:58

Braineater 寫:http://www.youtube.com/watch?v=tGmrWeklsNg&NR

正在與一個朋友辨論片中炮彈是實拍定3dcg,他咬定是3dcg合成出來,因為他不信鏡頭可track得到及對到焦,而我則認為似實拍,因我記得在discovery channel或national geographic睇過關於weapon的節目,有類似炮彈飛出炮管的鏡頭,各位師兄認為實拍可行嗎?或者知否有無介紹這類track高速物體的website?

我支持實拍..............

首先佢一個橫pan,普通攝影師都做到......只要松哂個pan lock, 增加tilt 既
要橫追一粒咁既飛彈唔難。

至於focus,跟本唔系問題,唔用太tele 既鏡,收光圈,超焦,跟本完全唔駛較focus。

至於太清太sharp 既問題,大家有睇過high speed 既片,以幾百fps 甚至上萬fps 既片,全部都系sharp 到爆.....................

你問我點解覺得系實拍,我只能答你我沒有證據。只覺得,大把人玩呢d high speed。搞咩cg 丫...........
contaxnikon
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 10日 5月 2007年, 13:17

嘩~~~陳年舊thread~~~~
正.

唔搵番出o黎都唔記得哩個post,
答案咁o巖o系哩度.

http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=8192
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: 有無邊位師兄可以解答到我呢個問題??吾該!

文章Vantage » 10日 5月 2007年, 14:41

contaxnikon 寫:
Braineater 寫:http://www.youtube.com/watch?v=tGmrWeklsNg&NR

我支持實拍..............

首先佢一個橫pan,普通攝影師都做到......只要松哂個pan lock, 增加tilt 既
要橫追一粒咁既飛彈唔難。

至於focus,跟本唔系問題,唔用太tele 既鏡,收光圈,超焦,跟本完全唔駛較focus。

至於太清太sharp 既問題,大家有睇過high speed 既片,以幾百fps 甚至上萬fps 既片,全部都系sharp 到爆.....................

你問我點解覺得系實拍,我只能答你我沒有證據。只覺得,大把人玩呢d high speed。搞咩cg 丫...........

你系咪睇咗呢個thread(http://www.cg-forum.com/main/viewtopic.php?t=8192)先答gar... :-?
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 ■ Compositing & Editing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客