得閒畫下都幾開心

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

文章小淳 » 26日 8月 2005年, 11:42

陳根 寫:哈,等左兩Day,終於再多一位高手登場啦,choihw ,相當專業喎,你是否以畫平面動畫為職業?

咦 ? moc 兄去左邊 ?

動仁兄快手放多兩張man's life o既片段上黎啦,大家等左好耐架啦。

luxoJr,平面動畫,響香港唔多受人重視,其實畫2d 動畫(我意思系響屋企玩) o既成本絕對又平又易上手,一包A4紙,一支筆一個燈箱...呀仲有peg bar
圖檔
,加埋都唔洗六舊水...長玩長有,我相信除左你之外,呢度有唔少個中高手,歡迎你地放多d 作品來黎大家參考下同學習下,在下實在感激不盡啦。

Dr. Chan,
what is "PEG BAR"??
:?:
小淳
討論區新秀
討論區新秀

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章pcjohn » 26日 8月 2005年, 12:31

:P 哈哈...自己舊年都搞左個純手繪的動畫...
http://www.redbrick.dcu.ie/~yangg/LIVE_320-240.rmvb

:P
附加檔案
最後由 pcjohn 於 26日 8月 2005年, 21:13 編輯,總共編輯了 1 次。
YOU JUMP,I GO AWAY
頭像
pcjohn
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 26日 8月 2005年, 13:22

小淳 寫:Dr. Chan,
what is "PEG BAR"??
:?:

圖檔

Peg bar 就系上圖o個枝東西啦。答完...

咪打我住.... :mrgreen:

其實手畫動畫除左用課本o既書角,書邊及flipbook (或者活頁簿) 之外,如果想玩得正規d ,就會用到peg bar 黎扣著d紙,再用燈箱透底,一張一張疊住黎畫,咁對位就會准啦。

圖檔

peg bar 系傳統手畫(紙上)動畫o既標准工具黎,畫師們用佢畫動畫草稿,cleanup,inbetween。完成o既畫稿(即系ink and paint 之後),工人會用caption camera (或者叫 animation stand,ani-mato camera stand)
將d 完稿一格格咁拍攝上film,而 peg bar 同樣會用黎固定畫稿,以確保一連串o既動畫稿唔會走位。

圖檔

圖檔

Peg bar 有獨立咁賣,亦有燈箱響出售o既時候已經裝埋peg bar 。

圖檔

如果發現我提供o既資料有錯誤,歡迎指正。 :wink: :wink: :wink:
最後由 陳根 於 26日 8月 2005年, 13:38 編輯,總共編輯了 3 次。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

文章pcjohn » 26日 8月 2005年, 13:29

哇...好PRO窩....厲害!
頭像
pcjohn
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 26日 8月 2005年, 13:40

小淳 寫:Dr. Chan, :?:

唔好意思,o巖o巖睇倒你叫我Dr.chan 喎,唔好咁叫喎
,我真系受唔起.....

:oops: :oops: :oops: :oops:
叫番陳根或者根叔就ok 啦....根仔就唔好啦。 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pcjohn 寫:哇...好PRO窩....厲害!

知少少出黎扮下代表o者,咪笑我啦。 :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

pcjohn 寫::P 哈哈...自己舊年都搞左個純手繪的動畫...暫時未搞上網...俾D圖大家睇睇先...我盡快搞上自己FTP俾大家睇...或者有邊位兄台可以提供D空間俾小弟...

:P

PCjohn ,d 畫望上去,好似幾有趣喎,你可以好似 S'tephen 咁upload 上CGVS 個server 架喎,只要你convert 左你段片做animated gif,然後響回覆文章下面揀 "新增附加檔案" upload 個file 上黎就可以啦,期待你o既精彩作品。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章alanfish » 26日 8月 2005年, 16:59

哈哈, 咁香港邊樹有 Peg bar 賣呀??
定系自制都ok呢??
alanfish
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 26日 8月 2005年, 17:05

早年響廣益見過,家下就唔知啦。

自制 ? 未試過,我估唔多行得通,不過如果多人想買,可以搵公司幫你訂o既。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章pcjohn » 26日 8月 2005年, 17:25

我個動畫短片1分多鍾,做成GIF我想不太可能... :cry:

"Peg bar"好似我地畫國畫的燈箱... :D 貴唔貴架?根叔?
頭像
pcjohn
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 26日 8月 2005年, 18:00

嘩,唔記得囉,買左...太耐啦...九八,九九年買架啦。

一分鍾o既gif 大極都有個譜o既,而且你仲可以斬件上,無所謂啦。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章pcjohn » 26日 8月 2005年, 21:12

頭像
pcjohn
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章chatho » 26日 8月 2005年, 21:15

Live For Create.
頭像
chatho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章LAMZA » 26日 8月 2005年, 23:49

根叔叔,我都想買,請問系邊到有得買,大約幾錢?

我要畫畫畫>O<
頭像
LAMZA
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 27日 8月 2005年, 00:13

真大鑊....比人叫根叔叔,感覺上自己好似五,六十歲咁......慘....斜陽裡氣魄更壯,斜陽落下心中不.....必驚慌....

再唔系o既網主提供o既flipbook ,都系一個唔錯o既選擇黎喎,仲有用flash o既tryout 版玩著先都得。至於真系想traditional 咁玩o既話,就要紙(已打孔o既),peg bar 同lightbox,當然仲有鉛筆同橡膠啦,家下最大機會搵倒
o尼d 用品,應該都系 Keng Seng 架啦

http://www.kengseng.com.hk/ksproducts.asp

Animation Instruments & Materials
Colors, Cells, Paper, Punchers, Discs, Peg Bars

KENG SENG Trading & Co. Ltd.
1/F, Winner Commercial Building,
401-403 Lockhart Road, Hong Kong
Tel: (852) 2591 1068
Fax: (852) 2893 2259
Email: hongkong@kengseng.com

佢地寫住話有架...不過我都見過佢地有disk 賣,disk 都有,peg bar 同puncher 無理由無卦。

animation disk
圖檔
最後由 陳根 於 27日 8月 2005年, 07:38 編輯,總共編輯了 1 次。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章動仁 » 27日 8月 2005年, 00:17

luxoJr,平面動畫,響香港唔多受人重視,其實畫2d 動畫(我意思系響屋企玩) o既成本絕對又平又易上手,一包A4紙,一支筆一個燈箱...呀仲有peg bar
圖檔
,加埋都唔洗六舊水...長玩長有,我相信除左你之外,呢度有唔少個中高手,歡迎你地放多d 作品來黎大家參考下同學習下,在下實在感激不盡啦。[/quote]

hi, guy.
if you have not enough money,i suggest "vector print" that
come from AF.
pls open a new project and creat a "white" solid.
And then right click the solid, seleting----Effect-Print-VectorPrint.
VectorPrint is similar to peg bar.
ENJOY
:wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
最後由 動仁 於 27日 8月 2005年, 00:24 編輯,總共編輯了 1 次。
講還講嘛,
咪郁手郁腳先得嫁。
頭像
動仁
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 27日 8月 2005年, 00:19

PCjohn ,我一直好佩服d 夾音樂節拍o既動畫o既,你段片咁長,當然令我倍加拜服啦。

chatho,好玩就畫多d 啦,你個劍客o既劍法相當凌厲喎...再下一城,肯定會更好。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

上一頁下一頁

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客