maya 做game問題

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

maya 做game問題

文章jacky1987hk » 5日 6月 2009年, 00:52

我想問maya可唔可以做game ga~
如果得~要識d咩~

如果唔得~用咩 software做??

我對寫程式都有少少認識的~
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

Re: maya 做game問題

文章ykcaj » 5日 6月 2009年, 01:24

jacky1987hk 寫:我想問maya可唔可以做game ga~
如果得~要識d咩~

如果唔得~用咩 software做??

我對寫程式都有少少認識的~

maya 只可以做 game 裡面的 3d elements 同 artwork
要做一只完整的 game, 可以用 blender 3d, 佢內置 game engine 同 physics, 不用 programming, set logic 就得
http://www.blender.org
ykcaj
討論區新秀
討論區新秀

文章PetorialC » 5日 6月 2009年, 01:34

Maya 唔可以做game,正如ykcaj所講,只可以做game嘅3d element,但系可以夾好多game engine

Virtools同torque都系一啲夾到maya 嘅game engines
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 5日 6月 2009年, 22:11

PetorialC 寫:Maya 唔可以做game,正如ykcaj所講,只可以做game嘅3d element,但系可以夾好多game engine

Virtools同torque都系一啲夾到maya 嘅game engines

c兄我想問Torque 出到咩版本~~佢個官網都好似唔清唔楚咁
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章PetorialC » 6日 6月 2009年, 00:34

Torque 有好幾個版本

最舊版叫Torque Game Engine,比較新啲嘅叫Torque Game Engine Advanced
宜家有個新版就快出,叫Torque 3D,佢加強左Lighting同水Effect等等效果

宜家多數網上嘅教學系教最舊嘅Torque Game Engine

另外 Torque 除左支援Maya 亦都支援3Ds Max
而 Torque 嘅programming language 系 C# (C Sharp)
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 6日 6月 2009年, 01:13

PetorialC 寫:Torque 有好幾個版本

最舊版叫Torque Game Engine,比較新啲嘅叫Torque Game Engine Advanced
宜家有個新版就快出,叫Torque 3D,佢加強左Lighting同水Effect等等效果

宜家多數網上嘅教學系教最舊嘅Torque Game Engine

另外 Torque 除左支援Maya 亦都支援3Ds Max
而 Torque 嘅programming language 系 C# (C Sharp)

咁佢同virtools~有咩分別???
邊個比教好?

仲有呢~Torque Game Engine都幾難搵~
搵親都系demo~
唔知c兄知唔知咩網站有呢??
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章okpc » 7日 6月 2009年, 01:15

其實想問下Torque系for 業余 or 專業(公司)的Game Engine來的?
因為見他都可以話ok平,about 300$us.但見到有d game系 xbox live真系出過, but有d 又幾流下. :-?
千金散盡還復來~
頭像
okpc
討論區新秀
討論區新秀

文章PetorialC » 7日 6月 2009年, 02:36

其實Demo 已經可以寫game,按F11入到map editor嘅話

Virtools我本身未用過,不過我識人用過都ok

Torque同Virtools 嘅分別系,Torque用C#寫code而Virtools用C++寫
(不過有programming 底的話其實分別唔大)
Virtools 有一個好處系可以用Graph/Modules黎寫logic,不過詳細情形我唔系好清楚

okpc 寫:其實想問下Torque系for 業余 or 專業(公司)的Game Engine來的?
因為見他都可以話ok平,about 300$us.但見到有d game系 xbox live真系出過, but有d 又幾流下. :-?

Torque其實無話專唔專業,佢只系一個普通嘅Game Engine

如果寫Game,多數大Developer都會自己開發Game Engine
而Torque嘅情況系,佢寫出黎再license畀細Developer寫Game

大開發商自己寫Engine,Graphics當然好啲啦 :D
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章jacky1987hk » 7日 6月 2009年, 05:21

PetorialC 寫:其實Demo 已經可以寫game,按F11入到map editor嘅話

Virtools我本身未用過,不過我識人用過都ok

Torque同Virtools 嘅分別系,Torque用C#寫code而Virtools用C++寫
(不過有programming 底的話其實分別唔大)
Virtools 有一個好處系可以用Graph/Modules黎寫logic,不過詳細情形我唔系好清楚

okpc 寫:其實想問下Torque系for 業余 or 專業(公司)的Game Engine來的?

Torque其實無話專唔專業,佢只系一個普通嘅Game Engine

如果寫Game,多數大Developer都會自己開發Game Engine
而Torque嘅情況系,佢寫出黎再license畀細Developer寫Game

大開發商自己寫Engine,Graphics當然好啲啦 :D

唔該c兄~
我去virtools個網~佢話有psp/x-box/wii 的export kit
但系我系網上搵唔到有得dl~又唔見官網有得買~
系唔系未出~or 唔系比普通用家~用架
jacky1987hk
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章PetorialC » 7日 6月 2009年, 13:10

jacky1987hk 寫:
...

唔該c兄~
我去virtools個網~佢話有psp/x-box/wii 的export kit
但系我系網上搵唔到有得dl~又唔見官網有得買~
系唔系未出~or 唔系比普通用家~用架

呢層我唔系好清楚,要問返佢間公司先知~
PetorialC
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客