首次發貼就是問問題呢~~~~

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

首次發貼就是問問題呢~~~~

文章cassius_lauu » 20日 2月 2009年, 23:28

大家好, 我用MAYA 整左個場景, 咁我就用上好幾個RENDER LAYER, COLOR SHADOW等等~~~

但不知原因當我用BATCH RENDER 時(我系用MENTAL RAY), RENDER TARGA 2格, 但一路RENDER, 重復RENDER, 1, 2, 1, 2, 1, 2....不斷RENDER-.-....

有人可以解答嗎.........

同埋剛剛發現, 第一格無問題, 但第二格就REND 到D REND 唔到D~.....
(LE個系唔系關電腦唔夠RENDER事~?, 系的話點算哦~~)
cassius_lauu
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 21日 2月 2009年, 00:13

呢個問題應該 8.5 發生既機會多d.... 2008 已經比較少

解決方法系每次只可以 render 一個 render layer...
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章cassius_lauu » 21日 2月 2009年, 00:25

h2o 寫:呢個問題應該 8.5 發生既機會多d.... 2008 已經比較少

解決方法系每次只可以 render 一個 render layer...

>0< EXACTLY 我系8.5......

我真系好唔明.....點解佢REND到幾個POLYGON, 但系其他都唔見哂....

同埋RENDER 兩次..系唔系因為...系一個我諗緊系唔系GE BUGS.....

真系HELP AR.....我而家試緊REND 10格, 每次一個LAYER.......希望得啦~

好過RENDER唔到....

同埋我想問REFLECTION系唔系嚴重影響RENDER SPEED~~
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 21日 2月 2009年, 00:37

1. 點解佢REND到幾個POLYGON, 但系其他都唔見哂

你系咪冇 add 其他 objects 入去 render layer 度?

2. RENDER 兩次..系唔系因為...系一個我諗緊系唔系GE BUGS

你有冇用 deformer tools 做 animation?
or
mental ray render motion blur 有時佢計半格跳上跳落, 之後唔識繼續 render 下一格架

3. REFLECTION系唔系嚴重影響RENDER SPEED

睇你點認為嚴重啦.... 你用得 mental ray, ray tracing 基本都系必需架喇, 普通 reflection 唔會特別重, 但 blur reflection 就勁重
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章cassius_lauu » 21日 2月 2009年, 00:55

h2o 寫:1. 點解佢REND到幾個POLYGON, 但系其他都唔見哂

你系咪冇 add 其他 objects 入去 render layer 度?

2. RENDER 兩次..系唔系因為...系一個我諗緊系唔系GE BUGS

你有冇用 deformer tools 做 animation?
or
mental ray render motion blur 有時佢計半格跳上跳落, 之後唔識繼續 render 下一格架

3. REFLECTION系唔系嚴重影響RENDER SPEED

睇你點認為嚴重啦.... 你用得 mental ray, ray tracing 基本都系必需架喇, 普通 reflection 唔會特別重, 但 blur reflection 就勁重

第一個問題: 我無分ADD唔ADD OBJECT了~~我已經試到系ALL SELECT哂咁放去LAYER 了~~~

第二條就系~我兩樣都無呢~~

同埋呢O巖O巖我試左每次RENDER都只RENDER一個LAYER, 而家無事了~~~不過打後要分好多次RENDER了~~~~~
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 21日 2月 2009年, 01:29

FB
My Lab
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

文章cassius_lauu » 21日 2月 2009年, 01:36

h2o 寫:你可以睇睇呢個 tutorial
http://www.cgvisual.com/tuto/h2o_render ... ss_p1.html

我跟哂去做GA LA~一早~~~我因為睇左LE個TUTORIAL我先識RENDER LAYER
討論區新秀
討論區新秀

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客