得閒畫下都幾開心

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

文章陳根 » 20日 8月 2005年, 01:39

喂喂,幾正喎...looping 令個公仔永遠都跌唔到地添...丫...個公仔眼前有無出現一生o既閃光呢 ?:mrgreen: :mrgreen:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章moc » 20日 8月 2005年, 01:40

我搞不太清楚....力量從主角身體傳到手執物件上,,
軟野...例如裙呀....絲帶呀...的跟隨都仲勉強扮到類似....硬棍呀就有點力不從心....
仔細研究了你的動作......了解咗唔少....透過快慢速度的控制.....來做到力量的大小...
同埋人物個個籮柚扭來扭去.....轉移重心......
重有大量反動向的准備動作....
你睇你睇......唔細睇都唔知連棍都打斷.......
這回執到囉.....多謝根爺....
真系有啟發喎.....等我睇多幾轉.....
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 20日 8月 2005年, 01:48

我以為你嫌我講咁多野,唔上黎添...

感覺好似比你解剖緊咁....丫o也....有d 痛添...
我d 動作咁快,你都睇倒咁多野o既 ? 系咪似幾年前d 廟街解格仔機咁,用佢黎睇鹹片,其實只系睇倒部份,唔系解哂d 格仔,但再加d 想像力,就好似睇倒咁呢 ? 哈

響動畫o既世界裡面,咩都可以發生,你見我響畫面度o個枝棍都唔系格格筆直架.... feel 下物件響空中被氣流壓縮變形o既情況,再放響你o既動畫裡面,咁就可以多好多野畫架啦。響動畫o既世界裡面,無絕對o既o巖,亦無絕對o既錯...只有講唔講倒野..個人認為咋,如果有錯,歡迎各位賜正。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章moc » 20日 8月 2005年, 02:12

根爺....受教呀...
我好鬼喜歡聽人家的心得.....因為可以從中捉到一點合用的"key"...對自己影響很大的....
系咯.....我現階段仲幾拘朿.......少了點想象空間...個動作仲系缺少了點靈魂........得閒要度多點演繹多點......
今天試了另一個....
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 20日 8月 2005年, 02:15

嘩,fik 水發喎 ? 邊夠你玩呀 ?

家下眼訓呀,聽晚再上黎玩過,早抖。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 20日 8月 2005年, 02:51

陳根 寫:示范? 喂,老細,食完野要比錢,睇完野都一樣,就算你偷格都好,快d post 你o既作品上黎比我地評頭品足,邊有免費午餐架。

食住睇啦! :mrgreen:
附加檔案
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章crazylo » 20日 8月 2005年, 13:33

:o 厲害!! 睇時仲以為你們用flash tim~
原來系其他的, 唔知道用咩software~
crazylo
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 20日 8月 2005年, 13:55

我系用flash o既,其實唔系咁難架咋,你都黎試下丫。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 20日 8月 2005年, 15:39

想請教: :mrgreen:
畫個下最難系無reference,要默書咁默出來,真系比較難掌握!

請問有無人見到中文版 The animators survival kit
旺角數間商務都無! page one 又無! :lol:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章動仁 » 20日 8月 2005年, 15:58

陳根 寫:喂喂,幾正喎...looping 令個公仔永遠都跌唔到地添...丫...個公仔眼前有無出現一生o既閃光呢 ?:mrgreen: :mrgreen:

hello陳根 nice to meet you, its a part of my old flim talking about a MANs life.
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

高手出場喎...

文章陳根 » 20日 8月 2005年, 17:30

S'tephen 寫:想請教: :mrgreen:
畫個下最難系無reference,要默書咁默出來,真系比較難掌握!

請問有無人見到中文版 The animators survival kit
旺角數間商務都無! page one 又無! :lol:

Animator Survival kit 響尖沙咀星光行o既商務印有貨。

無reference 就自己做o個套動作,做得多,自然掌握得倒。

動仁 寫:hello陳根 nice to meet you, its a part of my old flim talking about a MANs life.

嘩,咩事突然咁見外呀 ? 原來你有畫開o既,咦 ! 似乎我引左d 高手出黎添,喂,moc 追住動仁黎問啦, 機會就響你眼前啦。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章moc » 20日 8月 2005年, 19:50

我唔系好識點問..有質量的問題.....
不過我倒想知道.....根爺及各位高手....調動作時...
會大概留意邊幾幾個重點骨架位?或者有無一點必然的平衡定律?
附加檔案
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 21日 8月 2005年, 15:13

更正篇:

以下系一大段用黎掩飾在下唔識畫fik 水發o既借口...

在下對粵劇o既 fik 水發所知不多,經過兩日尋找,暫時未搵倒相關o既video,自己又無假發....所以真系比唔到意見你喎,你已經畫過,不如你講d 心得黎聽下丫 。

就眼見o既fil 水發o既動作好似好易,但望真d ,當中涉及幾個重要o既運動部件,當中包括左腰部,肩膊,頸部及頭部,你可能好奇怪,點解畫面上會郁o既野都計算在內,但偏偏就系唔計條水發呢 ? 因為身體o既各部搖動視為主動o既動作,而被fik o既水發,系被動o既,響計劃好主動動作之前,被動動作或許可以暫擱一旁,前輩教落"one thing at a time".

至我未見過,未做過o既動作,會唔敢話識畫(當然其實真系唔識畫),因為記憶中,幻想中o既動作,可能同物理世界o既運作出入甚大,所以今次真系抄唔倒moc 閣下fik 水發o既動作啦...當然更加比唔倒意見啦,不過在下有個問題想請教moc o既,請問你畫o個段動畫,d 水發同個人系咪一齊畫呢 ?

至於肥哥哥呢...佢唔系跳,明顯系飄喎。最大問題系感覺唔到個角色o既重量,如果你話個公仔響月球上面跳呢,就可能另作別論啦。試下將成個scene 簡化做bouncing ball ,畫一個好重o既球o既跳動作為reference,可能效果會好d。

唔好意思...又一輪廢話添,各位觀眾,失禮。

** remark : 香港政府都有d 好野做過o既,起碼響政府o既網站度,可以搵倒粵劇o既資料丫,以下系fik 水發響粵劇中所代表o既意義及做法....可惜o既既無圖又無片。

[url]http://resources.emb.gov.hk/~chiopera/9.htm#水發2[/url]
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章moc » 21日 8月 2005年, 18:21

查實我都唔知.....我只系憑直覺去潦......可以話系無乜基礎原理下去憑空搞出來.....所以就我先想話有人可以指正嚇.......因為有時直覺會變錯覺.....
fik頭發那個....我都唔知有無錯架......整前自己都要先....扭兩野自己個頭先.....感受下......然後咪畫...至於頭發跟人兩者系一齊畫架......咁問系乜因為兩者一齊陏......無咗頭發遲滯的效果?...如果系咁應該點?因為我唔知.....
個肥人...
我都知出事......欠缺肥肉上下"西"的動感......重量力度又~~~~..等我再試下.....搵個波代入先...
頭像
moc
CGV討論區會員
CGV討論區會員

實在太令自己失望啦

文章陳根 » 22日 8月 2005年, 00:38

響有限o既時間內,我只可以做了以下幾個test,我發現唔倒有邊一個好過moc 你畫o個個喎,實在太失禮啦,睇黎我要退休啦.... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

圖檔

後記,o巖o巖發現反方向fik左 添,無眼睇。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客