AE5.5 import問題

有關 合成 後期處理 及剪接 的技術/心得交流

AE5.5 import問題

文章Js » 15日 5月 2007年, 01:32

我set左new comp系dvd pal(720*576), 但我import條16:9既片, 入到去條片變左型(352*288), 有咩方法可以解決呢? 系咪就咁用mouse拉反咁個size就得?? 如果就咁拉我驚會影響到條片.......同埋第二個問題系其實AE有冇好似premiere咁畫同聲分開架??......因新手,萬分感謝!
Js
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章LoGao » 15日 5月 2007年, 02:07

小弟未見過dvd pal,不過你講o既變形問題可能同piexl aspect ratio 有關,
你o系check check 你o既composition setting o既 piexl aspect ratio,
然後o系project 度select 你條片, ctrl + f,
睇o下條片o既 piexl aspect ratio 同個comp 一唔一樣,
如果唔一樣,哩個就系問題,你將條片個 piexl aspect ratio 改番同comp 一樣就ok.
如果一樣,或者效果唔系你講緊o既o個回事,就即系我get 錯,搭錯線~
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 15日 5月 2007年, 02:18

你 import 16:9 條片時, pixel aspect ratio 系咩? 仲有用 pal 1.07 做野, 用電腦睇已經系變左形 (橫島收窄左, 出電視會正常番), 可能令你覺得 16:9 變形仲明顯左.

條片你要 scale up 的話, 你 select 個 layer, press "s" 開個 scale menu 出黎, right click -> edit value, 打數會好d

你話聲畫分開既意思系咩? import/export?
最後由 h2o 於 15日 5月 2007年, 02:23 編輯,總共編輯了 1 次。
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Js » 15日 5月 2007年, 02:22

我試過都系唔得, 我已經change左兩個既pixel aspect ratio系dv pal(1.07),但唔知點解click多次條片, 佢都系(352*288)................唔該..救救我吧!!! :(
Js
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 15日 5月 2007年, 02:26

16:9 條片邊度黎架? 系 dvd grab 落黎? 有冇用 media player 開過有冇問題?

另外可能系 grab 落黎時個 software set 錯左, 如果唔覺眼的話, 你咪 scale 佢lor :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章Js » 15日 5月 2007年, 02:36

唔該各位先.....小弟試下先.....THX A LOTS!!!!!!
Js
討論區新秀
討論區新秀

文章LoGao » 15日 5月 2007年, 03:05

原來問題系條片 352x288 ....
條片本身o既resolution系 352x288,咁咪所以系 352x288 囉...
如果你系想用哩條片output 720x576,
就唯有好似 h2o 咁講scale up 佢,
不過畫面會有o的濛o左咁.

題外話:阿水,唔駛訓o架你?
o}-<
頭像
LoGao
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 15日 5月 2007年, 03:11

回覆題外話: 我不嬲都好"早"訓
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 15日 5月 2007年, 14:34

通爆頂?
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章Js » 15日 5月 2007年, 14:40

系咪條片系DV到OUTPUT出黎都系要16:9呢?.....如果唔系就會變左352*288??
Js
討論區新秀
討論區新秀

回到 ■ Compositing & Editing

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客