得閒畫下都幾開心

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

文章陳根 » 22日 8月 2005年, 01:39

moc 寫:咁問系乜因為兩者一齊陏......無咗頭發遲滯的效果?...如果系咁應該點?因為我唔知.....

點解在下會咁問呢 ? 就系正如我所寫o既一樣,你可以選擇要d 頭發黎就個頭o既動作, 搵樣黎跟,易做d o者。。

moc 寫:個肥人...
我都知出事......欠缺肥肉上下"西"的動感......重量力度又~~~~..等我再試下.....搵個波代入先...

唔好諗到follow through 先,即系你所講o既"西",首先你要解決o既,系個角色系一個點肥o既人,佢想做d 乜,點解要跳,跳之前做緊乜,系咪好急咁跳,定系好優閒咁跳呢? 好開心咁跳,定系因為逃命而跳呢 ? 仲有好多好多野,先到你諗洗唔洗"西"....呢d 只系d 個人意見,唔代表本台立場,哈哈哈哈。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章陳根 » 22日 8月 2005年, 13:57

S'tephen 寫:
陳根 寫:示范? 喂,老細,食完野要比錢,睇完野都一樣,就算你偷格都好,快d post 你o既作品上黎比我地評頭品足,邊有免費午餐架。

食住睇啦! :mrgreen:

睇黎你都花左十分鍾畫呢段佛祖食面架喎....實在太難得啦。 :mrgreen:
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 22日 8月 2005年, 14:14

陳根 寫:睇黎你都花左十分鍾畫呢段佛祖食面架喎....實在太難得啦。 :mrgreen:

你太睇起小弟功力了,我用了四十分鍾做ga! :oops:
頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章anymator » 24日 8月 2005年, 01:23

My old works..

圖檔

圖檔
新生代:"什麼學問我也曉.......每樣只是識少少"
anymator
討論區新秀
討論區新秀

文章luxoJr » 24日 8月 2005年, 01:55

good to see so many 2d animation ppl here :D
頭像
luxoJr
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章動仁 » 24日 8月 2005年, 04:23

圖檔

your baby is very smart.
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

文章choihw » 24日 8月 2005年, 04:58

以前畫落的
:lol:
附加檔案
頭像
choihw
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 24日 8月 2005年, 07:48

哈,等左兩Day,終於再多一位高手登場啦,choihw ,相當專業喎,你是否以畫平面動畫為職業?

咦 ? moc 兄去左邊 ?

動仁兄快手放多兩張man's life o既片段上黎啦,大家等左好耐架啦。

luxoJr,平面動畫,響香港唔多受人重視,其實畫2d 動畫(我意思系響屋企玩) o既成本絕對又平又易上手,一包A4紙,一支筆一個燈箱...呀仲有peg bar
圖檔
,加埋都唔洗六舊水...長玩長有,我相信除左你之外,呢度有唔少個中高手,歡迎你地放多d 作品來黎大家參考下同學習下,在下實在感激不盡啦。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

氣功狀態

文章陳根 » 24日 8月 2005年, 14:25

睇番 d 舊post ,發覺響零四年十二月五日,會員stevie 曾經post 過一段"進入氣功狀態" o既動畫,家下睇番,仲有覺得好勁,所以再放多一次出黎,公緒同好。

圖檔

再次多謝 stevie o既分享。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

多謝

文章anymator » 24日 8月 2005年, 15:32

動仁 寫: your baby is very smart.
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:

多謝你o既贊賞,多謝比我放呢段動畫o既朋友。兩年前o既作品黎囉。宜家都無乜點再畫o勒。
新生代:"什麼學問我也曉.......每樣只是識少少"
anymator
討論區新秀
討論區新秀

文章choihw » 24日 8月 2005年, 21:21

陳根 寫:哈,等左兩Day,終於再多一位高手登場啦,choihw ,相當專業喎,你是否以畫平面動畫為職業?

都系為興趣而玩,
我都想做動畫或者漫畫,
但系想搵d類似既野做都冇...... :(
頭像
choihw
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 24日 8月 2005年, 22:13

choihw 寫:
陳根 寫:哈,等左兩Day,終於再多一位高手登場啦,choihw ,相當專業喎,你是否以畫平面動畫為職業?

都系為興趣而玩,
我都想做動畫或者漫畫,
但系想搵d類似既野做都冇...... :(

唔多覺你系業余架喎,你o既人物線條會受距離不同而有所改變,雖然用線條粗幼黎表達物件大細遠近並唔系套高深o既學問,但有無細心利用,或者運用是否得宜,卻須要通過認真觀察,深入思考和專注落墨方才達成, Choihw 你別客氣了,專業從來都不單單是因為你身在其位,往往是指你的精神和技術,所以我並不覺得你只"系為興趣而玩",喂,唔好放棄,繼續努力呀。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章S'tephen » 25日 8月 2005年, 02:38

圖檔 
我覺得 choihw 畫個那左面的男人好正,發型表達得好好! :o

anymator,真系深藏不露! :mrgreen:

陳根先生 如果買了peg bar, 但無打孔機用,是很不濟耶 ! :oops:

頭像
S'tephen
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 25日 8月 2005年, 08:05

S'tephen 寫:陳根先生 如果買了peg bar, 但無打孔機用,是很不濟耶 ! :oops:

你講得o巖,我估真系幾難買倒打孔機,不過唔知香港會唔會有已經打左孔o既紙賣呢 ? 我用緊o既,都系已經打左孔o既紙黎,而我自己亦有個 cheap cheap 打孔機,所以無想得咁深,多謝你提醒。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章小淳 » 26日 8月 2005年, 11:39

thanks for all shares, the animations are so great!!!!
i hope i can do it also so good
i must be working hard for that.
小淳
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客