各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

文章philipcheng » 29日 12月 2007年, 16:09

現在要做一個有關食物的project,想分享給大家,而且希望各高人可以指點下我,謝謝!

Research

今次我會整三文魚的,覺得三文魚好像玉一樣,有些半透明感覺(圖researchColor.jpg)
之後我張相轉做bw 同contrast整大一些,會發現三文魚的白色線位比較易比光射打入去的(圖researchlighting.jpg)
附加檔案
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章philipcheng » 29日 12月 2007年, 16:10

之後我們睇睇食物要洛的汁,我們會見到食物汁會有三大種類;一. 是實色的;二. 是半透明和有gradient;三.是比較透明度比較大,而且會有一些物件在汁液中(圖research01.jpg)
附加檔案
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章philipcheng » 29日 12月 2007年, 16:14

3D making

我把場景的lighting set了三支燈。A是光線給disk,食物, 刀,叉和table; b是用了lighting link去二件三文魚,作用是保光;C是一個ball ,我張color set 左ramp, 淺白黃色至深紅色;之後仲有一支燈,我把這一支ambient light 的intensity set做0;(圖lighting Setup.jpg)

之後(1)三文魚shader 用了misss_fast_shader(圖01.jpg)

之後(2)是刀叉的shader (圖tool.jpg)

(3)之前系想整食物汁的shader,但是做出來不像,現在感覺好像油一般(圖03setting.jpg和03.jpg);

(4)是想制作豉油汁,但是不成功(圖juice.jpg)

現在render 出來的效果是(圖render.jpg)
附加檔案
lighting Setup.jpg
lighting Setup.jpg (342.43 KiB) 被瀏覽 10961 次
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章philipcheng » 29日 12月 2007年, 18:51

現在決定用三文魚+白汁。發現白汁感覺好像都是用sss
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CG_御宅族 » 29日 12月 2007年, 22:15

研究既的同埋所做既根本就是兩件唔同,冇關系既事...咁Research 有咩野意思?
CG_御宅族
討論區新秀
討論區新秀

文章philipcheng » 29日 12月 2007年, 22:34

CG_御宅族 寫:研究既的同埋所做既根本就是兩件唔同,冇關系既事...咁Research 有咩野意思?
因為想更加清楚知道個種物質系點樣
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章philipcheng » 29日 12月 2007年, 22:44

張三文魚用了miss fast skin 比之前感覺好了很多
附加檔案
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章CG_御宅族 » 29日 12月 2007年, 23:34

做出黎既系熟既...但系研究既系魚生...你唔好話比我知熟魚有3S...

又或者點解你唔直接整碟熟既研究?!

你覺得好既...never mind... 我講多兩句都徒氣...不如去睇下ratatouille好過.
CG_御宅族
討論區新秀
討論區新秀

文章philipcheng » 29日 12月 2007年, 23:52

CG_御宅族 寫:做出黎既系熟既...但系研究既系魚生...你唔好話比我知熟魚有3S...

又或者點解你唔直接整碟熟既研究?!

你覺得好既...never mind... 我講多兩句都徒氣...不如去睇下ratatouille好過.
睇左ratatouille了!=]我仲download pdf 來develop,想動手去develop
點解我唔研究熟的食物?因為三文魚生食感覺靚d!不過想今次整的食物會洛一d白汁洛去
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章h2o » 30日 12月 2007年, 00:43

有 research 系好事, 我都系由咁樣開始..... 不過汁液既 shader 其實用 mentalray 入面既 shader 可以做到好真, 但系涉及既層面更廣, 唔識 physics, material science 系 set 唔到個 shader........

shader 雖然重要.... 但系你個 model 同真既仲有距離, model 少少厚薄既分別都會影響到 reflection & refraction 既效果 :wink:

另外 sss shader 應該用 misss Fast Simple Shader, 你去呢度 download 個 tutorial 睇睇 la
http://www.thegnomonworkshop.com/tutorials.html
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章CG_御宅族 » 30日 12月 2007年, 01:03

我呢就真系未聽過白汁"魚生"lor....
CG_御宅族
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 30日 12月 2007年, 01:23

幾日前,無線有個節目講魚生壽司點樣進入英國。最初d 人聽倒d 魚系生o既,表現得相當抗拒。於是日本廚師想到響魚生上面加上醬汁,d 人就開始接受日本o既魚生食法。所以響魚生上面加醬汁並唔系奇事黎喎。 :wink:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章philipcheng » 13日 1月 2008年, 03:43

現在醬汁感覺良好了好多=]
附加檔案
philipcheng
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章pazu » 14日 1月 2008年, 01:06

其實唔系太似 :wink: 你參考番第一張實物(如果系想要呢只醬), 醬汁都可以有厚度, 第一張實物醬汁o系近邊位 有d hi light, 加番應該可以有幫助. 如果做d有濃淡既效果, sss 都可能要用埋. suggest你執執d spot light ("控")
pazu
CGV討論區會員
CGV討論區會員

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客