請問如何做出重金屬同黃金的感覺?

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

請問如何做出重金屬同黃金的感覺?

文章kingkong544 » 9日 10月 2008年, 23:46

本人最近起了一些機械人的model
想render出很金屬/黃金的感覺
shading同render setting方面應該點做?
希望可以有一些比較進階的方法
請各高手幫幫忙~~
thx a lot^^
kingkong544
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 10日 10月 2008年, 00:44

金屬 material 其實冇咩特別, 最緊要系 reflection... 即系 reflect 周圍既環境系最重要

你可以睇睇我之前做過既 robot hand
http://hk.myblog.yahoo.com/h2o-ch4/article?mid=404
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章kingkong544 » 10日 10月 2008年, 01:23

謝謝水哥的回覆~~~
水哥的意思是就甘用一個普通的blin就可以了嘛?
最緊要是反射做得好?
那黃金也是一樣嘛?
除了要配合light同合成,有沒有什麼方法可更特出金屬感?
kingkong544
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 10日 10月 2008年, 02:01

光面同啞面有唔同處理方法, 另外就系唔同 metal 既配撘

我既做法系用幾個 shaders, 光面, 啞面, 幾種唔同 reflectivity & color, mix 埋一齊黎用, 一只 robot 有唔同既 materials 會比較 make sense d

另外就系 model 有幾 details. 做機械 objects, bevel 位好重要, 出唔出到 highlight 都系靠佢, 冇 bevel 位做咩都假 :wink:

最後, metal 既所謂質感, 主要都系受環境影響. 任何光暗位都系你 set 既 env 決定, 你可以睇下我個 glass 既 tutorial
http://www.cgvisual.com/tuto/h2o/CGVtut ... ing_p1.htm

平時對住d 3d object or character 打燈, 我諗你對受光面 (或者叫 diffuse) & shadow 既關系都清楚. 但講到 metal, 個 concept 就唔同, 你控制既系 reflection, 唔系 diffuse

當然以 material science 黎講, 唔同 metals 會對唔同 color 波長既反射角度, 或者能量會有分別, 不過呢d 野對你成個構圖冇咩影響.
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章kingkong544 » 12日 10月 2008年, 16:54

謝謝水哥~我有一點頭緒了~^^
水哥的tutor十分之正!!
請問仲有冇更多@0@?
本人有志學習進階maya
如果得到更多該類tutor的教導~一定會事半功倍!!
thankyou very much :P
kingkong544
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 12日 10月 2008年, 18:08

暫時只有兩個 tutorials..... 依家 maya 2009 出左, 有時間都玩下新 software 先

其實有一個 lighting tutorial 寫緊 (可以話系 lighting design 多d).... 不過諗緊點樣寫得全面d, 而放低左一段時間 :oops:
FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客