2DCG,漫畫,人物設定,游戲背景,應該收幾錢?有無公司請全職?

歡迎各[ CG人 ] 在此求職 或 [ Freelancer ] 求 JOBs
請先閱讀"使用守則 "

2DCG,漫畫,人物設定,游戲背景,應該收幾錢?有無公司請全職?

文章oooiii » 3日 1月 2007年, 12:35

初到貴境,多多指教 :D
請問,2D繪手有無公司請人?在職培訓?月薪或件數薪金計一般有多少?

一個月前立心放棄畫畫,因為找不到門路和前境,
終於搵了一份跟畫畫無關的長工做,

未知業界在此方面收稿酬金? :(
最後由 oooiii 於 8日 1月 2007年, 02:19 編輯,總共編輯了 2 次。
oooiii
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章yo~ » 3日 1月 2007年, 13:32

hi~
我覺得若果對方唔系比到"豐厚的恃遇同保障",
又自己本身有份穩定的長工,在HK把漫畫當作業余興趣就好了.
可以post 冇格板嗎?好想看~
yo~
討論區新秀
討論區新秀

文章ltlily520 » 3日 1月 2007年, 17:05

我覺得夢想比錢重要
只要餓唔死就得

幫唔到樓主
唔好意思
ltlily520
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 3日 1月 2007年, 19:05

oooiii 兄

如果決定不了 , 不如淨收稿金算啦 , 我個人認為收取酬金, 要用多少時間 , 有無要求 , 來計算 , 最好先收訂金無得退 , 3成 , 先小人後君子 , 未開波先講清楚了解下無妨 , 有錢有成意 , 創作系有價值 架, :mrgreen: 最理想有版權

:mrgreen: power 價 60.000 至 90.000 短編 , 人物 , 故事另計 , :mrgreen:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 3日 1月 2007年, 19:40

我印象中外國收呢d 價錢, 由$800 美金起..... 如果香港的話, 打個 discount 啦.

香港價錢都系等d 公仔佬答你好d :mrgreen:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章oooiii » 4日 1月 2007年, 13:15

>>yo~
可能變成公司野…所以呢…

>>ltlily520
之前我都系咁睇…
甚至現在心中還有團火! :evil:

>>leeho
有D唔知點,唔知搏唔搏好?

>>h2o
一個月收入US$800? = HK$5600?
對我黎講,已經未常唔錯!
最後由 oooiii 於 8日 1月 2007年, 02:19 編輯,總共編輯了 2 次。
oooiii
討論區新秀
討論區新秀

文章yo~ » 4日 1月 2007年, 13:46

啊~明白.
我覺得去到彩色,正常起碼$500HK一張.
若果5使養家,我覺得系可以試下o既.

有少少off topic,其實我覺得業余唔一定系一種放棄或者"消極"的念法,
因為其實d野系好,就算系業余,都會有人欣賞.

無論如何,努力 :wink:
yo~
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 4日 1月 2007年, 15:34

我經過又講兩咀....
oooiii兄弟....
查實你手稿實在唔錯(你個網....).........如果你目前在當排版...即系識用pagemaker,Quarkxpress/indesign類....如果仲識埋illustrator/freehand及photoshop咁樣......就去見美術啦...........人工會好上不少.........
至於畫野...........
你自己都經己經歷過........dream行先...飯碗隨後的苦日子...........
咁樣實際的考慮當然是飯碗行先...........無顧慮..先可以真真正正做好自己想做的.....
現在漫畫好難撈....依種種跡象估計......相信將來只會更難撈.......
馬仔及玉叔都要返祖國擴展.....
你不如把手上的優勢發展一下...........為自己搵個"橫向"發展的機會.......
幾千蚊日子..........過唔到世架...........現在一條友得........往後有家室就不能啦.....即使身邊人肯捱兼無怨言.........自己都過意唔去啦..........
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章leeho » 4日 1月 2007年, 17:20

>>leeho
假設:
佢比"新人價"hk$300一頁稿費,我用2日畫一張,一個月15p=每月hk$4500收入,
有D唔知點,我目前系電腦"打雜"排板員有$7000(都唔夠養家)

搏唔搏?

