ik 轉換 fk 問題

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

ik 轉換 fk 問題

文章俊565 » 27日 6月 2009年, 20:44

hi 大家好, 小弟對於ik/fk 轉換時 出現有問題
當我set好骨 做埋ik fk
發現ik 轉回fk時 骨的位置改變了
即key ik既骨轉fk時 骨的位置變了
有什麼方法令佢地共存??

thank you
俊565
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章stantang » 27日 6月 2009年, 21:15

我諗你應該系用Maya本身嘅IK/FK,你可以用set IK/FK function就可以同時set兩樣嘅key。
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章俊565 » 27日 6月 2009年, 21:31

stantang 寫:我諗你應該系用Maya本身嘅IK/FK,你可以用set IK/FK function就可以同時set兩樣嘅key。

我唔明點ik/fk function....
我系睇d tutorial 跟整的
我放左張圖 就系咁一轉就移位了
附加檔案
ik
fk
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 27日 6月 2009年, 22:28

你唔明系因為你唔系用緊Maya本身嘅IK/FK, 如果自己set 嘅rig就唔系咁簡單可以做到IK/FK同步set key。我提議你可以用番Maya本身嘅IK/FK,

喺Animate-->IK/FK Keys-->Set IK/FK Key 就可以做到IK/FK同步set key
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章俊565 » 28日 6月 2009年, 00:06

stantang 寫:你唔明系因為你唔系用緊Maya本身嘅IK/FK, 如果自己set 嘅rig就唔系咁簡單可以做到IK/FK同步set key。我提議你可以用番Maya本身嘅IK/FK,

喺Animate-->IK/FK Keys-->Set IK/FK Key 就可以做到IK/FK同步set key

試用緊 好混亂 即系揀ik 然後禁set ik/fk key??
唔明呢個function點用, 當我key左 但系都系跟ik
有時得有時唔得....系咪每key一個動作都要禁一次?
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 28日 6月 2009年, 00:50

俊565 寫:試用緊 好混亂 即系揀ik 然後禁set ik/fk key??

俊565 寫:唔明呢個function點用, 當我key左 但系都系跟ik
有時得有時唔得....系咪每key一個動作都要禁一次?

你要記得combine埋IK Blend黎用
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章俊565 » 28日 6月 2009年, 02:52

都唔系太理解 :(
唉 激氣
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 28日 6月 2009年, 10:16

道理系你基本上可以只用"set IK/FK key"去set key,一直set到你要由IK轉FK或FK轉IK,就key IK Blend去完成呢個轉換。轉換之後你就可以繼續用"set IK/FK key"做野,一直又到下次你要轉嘅時侯,又再key IK Blend。

做咗個小sample比你。Frame 1-10系IK,喺frame 11我key咗IK Blend,所以frame 11-20系FK。
附加檔案
IKFK.zip
for maya 2008+
(7.5 KiB) 被下載 413 次
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章俊565 » 28日 6月 2009年, 12:22

stantang 寫:道理系你基本上可以只用"set IK/FK key"去set key,一直set到你要由IK轉FK或FK轉IK,就key IK Blend去完成呢個轉換。轉換之後你就可以繼續用"set IK/FK key"做野,一直又到下次你要轉嘅時侯,又再key IK Blend。

做咗個小sample比你。Frame 1-10系IK,喺frame 11我key咗IK Blend,所以frame 11-20系FK。

thankyou 我明啦 :lol:
原來只系key 個ik handle, 我以為連骨都要禁埋 :oops:
咁樣都快好多, 咁我只系key ik同枝骨 咁整既 control 同constrain系咪冇用?
因為d constrain變相阻住曬
變相只系key原舊骨同ik就直接?
不過變左系d rotate數值亂左d
俊565
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 28日 6月 2009年, 16:37

俊565 寫:thankyou 我明啦 :lol:
原來只系key 個ik handle, 我以為連骨都要禁埋 :oops:
咁樣都快好多, 咁我只系key ik同枝骨 咁整既 control 同constrain系咪冇用?

系呀,你D3 bone setup,control 同constrain都可以delete,呢D系以前未有Maya自帶嘅IK/FK system嘅做法,雖然而家都仲有好多人咁做,因為要加另外一Dfunction(如stretchy)會方便D。
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章俊565 » 28日 6月 2009年, 17:05

stantang 寫:
俊565 寫:thankyou 我明啦 :lol:

系呀,你D3 bone setup,control 同constrain都可以delete,呢D系以前未有Maya自帶嘅IK/FK system嘅做法,雖然而家都仲有好多人咁做,因為要加另外一Dfunction(如stretchy)會方便D。

即系好多人仲系用呢個方法???
用MAYA D公司仲未搵到IK/FK 同步既方法
依家試KEY得都幾好, 系FK突然轉FK個陣仲系唔協調,諗緊點就位好
咁想KEY得真實D 你覺得系IK 定FK好?
俊565
討論區新秀
討論區新秀

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客