問: 3D Drawing - Freelance job 大約幾錢?

歡迎各[ CG人 ] 在此求職 或 [ Freelancer ] 求 JOBs
請先閱讀"使用守則 "

問: 3D Drawing - Freelance job 大約幾錢?

文章Sherufa » 6日 1月 2007年, 11:30

畢咗業都未有full time 請, TT。我朋友知我識畫3D Studio Max D 圖, 話可以介紹Freelance job。其實,一張3Ds Max 圖大約可以收幾多錢呢?D圖好似唔系太復習,主要系D家私同D袋。
Sherufa
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 6日 1月 2007年, 12:25

I can't get it..... 3D Studio Max 圖. What's the meaning of this?

u build model only? or need to render a image for output? How about the texture & shader, u need to do it also?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Sherufa » 6日 1月 2007年, 19:04

Thanks for your reply. 系, 需要Render an image to output, 主要post 上綱比客睇。如果做得好,可能要做D mov 或者flash post 上綱。我記得好似有program 可以轉3ds max D output 做flash, right? Actually, 其實我無上過course, 全部系有個朋友之前玩開,跟住我又玩,上綱睇sample + 睇書學,所以D專用術語就唔識,但系我都好有心機學。如果可以搵D錢就好 :)

希望有高人指點迷津。
Sherufa
討論區新秀
討論區新秀

文章moc » 6日 1月 2007年, 19:26

願意貼些少....大作來睇睇嗎?
我都想知道你口中的max 圖系乜野.....
也只有這樣.....大家才可以下到個定論......
俾到意見....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章wkin99 » 6日 1月 2007年, 22:17

這種問題真系聽過好多次!! :-|

其實對方(或客戶),應看過你的作品才會交野你做,即是對方也認為你OK的,價可以對方開,你覺得做得過就做,吾洗下下問DFreelance job應開幾多錢,根本無公價,個個人吾同,有D人幾舊水都接吾到野做,有D人萬萬聲Djob都做吾切。
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 6日 1月 2007年, 22:27

做 flash?? 你系咪做卡通公仔呀?

p.s. 我之前用英文系因為喺公司 reply, 打得快d 麻 :mrgreen:

to wkin99:

如果你有d 萬萬聲既 job 就介紹下俾小弟喇 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章wkin99 » 6日 1月 2007年, 22:35

h2o 寫:如果你有d 萬萬聲既 job 就介紹下俾小弟喇 :lol:

有我都自己上先啦,傻仔黎既 :mrgreen: :mrgreen:

幾時攪聚會咁呀?
頭像
wkin99
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Sherufa » 7日 1月 2007年, 10:59

Thanks to h2o, moc & wkin99.

我都想打英文,不過我諗中文會多D人reply。

OIC, 其實一個系我uncle, 一個系friend啲friend,咁樣至會用我D新手啲野。Freelance 作品D range 咁大?由幾百互幾萬都有?咁好我都比D心機啦!

我之前畫咗少少野,不過喺朋友部機畫,我諗現在拿唔返,遲嚇有作品一定post 上來比大家品評。

e度真系好,有咁多朋友仔答我問題。 :P
Sherufa
討論區新秀
討論區新秀

文章leeho » 7日 1月 2007年, 23:00

[
e度真系好,有咁多朋友仔答我問題。 :P[/quote]

:mrgreen: 當然啦!cg-forum 好多勁人 :wink:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Vantage » 8日 1月 2007年, 15:16

經驗是:

親戚=多數拖數
朋友的朋友=唔會過數

....此乃參考
Vantage
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Sherufa » 8日 1月 2007年, 18:05

Vantage 寫:經驗是:

親戚=多數拖數
朋友的朋友=唔會過數

....此乃參考

Thanks for your advise. 咁E個唔會、拖數叫老豆搞掂咪得。:mrgreen:
朋友的朋友。。。就真系有小小驚。 :(
--------------------------------------------
Quote from leeho:
當然啦!cg-forum 好多勁人

nod nod
Sherufa
討論區新秀
討論區新秀

文章jordy » 17日 6月 2007年, 04:59

Sherufa 寫:
Vantage 寫:經驗是:

親戚=多數拖數
朋友的朋友=唔會過數

....此乃參考

Thanks for your advise. 咁E個唔會、拖數叫老豆搞掂咪得。:mrgreen:
朋友的朋友。。。就真系有小小驚。 :(
--------------------------------------------
Quote from leeho:
當然啦!cg-forum 好多勁人

nod nod

:lol: :lol: :lol:
頭像
jordy
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 CG Artists Looking 4 Jobs

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客