24FPS夠唔夠順~轉問題

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

文章stantang » 1日 4月 2009年, 20:43

:-?

0>180>360>540>720, etc.....
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章PetorialC » 1日 4月 2009年, 21:13

stantang 寫::-?

0>180>360>540>720, etc.....

補充…

只要系set key frame那時注意:

要set180度去360度,唔好set 0度,改為set360度
再轉的話set 540>720...如此類推就可以了
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 1日 4月 2009年, 21:20

哦~~不來系咁^^
唔掛得之我試極都唔得啦~原來可以升過360度
唔該stantang同peterC師兄^^

但系我有個小小ge問題~~~
如果不斷咁升個度數會好大o羅~
如果要轉十幾廿個~咪除時幾萬度@@
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章PetorialC » 1日 4月 2009年, 21:31

有咁嘅可能,不過maya應該都support到一定位數
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章stantang » 1日 4月 2009年, 22:00

jacky1987hk 寫:哦~~不來系咁^^
唔掛得之我試極都唔得啦~原來可以升過360度
唔該stantang同peterC師兄^^

但系我有個小小ge問題~~~
如果不斷咁升個度數會好大o羅~
如果要轉十幾廿個~咪除時幾萬度@@

如果真系系一直咁轉,你可以去Graph Editor set 條curve既"post infinity"做linear, 咁就會自動一直向同方向轉
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

上一頁

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客