請問在 HK 那裡才可買到 2D 動畫 用的 定位尺 呢 ??

有關 不同種類的Animation 技巧討論

版主: 陳根

文章陳根 » 24日 2月 2006年, 15:22

白元, 呢舊野系要黎將老師畫o既野project 出去比學生睇架,系用於教學o既。
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

外號: 根製作

Share On:

Share on Facebook Facebook Share on Twitter Twitter

文章白元 » 24日 2月 2006年, 18:51

哦 唔怪得咁貴
我仲以為可以一路畫 一路影入去 computer 到

其實有冇人返過大陸買d 動畫野?(eg: 燈箱個d)
因為我讀緊書 好手緊..

有冇人買過呢 又好唔好用呢?
終於找到一個落腳點
頭像
白元
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 24日 2月 2006年, 19:03

白元 寫:哦 唔怪得咁貴

今晚答你。 :D
右:"我們應該尊重不同種類所擁有的不同天性,應該避免強逼對方接受自已的理念。我們共通的目的是什麼 ? 總之就是- 生存下去- 吧 。"
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章陳根 » 25日 2月 2006年, 00:09

白元 寫:哦 唔怪得咁貴

其實..如果你想用最低成本畫動畫,唔一定要用燈箱,除非你只系想用手夾著成"蹋"紙系咁flip 系咁flip黎睇自己o既作品,否則你好大機會會放番響電腦加工或者playback,咁問題就變得復雜同相對貴,以下有兩個平d o既方法去學畫動畫o既,

第一...用最就手最原始o既flipbook,畫響書角。
第二,用幾百蚊買套手寫板,再download 套flash 試用版黎試畫先,佢有三十日試用期o既,你可以慢慢玩。

Flash 8 trail Download
http://www.macromedia.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=flashpro
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章siumanchunandy » 25日 2月 2006年, 20:48

我呢個星期會幫你出去問下,有無消息都覆你啦,好嗎 ?

總之唔好放棄,要做動畫,就要用全力做最好最令自己開心的動畫。

謝謝 !! 陳根 !
siumanchunandy
討論區新秀
討論區新秀

文章白元 » 1日 3月 2006年, 23:27

我有手寫板丫 都有flash
flash 雖然有但系冇點掂 超耐冇用..
唔該曬 陳根>.<

好丫 siumanchunandy
我一定會post 我既動畫系尼到呀! ops!
終於找到一個落腳點
頭像
白元
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 1日 3月 2006年, 23:37

siumanchunandy 寫:我呢個星期會幫你出去問下,有無消息都覆你啦,好嗎 ?

總之唔好放棄,要做動畫,就要用全力做最好最令自己開心的動畫。

謝謝 !! 陳根 !

好抱歉,到今日我都仲系八九點先放工,實在未能抽身往查詢有關pegbar o既貨源問題,一有消息定必詳告。
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章siumanchunandy » 2日 3月 2006年, 22:01

一有消息定必詳告。

好 !!
討論區新秀
討論區新秀

文章BMBM » 7日 3月 2006年, 22:24

如只是自己玩,會不考慮用 相關software? ToonBoomStudio做Cell幾好玩。
頭像
BMBM
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 9日 3月 2006年, 00:59

siumanchunandy 寫:一有消息定必詳告。

好 !!

Siumanchunady 實在抽不到時間去問資料,但為免你吉手而回,我手上有一支全新的Pegbar,若然閣下唔嫌棄,可以隨便取去使用,不過有一個條件,你PM 我,我話你知。 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章siumanchunandy » 10日 3月 2006年, 02:29

我手上有一支全新的Pegbar,若然閣下唔嫌棄,可以隨便取去使用
!

我唔嫌棄 !! 要 !! 有什條件 ?
那你有沒有 打孔器 呢 ?
討論區新秀
討論區新秀

文章陳根 » 10日 3月 2006年, 09:07

siumanchunandy 寫:我手上有一支全新的Pegbar,若然閣下唔嫌棄,可以隨便取去使用
!

打孔機我有,但只得一部,仲要成千幾蚊,呢個就唔可以割愛啦。反而我仲有一份原裝動畫紙響手,未開封,想得倒o既就睇你個PM box 啦。 :wink: :wink: :wink:
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章leeho » 10日 3月 2006年, 09:12

陳根 寫:
siumanchunandy 寫:我手上有一支全新的Pegbar,若然閣下唔嫌棄,可以隨便取去使用
!

打孔機我有,但只得一部,仲要成千幾蚊,呢個就唔可以割愛啦。反而我仲有一份原裝動畫紙響手,未開封,想得倒o既就睇你個PM box 啦。 :wink: :wink: :wink:

:mrgreen: 打孔機 :roll: 動畫紙 :roll: 是什麼來的 . 能說說嗎 :?:
頭像
leeho
CGV討論區會員
CGV討論區會員

文章陳根 » 10日 3月 2006年, 10:36

leeho 寫: :mrgreen: 打孔機 :roll: 動畫紙 :roll: 是什麼來的 . 能說說嗎 :?:

打孔機即系punch ,系用黎響紙上面打穿三個孔,分別系左右各一長條狀及中央圓形,系平面動畫制作傳統用黎定位o既標准。

圖檔

動畫紙就系指已經打左三個標准孔o既紙,唔洗再用punch 。
圖檔

圖檔

圖檔

同其他畫紙一樣,都有唔同磅數,響呢度可以見倒其他動畫紙o既產品

http://www.cartoonsupplies.com/index.php/cPath/26_54?osCsid=01f912cc19bec925476b5ed0e78eceb5

http://www.chromacolour.com/store/animation_paper_ca.htm

響呢版我都答過相應資料,有興趣過黎及及丫。
http://www.cgvs.com/forum/viewtopic.php?t=5598&postdays=0&postorder=asc&start=45

至於你見倒o既12f 個f 系指field,你響樓下呢度望望就知系咩黎架啦。

http://www.animationpost.co.uk/novice_notes/field-sizes.htm

enjoy.
頭像
陳根
討論區主持
討論區主持

文章siumanchunandy » 10日 3月 2006年, 15:08

想得倒o既就睇你個PM box 啦 ?? ( PM box ) ?
討論區新秀
討論區新秀

上一頁下一頁

回到 ■ Animation

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客