maya final gather 一問

各Maya用戶可在這裡交流問題和分享制作經驗

版主: h2o, stantang

maya final gather 一問

文章風之谷 » 11日 7月 2008年, 11:21

看了好多民間的 final gather tutorial

不過都系集中講render still 方面,
系唔系render sequence 唔實用呢?

近來test o左好多 render, 其實時間上又唔系真系好耐,
不過成日都有 閃的問題,

通常有幾樣野影響最大 (用o左 maya 7 test)

1) final gather rays (一定影響最大啦,問題系有時打到超大都閃,頭痛。)

2) 太幼的object ,(其實太幼的object 都成日閃,不過加埋final gather receive 就閃上加閃。)

3) "並非"用來當light source 的object (因為defeat 系所有object 都開o左final gather cast ,有光有影就有閃 :cry: )

其次的影響都有:

1) min and max radius (暫時理解為 min radius ~= max radius*10% ~= sence distance *1%,但系有時set o左之後重耐o左....set做defeat --0 反而冇事)

2)camera 的 far clip plane (一個成日比人忘記的神秘的數值,但好影響render 時間)

3)有好多....講到問到呢度先。

唔知大家有冇咩心得呢~~?
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

外號: 呀峰

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章風之谷 » 11日 7月 2008年, 13:43

暫時都系render sequence 的時候

move 同 still 的object 分開render再comp

而still的部分就 map 番個fianl gathering map

先解決部份問題,2來map o左render 又會快好多。
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

q

文章h2o » 11日 7月 2008年, 14:53

FG 有時要指定某個 object 俾足夠既 FG rays 佢

用 min and max radius 系控制 FG 有番適當既比例, 通常 quality 都會好左, render 時間自然都會好d

其實仲有 filter 可以用, 特別系想用少d FG rays, 又想少d 一點點時

p.s. 我唔知你指 FG rays 好大系幾大..... 我 render sequence 閒閒地都過萬, 要 render 靚, quality 又要好系要負出 render time 架 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章風之谷 » 12日 7月 2008年, 15:07

閒閒地都過萬 ....唔怪得啦

我render 720x576 ,object 都幾近camera,
不過都系比5千 fg rays 佢...... :-?

但系會唔會有一個基本的上限呢?
定系 : "部機render 到就得啦"

filter 我冇咩概念...可以簡單講下嗎?
風之谷
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章Kelvin » 25日 12月 2008年, 21:39

風之谷 寫:閒閒地都過萬 ....唔怪得啦

我render 720x576 ,object 都幾近camera,
不過都系比5千 fg rays 佢...... :-?

但系會唔會有一個基本的上限呢?
定系 : "部機render 到就得啦"

filter 我冇咩概念...可以簡單講下嗎?

跟photoshop的filter類似吧,我最近都在做一個項目,靠FG用IBL打光,做d泥膠效果
fg ray開到1000而已,render 1280×720,就系靠filter打到6,的確可以節省一些時間

不過遇到另外一個問題,當object前面有玻璃遮擋,尤其隔在物體與主光源中間時,物體明顯變暗,試過關玻璃的fg cast,試過搞折射方面的參數,都無辦法解決。玻璃有厚度
水哥有閒指教下
Kelvin
討論區新秀
討論區新秀

文章h2o » 26日 12月 2008年, 02:08

把 final gather options 中的 reflections, refractions 加大, 以 raytrace limit 那種理解方法就可以 (default 1 FG rays 是打不穿玻璃的).

另外 max trace depth 就是 FG reflections + FG refractions 的總和 :wink:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章Kelvin » 27日 12月 2008年, 23:00

嗯,得左,之前的確吧FG自身的reflections, refractions忽略了
水哥,抵你比人崇拜 :wink:
Kelvin
討論區新秀
討論區新秀

回到 Autodesk Maya

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客