Flyman - from Taiwanese animation student Shu-Wei Chang

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

Flyman - from Taiwanese animation student Shu-Wei Chang

文章陳根 » 7日 1月 2010年, 02:00

http://www.flymanfilm.com/

學生作品黎o者。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章ATOM2003 » 7日 1月 2010年, 05:03

創意題材是無分地域界限 ~
ATOM2003
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 7日 1月 2010年, 09:52

ATOM2003 寫:創意題材是無分地域界限 ~

無錯。香港CG 人太注重技術啦。其實眼利o既朋友一望段片就見倒,呢位台灣同學仔o既CG 技術唔系好高,有自信o既香港CG 人會話... "咁屎架,咁ren 都得o既 ? " 或者系…"D 煙好假喎..." 甚至系" 車! 佢都系用GI render,d Character o既rigging 都系簡單野黎o者... 有咩咁特別先 ? "

呢位台灣同學仔就系用d "可能" 香港CG 人咁"睇唔起"o既CG 技術,做左一段好有趣,好得意兼被CGchannel 選中做daily news o既其中一段動畫。

如果我地自問CG 技術高過呢位朋友仔,咁點解我地又無咁o既福份上人地o既Daily news 呢 ? 系唔系只系因為我地唔夠運呢 ?

從另一角度黎睇,要表達有趣o既故事,系唔系一定要同"高級"o既CG 技術掛勾o既呢 ? 個人認為,呢d 都系我地咁"有自信" o既香港CG 人應該zip 高枕頭諗諗o既問題黎。 :oops: :oops: :oops:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

Re: Flyman - from Taiwanese animation student Shu-Wei Chang

文章aresca » 7日 1月 2010年, 09:57

陳根 寫:http://www.flymanfilm.com/

學生作品黎o者。

但系比好多香港"教"animation既都做得好太多了, 台灣既整體cg技術一向都領先香港.
頭像
aresca
CGV討論區會員
CGV討論區會員

Re: Flyman - from Taiwanese animation student Shu-Wei Chang

文章陳根 » 7日 1月 2010年, 10:06

aresca 寫:
陳根 寫:http://www.flymanfilm.com/

學生作品黎o者。

但系比好多香港"教"animation既都做得好太多了, 台灣既整體cg技術一向都領先香港.
:lol: :lol: :lol: aresca 呢兩句說話仲到肉。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章sobig » 7日 1月 2010年, 10:44

有design, 有故事, 有motion底,
如果系香港見工, 而我又話得事, 叫佢天日返工
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

文章h2o » 7日 1月 2010年, 13:34

haha, GI render 時間長, 都考佢 time management 既能力架, 而且 render sequence 都有好多野要解決.

最緊要都系 motion 做得好, 好少見到亞洲院校既學生有呢種質素, 比我既感覺似跟外國 animators 學過下咁. 可以去 US 見工試試, 專心發展 character animation, 香港咩都要做, 埋沒左佢啦 :lol:
FB
My Lab
CG guy + Researcher + Educator
頭像
h2o
討論區主持
討論區主持

外號: 水水

文章sobig » 7日 1月 2010年, 21:59

h2o 寫:haha, GI render 時間長, 都考佢 time management 既能力架, 而且 render sequence 都有好多野要解決.

最緊要都系 motion 做得好, 好少見到亞洲院校既學生有呢種質素, 比我既感覺似跟外國 animators 學過下咁. 可以去 US 見工試試, 專心發展 character animation, 香港咩都要做, 埋沒左佢啦 :lol:

都好多年冇見過類似既學生showreel, 又系如果我話得事, 我會放佢去做motion組.
香港 3ds max 用戶組

cg is for fun, not for money.
otherwise, cg is not yours.
頭像
sobig
討論區主持
討論區主持

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客