Maya 2009 使用問題

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

Maya 2009 使用問題

文章gtr333333 » 4日 6月 2009年, 12:25

唔好意思又有問題喇,我最近巖巖開始學Maya,發覺系perspective畫面時,轉動及移動個object既時候唔受控制,唔知會唔會關張Display card問題呢?
我其實系知我部機系比較舊,但我之前用Max都無問題架喎,唔知師兄知唔知咩事呢? 唔該~ :cry:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 4日 6月 2009年, 12:51

點為之唔受控制? 系郁左冇反應, 要轉下個 camera view 先見到?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章gtr333333 » 4日 6月 2009年, 12:56

h2o 寫:點為之唔受控制? 系郁左冇反應, 要轉下個 camera view 先見到?

我用Alt+left button黎控制個object嘛,但就唔可以正常咁控制佢囉~ :cry:

其實Maya對部電腦既要求系咪高過Max架? :oops:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 4日 6月 2009年, 13:04

.... alt + LMB 系 rotate camera; alt + MMB 系 translate camera; alt + RMB 系 dolly camera

控制 object 系用 w, e, r 黎郁 translate, rotate, scale
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章gtr333333 » 4日 6月 2009年, 13:25

Sorry~可能我表達得唔好,我意思就系rotate camera既時候不受控喇! :oops:
頭像
gtr333333
討論區新秀
討論區新秀

文章PetorialC » 4日 6月 2009年, 23:57

gtr333333 寫:Sorry~可能我表達得唔好,我意思就系rotate camera既時候不受控喇! :oops:
唔受控制嘅意思系個camera唔focus系件object度?
系嘅話可以select左件野之後按鍵盤"F"鍵,就可以focus系件object度架喇 :wink:
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章oglop » 1日 8月 2009年, 17:26

我知道lz的意思,原來我的爛6600gt顯卡也是如此,換驅動也沒用

把maya窗口最小化,再放大,或者有另外的窗口擋住整個maya窗口,就好了。。。。但是過幾分鍾又如此。。。幸好小弟後來擺脫了那台神機。。。
oglop
討論區新秀
討論區新秀

文章PetorialC » 1日 8月 2009年, 20:56

如果系咁就可能要update顯示卡driver
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客