:roll: 我個人認為 , 睇您畫功好正 , :-? hk$300一頁稿費 , 有可能比您在上面叫價 , 如果唔等錢用, 可以叫高d , (( 以上純粹個人意見 , :wink: ))

我想有一個人可以多給您一個意見 , (( 堅兄 . wkin99 . 出色插畫師 :wink: ))
http://www.cg-forum.com/main/viewtopic. ... sc&start=0

您可以常試問問他 :wink:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 4日 1月 2007年, 18:42

:oops: $300一版稿,又要諗又要畫,說真不能接受,我也有留意下國內行情,大陸都不只這個價,而且系搭上搭tim,好有問題,小心。

其實你有心創作自己作品,可拉長黎做,一年又好二年又好,做好為止,不一定要睇錢,做好先搵出版機會啦,加油呀! :mrgreen:

想說多句,看過你的網頁及畫作,發覺是很重東洋味果種,這類風格在亞洲實在太多太多了,想突出自己也較難,這點你也許都要想想。 :-|
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章oooiii » 5日 1月 2007年, 01:55

>>moc
系就系做排版~
但系實際上唔識,跟佢地比既指示分工咁去做,
D key問下佢地1,2次就記得點用,
但要我獨力處理工作,我還太嫩… :cry:

>leeho

wkin99,等我問下佢先,唔該哂^^

>>wkin99
我正需要你既救濟喔!

實際上我好需要行內既資料。

網頁內既都算系陳年作品,在無錢無資源既創作,自學至今碰到不少工具上既苦頭,
錯誤認為市場系走日本風,目前會畫番重風格既野。
最後由 oooiii 於 8日 1月 2007年, 02:16 編輯,總共編輯了 2 次。
oooiii
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 5日 1月 2007年, 17:57

$7500.... 系起步啦, 我之前講 US$800 系一幅圖收到既錢, 佢地系要做埋 design, 包改幾次, 前後大概需要一個禮拜啦.

p.s. 呢d 系創作, 唔系抄畫, 外國好著重呢d, 所以價錢都會好d. 香港的話, 可能叫你快快趣趣呢度抄下那度抄下就算.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章oooiii » 6日 1月 2007年, 12:56

h2o 寫:$7500.... 系起步啦, 我之前講 US$800 系一幅圖收到既錢, 佢地系要做埋 design, 包改幾次, 前後大概需要一個禮拜啦.

p.s. 呢d 系創作, 唔系抄畫, 外國好著重呢d, 所以價錢都會好d. 香港的話, 可能叫你快快趣趣呢度抄下那度抄下就算.

英文唔識,又無門路唔多識行內人,搵唔到d咁好既工 :cry:
又無錢讀書增加呢門既圈子,一直自學咁畫下畫下,
畫左4年,由畫火柴人到依家都系得個吉,前路亡亡 :cry:

自問自己學習能力很強,但連由低做起去跟帥既機會都無…
oooiii
討論區新秀
討論區新秀

文章wkin99 » 6日 1月 2007年, 13:58

哥仔你話自己無機會入行,咁你想做咩野行業呀,到現時只知你好喜歡畫野,對自己的水准也有信心,但也要清楚自己目標方向,你先想想自己一身本領最有利咩工作,如漫畫、出版、廣告、game、動畫....
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

2DCG,漫畫,人物設定,游戲背景,應該收幾錢?有無公司請全職?(內有范本)

文章cottonsan072 » 6日 1月 2007年, 16:06

oooiii:

Brother wkin is right. You need to know what direction you want to go and turn your skill into something you can do best for your future
(Both financially and personal interest.) Time won't wait for someone being aimless.

When I was still in photography school, me and my classmates studied the legend photographer Ansel Adams' works. Many students admired Ansel's works and sweared that they want to create works in their future like Ansel. But, in reality, a lot of professional would say chasing the dream of "Being Ansel" could be very costly in someone's life financially. This hold true to some of the people I know because they spent all their young life to chase the dream instead of turning thier exceptional photographic skill into something more practical such as commercial photography or learn digital. The difference can be more than US$100,000+ per year in income!

Dream is important, but daily life is always practical.
cottonsan072
CGV討論區會員
CGV討論區會員

下一頁

回到 CG Artists Looking 4 Jobs

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 9 位訪客