MAYA 2010問題

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

MAYA 2010問題

文章小貧窮 » 15日 6月 2010年, 18:28

點解我用MENTAL RAY RENDER 之後畫張TRANSPARENCY MAP落去冇反應既?但系轉返MAYA SOFTWARE黎REND又得喎,點解??仲有用MAYA內有既2D TEXTURES又得既......HELP....
頭像
小貧窮
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章h2o » 16日 6月 2010年, 11:19

你用咩 shader? 做唔到透明 or 冇 alpha channel?
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章小貧窮 » 17日 6月 2010年, 00:39

我用blinn,但系我之前用maya 8.5系得嫁,唔知點解用maya2010唔得啦... :cry:
頭像
小貧窮
討論區新秀
討論區新秀

文章cktm20xx » 18日 6月 2010年, 10:20

如果你將個texture直接drag落去個transparency o個度的話咁系唔work的, 你要在hypershade裡用connection editor, 將color 連接落transparency 先ok. 唔知仲有冇其他更好更快連接的方法呢...
cktm20xx
討論區新秀
討論區新秀

文章小貧窮 » 20日 6月 2010年, 02:02

系喎!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
唔該曬 :D
點解而家咁麻煩嫁~
頭像
小貧窮
討論區新秀
討論區新秀

文章風之谷 » 20日 6月 2010年, 15:19

不過冇alpha 的color圖 link 去transparency 在 software render 又 work 的喎....唔知叫唔叫 bug....
定系一個未fix 的問題呢?

:roll:
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

文章myjimmy » 3日 7月 2010年, 17:30

風之谷 寫:不過冇alpha 的color圖 link 去transparency 在 software render 又 work 的喎....唔知叫唔叫 bug....
定系一個未fix 的問題呢?

:roll:

朋友~
你要響COLOR Balance 道開返" Alpha is Luminance"
myjimmy
討論區新秀
討論區新秀

外號: Jim

Re: MAYA 2010問題

文章Domingos » 5日 6月 2011年, 16:14

其實仲可以用一張有ALPHA的TIFF圖,佢會自己認到個TRANSPARENCY CHANNEL TIM,
H2O...邊個方法好D呢?
Domingos
討論區新秀
討論區新秀

文章stantang » 6日 6月 2011年, 00:55

無話好唔好D,最緊要work... 你個方法係正常做法,而"Alpha is Luminance"其實好有問題,因為只係用咗Luminance當alpha,唔一定係你想要嘅效果
dig deep, think deeper
頭像
stantang
討論區主持
討論區主持

文章Domingos » 6日 6月 2011年, 12:36

我通常簡單的MAP用TIF+ALPHA,因為一張圖就OK,如個圖係不同或複習的我就分開兩張MAP,同connection editor或Alpha is Luminance
Domingos
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 6日 6月 2011年, 12:50

我 color, alpha 分開 save 比較多, 因為通常 transparency or cutout mask 有幾個 shaders 要共用 :)
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客