地球溶合EFFECT?!!

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

地球溶合EFFECT?!!

文章sasasasa » 5日 11月 2009年, 23:53

我想做一條片系由碎片一路飛埋個中心點變成一個地球...
但我D碎片系分開BUILD....唔系真系由個地球拆出黎...
所以做唔到合埋個一下....

請問有無高手知點可以將依家D地球碎片溶合成一個地球...即系會見到D 碎片慢慢癡埋咁....

有咩方法呢....扮到個效果都OK......多謝...
希望有人幫幫手....
附加檔案
sasasasa
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章animatevincent » 6日 11月 2009年, 16:25

點解唔調轉做
先起好個地球再爆開佢呢?
animatevincent
討論區新秀
討論區新秀

文章sasasasa » 6日 11月 2009年, 17:20

都可以....但爆開後會唔會有番d 碎片個形狀?同個底d石會唔會都有...?

thx
sasasasa
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 11月 2009年, 19:14

先由一個 sphere 開始做, 界開佢之後你要補番個邊 & 底....即系你巖石個D 位
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章jovifish » 7日 11月 2009年, 01:57

如果唔想做番轉頭,我估可以用番而家d碎片,當就黎埋位就黎穿既時候,就地核爆光,唔夠就加dcam shake,再唔系就加個月球/殞石掃過鏡,一輪大龍鳳之後就可以出番個完整既地球,得閒就再加單丁三兩粒砌入去,完成 8)
jovifish
討論區新秀
討論區新秀

文章sasasasa » 8日 11月 2009年, 01:27

jovifish 寫:如果唔想做番轉頭,我估可以用番而家d碎片,當就黎埋位就黎穿既時候,就地核爆光,唔夠就加dcam shake,再唔系就加個月球/殞石掃過鏡,一輪大龍鳳之後就可以出番個完整既地球,得閒就再加單丁三兩粒砌入去,完成 8)

我依家就系咁做囉....最慳皮嗎...
最弊個客唔OK呢....
想睇到溶合個下....

唉...睇黎都系要該舊慢慢砌.... :(
sasasasa
討論區新秀
討論區新秀

文章liarliar » 15日 12月 2009年, 10:53

講番轉頭丫
下次一開始做左個 rough animatic, 俾個客approve 左大致效果。

咁自己又早o的預見到o的制作安排o既問題
而個客會早o的講佢唔可以避個溶合效果

:)
愛人難,我肯學,定能愛下去!
liarliar
討論區新秀
討論區新秀

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客